Există o zicală din bătrâni pentru cei cu o atitudine mai modestă: „Cu rușinea mori de foame”. Sunt sigur că ai auzit-o când erai mai mic și te invita gazda să mai iei încă o prăjitură sau o chiftea. Un bărbat din Brăila dă un nou sens acestei fraze, fiind primul de care am auzit până acum, că a murit „de rușine”. El este cel mai probabil rezultatul unui trai subzistent și al concepțiilor sociale implementate la scară largă.

Dar ce a făcut omul? Ei bine s-a trezit într-o dimineață iar patronul i-a spus că nu are momentan de lucru pentru el și că poate sta acasă. Nevasta era plecată cu trei din cei patru copii la o mătușă iar el a rămas singur cu unul din ei. S-a așezat la computer și a deschis un site pornografic. PC-ul a fost infectat de un virus pe nume Poliția Română, care i-a afișat un mesaj: că are de plătit 70.000 lei sau va face 11 ani de închisoare. Bărbatul, cel mai probabil, auzise de la vreun vecin că datoriile se prescriu către urmașii săi și a decis să își ia viața. Pe a sa și pe a copilului său, ca să nu sufere ăla micu’…

Acum, nu îl judec pe om. Atât l-a dus capul. Avea un trai greu, patru copii de întreținut și a ales să renunțe la tot când a aflat că ar avea de plătit o sumă colosală. Cel puțin așa spun știrile. Să îi credem pe cuvânt?

Ce este un virus informatic?

Discuția asta despre viruși poate fi prelungită la nesfârșit. Am să încerc să fiu cât mai la obiect. Plecăm de la zero. Virusul informatic este creat tot de om. Pentru a prelua controlul unui computer, pentru a genera bani, pentru a fura informații sensibile (parole, numere de carduri de credit, date personale) pentru a demonstra că acel computer poate fi accesat… și aici mai puteți adăuga o mulțime de motive.

Poliția Română este un virus care preia controlul unui computer și apoi cer o recompensă. Mulți plătesc acea recompensă. Cam 15%. O recompensă plătită nu implică și faptul că atacatorul îți va oferi înapoi accesul la acel PC. Sunt 50% șanse să o facă. E o loterie. De ce credeți că în multe țări există o politică destul de clară pentru a nu negocia cu teroriștii. Cum ai putea să îi crezi pe cuvânt că vor renunța la ce și-au propus după ce obțin ce doresc?

Ce trebuie să faci?

Nu plăti nimic dacă ești infectat cu vreun virus de acest gen. Dacă ai informații sensibile mai bine plătești pe cineva să ți le deblocheze sau renunți la ele dacă nu ai bani. E atât de simplu. Aceeași regulă se aplică în cazul oricărui virus de acest tip. Nimeni nu îți poate garanta că vei prelua controlul computerului infectat după ce ai plătit recompensa. E ca și cum ți-ar lua cineva pe stradă geanta de pe umăr, și apoi îți spune: „100 de lei și ți-o dau înapoi!” Îl  crezi pe cuvânt sau îl iei la bătaie pe loc? În situația unui virus nu prea ai pe cine lua la bătaie așa că deconectezi internetul, ca să fii sigur că nu îți mai controlează nimeni PC-ul și ceri ajutor.

Cea mai eficientă modalitate de a curăța PC-ul de viruși este mutarea hard-disk-ului pe un alt computer, care are o suită de programe de devirusare, și curățarea lui. Trebuie menționat că acel computer este posibil să se infecteze și el atunci când îl pornești cu hard-disk-ul tău conectat.

Investește într-un antivirus

Investiția poate să fie chiar și timpul pe care îl aloci să instalezi o suită gratuită. Îți recomand să rămâi la nume mari precum BitDefender, Kaspersky, McAfee, AVG, Avast, Panda, GData. Așa vei știi sigur că nu te trezești cu un mesaj de genul: „Am găsit 500 de viruși, achită 9.99 dolari ca să îți salvez PC-ul”. Un antivirus gratuit de la numele precizate mai sus nu îți va oferi astfel de mesaje. Ele vin tot de la programe de tip virus.

Recomandarea caldă și duioasă, este să investești ceva bănuți și în programul antivirus. Există soluții cu 100 lei / an, care îți protejează până la 3 computere, și chiar și tablete pentru suma asta. Limitarea între un antivirus plătit și unul gratuit este doar la nivel de protecție. Ambele versiuni știu să detecteze cam același număr de viruși, cea plătită fiind însă mai bună în a observa și comportamentul unor programe necunoscute, care acționează ca un virus.

Un ultim sfat, ține update-urile deschise la sistemul de operare. Orice sistem de operare, mai ales Windows-ul, primește update-uri de securitate regulat. Îți recomand să le instalezi pentru că acesta este scopul lor, să țină virușii departe de PC-ul tău, și de tine…

You Might Also Like

4 Comments

 1. 1

  As mai adauga si folosirea unui program antimalware cu care sa scanezi periodic. Cea mai buna si raspandita solutie este Malwarebytes care de asemenea este oferit si in varianta gratuita. Cat despre antivirus exista varianta Bitdefender gratuita dar daca urmariti atent acestia au tot timpul promotii in care ofera licente de 6 sau 9 luni pentru produsele premium. Datorita acestor promotii eu folosesc de vreo 2 ani varianta premium fara sa platesc un leu.
  Chiar in acest moment ofera pentru BIS 2015 licenta gratuita pentru 6 luni.
  http://www.bitdefender.com/media/html/adware-removal-tool/
  *In cazul in care linkul postat incalca vreo regula, imi cer scuze, se poate edita mesajul fara acest link dar l-am postat deoarece consider ca ar fi folositor.

  • 2

   Foarte bine punctat Penguin. Nu am menționat o anumită suită de antivirus sau anti malware pentru că vroiam doar să trag un semnal de alarmă și nu să pornesc o dezbatere despre care e cel mai bun antivirus.

 2. 3

  ” Cea mai eficientă modalitate de a curăța PC-ul de viruși este mutarea hard-disk-ului pe un alt computer, care are o suită de programe de devirusare, și curățarea lui. Trebuie menționat că acel computer este posibil să se infecteze și el atunci când îl pornești cu hard-disk-ul tău conectat. ”

  Tin sa va contrazic Domnule Radu, nu asta e cea mai eficienta solutie.
  Cea mai eficienta solutie este scanarea cu un sistem de operare de pe un cd bootabil in care virusii sunt inactivi si nu pot reactiona.

  De exemplu:

  Bitdefender Rescue Disk : http://www.bitdefender.ro/support/cum-se-creeaza-un-bitdefender-rescue-cd-627.html
  Este bazat pe Xubuntu Linux + Bitdefender Antivirus Scanner for Unices.
  (Aceasta aplicatie este disponibila si pe Ubuntu si versiunile sale gratuit timp de un an de zile: http://www.bitdefender.ro/site/Products/ScannerLicense/)

  Kaspersky Rescue Disk: http://support.kaspersky.com/4162
  Este bazat pe Slitaz Linux + Aplicatia de scanare Kaspersky. (din pacate scanarea merge foarte greu dureaza foarte mult timp, chiar ore asa ca nu recomand)

  Avira Rescue System: http://www.avira.com/en/download/product/avira-rescue-system
  Este bazat pe Ubuntu Unity contine un browser, si o aplicatie gratuita de linux foarte buna pentru partitionarea si clonarea hardiscului numita gparted.

  Am ales doar 3 cele mai cunoscute solutii antivirus bootabile, dar nu sunt singurele .

 3. 4

  Salut! Eu folosesc ESET de când am cumpărat primul computer, și pot să spun că nu am fost vreodată dezamăgit de el. Am folosit versiunea Antivirus, după care am trecut pe Smart Security Premium. Îl recomand!😊👍🏻

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.