VIDEO – Cum asamblezi un computer

Bine ai venit la SC Radu Neagu Asamblare Sisteme SRL. Astăzi asamblez computerul meu de montaj și îți spun pas cu pas ce trebuie să faci ca la finalul zilei să nu rămâi cu prea multe șuruburi, cabluri și să apeși frenetic pe butonul de pornire fără nici un rezultat.

Dacă eram în laborator aveam halat alb și un cablu de la mâna mea la un obiect metalic mai mare, ca să descarc electricitatea statică. Da, este nevoie de așa ceva dacă faci asta mai des. Ție îți recomand să atingi scurt caloriferul sau un dulap metalic, atunci când manevrezi componentele.

Un alt element important în montarea sistemului este să urmezi pașii în ordinea prezentată. Întâi instalezi procesorul, pentru care găsești un clip aici, apoi sistemul de răcire, alt clip aici, iar mai apoi memoriile și alte elemente ce țin de placa de bază. Mai puțin placa grafică, aceea intră ultima. Montează toate aceste componente cu placa de bază pe cutia în care a venit aceasta. Asta ca să nu zgârii iremediabil miile de contacte de pe spatele acesteia.

Apoi te ocupi de SSD-uri, și îți recomand să ai așa ceva, unitățile de stocare sau optice (dacă mai folosești așa ceva doar din pură nostalgie) și alte accesorii precum ventilatoare pe carcasă. Le-am spus accesorii chiar dacă sunt vitale pentru răcirea sistemului.

Următorii pași sunt montarea cablurilor pe sursă, pentru că este probabil modulară, și sursa în carcasă. Distracție plăcută la așezarea cablurilor la locul lor, de preferat pe spatele carcasei și nu la interior. Motivul este simplu, arată mai bine, și se răcește mai bine. Abia apoi vii cu placa de bază.

Ultima procedură este montarea conectorilor pe placa de bază, începând cu alimentarea, și chiar și acei 8conectori pentru audio și butoanele de pe carcasă. Sunt marcați cu + și – așa că pune-i invers dacă butoanele respective nu funcționează, mai ales la LED-urile, sper eu de o singură culoare din sistem.

Acum că am terminat cu asamblarea, ne vedem anul viitor cu un nou clip despre funcționarea sistemului. Glumesc, nu dați cu pietre, știu că a trecut mult timp de la ultimul însă vă mai pregătesc câteva surprize.