VIDEO – Stocarea pentru editarea video (și foto)

Dacă ești profesionist sau chiar un amator hotărât să faci pasul în domeniul acesta foarte aglomerat de filmări și editări video și foto, am pentru tine câteva sfaturi și recomandări. Sunt lucruri simple la care nu te gândești atunci când te apuci de editat un clip, sau o fotografie, însă dacă pierzi zeci de ore pe forumurile specialiștilor vei ajunge la aceleași concluzii. Și anume: nu este suficient un procesor puternic și o placă video. Limitările de multe ori vin din altă parte, în special de la unitatea de stocare, cel mai probabil un HDD de 4 TB pe care l-ai achiziționat de curând ca să îți încapă toate proiectele pe el. Ei bine, ai nevoie de SSD-uri. La plural. Am structurat mai jos ce tipuri de SSD-uri ai nevoie și cum trebuie instalate în sistem.

SSD-ul pentru sistemul de operare

Nu este cel mai important, nu ai nevoie de cel mai mare și cel mai rapid. Îți recomand totuși un NVME de 256 GB. E suficient pentru Windows și toată suita Adobe cu toate plugin-urile de care ai nevoie. Atât. Nu mai instala pe el alte lucruri, decât programele necesare desigur, nu îl folosi pentru stocare, proiecte și alte lucruri.

SSD-ul pentru cache

Din nou, nu ai nevoie de cel mai rapid sau cel mai mare. Din câte am observat noi, chiar și pentru proiecte mari, e suficient un 256 GB pe SATA. Acolo Adobe va crea fișierele temporare de Preview, indiferent că e vorba de Premiere, Photoshop, Lightroom sau After Effects. Aici se vor genera și thumbnail-urile pentru editările de foto. Acestea pot fi șterse apoi foarte ușor când ai terminat proiectul. Nu e nevoie să le mai lași să îți ocupe spațiul ulterior.

SSD-ul pentru brut-uri

Acesta este cel mai important. Alege o capacitate mai mare, 512 sau chiar 960 GB și automat vei beneficia și de o viteză mai ridicată decât cele cu capacități mai mici. Aici copiezi fișierele foto/video cu care lucrezi și de aici le deschizi în programul de editare. Dacă știi diferența între un HDD și un SSD atunci știi că timpul de acces este important. Atunci când imporți 100 GB de video sau 3000 de fotografii în programul de editare, nu mai stai o veșnicie să se proceseze. De câteva zeci de ori mai rapid ca un HDD la acest capitol.

HDD-ul pentru sortare

Sau pentru back-up. Neapărat de 7200 rpm și 2 TB sau 4 TB. Nu îți recomand mai mult. Aici poți stoca proiectele în așteptare, poți face o copie a fișierelor brut video și foto, o a doua copie de siguranță în timp ce le editezi și poți sorta proiectele terminate.

HDD-ul de backup

Neapărat unul extern sau un NAS. Nu trebuie să funcționeze tot timpul, de aceea nu recomand să stea în sistemul de lucru. Dacă computerul ți se defectează sau se virusează de exemplu, poți pierde tot ce ai muncit în ultimii doi ani. E neplăcut, dacă nu chiar critic. Eu folosesc un NAS și un HDD extern pe care îl conectez la PC doar odată pe lună și copiez fișierele finale de pe HDD-ul mare. De acelea vei avea nevoie pe viitor pentru un portofoliu sau vreo modificare ulterioară.