Cum să trimiți bani cu comisioane de bun simț

Transfer_Bani

Treaba asta cu trimisul banilor în și din alte țări mi-a dat tot timpul dureri de cap. Ba îți trebuie cont în euro sau lei la nu știu ce bancă, ba durează între 2-5 zile lucrătoare. Da, mama ei de treabă! E complicat să faci conversia în valută și să îi pui altuia bani în cont? E aproape imposibil îți spun, și oriunde te duci dai peste un funcționar proaspăt absolvent sau dinozaur comunist.

Știu, pare dur, însă vă rog să îmi spuneți voi de câte ori ați fost la bancă și ați plecat cu zâmbetul pe buze și nu înjurând ba sistemul, ba pe ”tanti” de la ghișeu care nu vroia să audă de raționamentele tale. Pentru ea regulamentul este sfânt, chiar dacă e încropit acum 30 de ani și nu are nici o tangență cu nevoile actuale ale unui client. Bine, mai sunt desigur și băncile cu regulamente noi și întortocheate în care îți pierzi și ultimii doi neuroni treji, într-o zi de luni.

Pe de altă parte, comisioanele nu par niciodată să se pupe cu ce informații găsești tu pe internet. Asta se datorează și faptului că peste tot ele sunt variabile și depind de banca care operează serviciul respectiv de transfer.

Ce soluții avem pentru transferul de bani?

Aici putem enumera WesternUnion, MoneyGram, PayU (care e mai mult pentru chestii interne) și desigur băncile. WesternUnion are un site complex care nu spune nimic. Comisioanele depind de banca sau oficiul poștal și afli abia acolo cât te costă. Ca idee, ultima dată când am primit bani prin WesternUnion, vreo 800 lei, am lăsat la bancă puțin peste 100 Ron.

MoneyGram e singurul care are un calculator pe site, un estimator cum spun ei, care te avertizează că acele comisioane depind de agenție. Ce mi se pare mișto e că aceștia au o înțelegere și cu Orange în aproape 200 de țări care funcționează ca agenție pentru transferuri.

PayU e automatul ăla din MegaImage la care îți plătești facturile și încarci cartela de PrePay. Și cu ăsta ai bătăi de cap pentru că nu știi care din terminale suportă transfer de bani, și din câte văd e limitat la transferuri naționale.

O altă alternativă sunt băncile și aplicațiile lor de online. Aici poți efectua transferuri bancare în anumite conturi, însă dacă lucrezi între două bănci diferite în două țări diferite, timpul de așteptare poate depăși cinci zile iar comisioanele sunt dezastruos de mari, asta pe lângă faptul că băncile lucrează la cursul de schimb maxim din ziua respectivă.

TW_logo

Alternative? Da, TransferWise!

Am descoperit recent o alternativă ceva mai de bun simț. Există un calculator de comisioane direct pe site și funcționează cu majoritatea țărilor din Europa precum și cu Turcia sau Marea Britanie. Ea se numește, TransferWise. Spre deosebire de bănci, totul e foarte simplu. Te înregistrezi la ei pe site, alegi valuta pe care vrei să o transferi și țara în care vrei să o trimiți. Automat îți apare cursul valutar mediu estimat și taxa pe care o primește site-ul. Introduci apoi datele de contact ale beneficiarului, mai exact numele și adresa de mail sau datele bancare.

Ai deja calculul făcut. Prin urmare știi că cel care trebuie să primească banii va primi suma cerută și știi exact cât este comisionul pentru orice sumă. Un exemplu clar pentru cei aproape 200 de euro primiți prin WesternUnion am plătit cam 30 euro comision la bancă. TransferWise îmi ia doar 2.25 Euro.

De ce e atât de ieftin?

Spre deosebire de bancă, unde există comisioane ascunse pe care ți le spun doar dacă întrebi în mod specific de ele, se lucrează și la cursul valutar maximal. Adițional se plătesc taxe și la WesternUnion sau MoneyGram și taxe aferente transferului interbancar. Așa sunt 2-3 mâini care iau fiecare o părticică din banii tăi.

TransferWise lucrează la cursul valutar mediu comparând cursul din țara celui care trimite cu cel din țara celui care primește banii. Taxele sunt infinit mai mici. În plus, interesul lor actual este să popularizeze platforma. Este un start-up care a strâns bani de la unii ca Richard Branson și care încă nu capitalizează, adică nu așteaptă profit în perioada imediat următoare.