Windows 10 este GRATUIT?

Știai că poți să instalezi Windows 10 GRATIS? Și să îl folosești ca pe un sistem de operare normal fără să plătești nici un ban? Da, se poate, și am să îți arăt cum în câteva momente. Ah, stai, de fapt ți-am arătat deja în clipul cum să instalezi corect Windows 10 pe care îl găsești și în descriere. Atât trebuie să faci și nimic mai mult! Bine, dacă vrei să îți schimbi wallpaper-ul, sau anumite setări de rețea, ori vrei să scapi de mesajul acela enervant din colțul din dreapta jos.

Întrebare, ai dat cumva like la acest video? Întreb doar :) Dacă nu ai dat încă, atunci nu e nici o supărare, poate dai la final dacă ți-a plăcut. Dar să nu uiți :)

Așadar, revenind la Windos, de ce este gratuit? De ce poți să faci update încă de la Windows 7 la Windows 10, deși teoretic acest lucru nu ar trebui să fie încă posibil?

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Windows 10 este ultimul Windows

Unul dintre motivele principale este acela că Microsoft a declarat că Windows 10 este ultimul Windows. Nu vor mai lansa altul de acum încolo ci vei primi doar niște update-uri în funcție de licența pe care o deții sau nu. De exemplu, cei care nu au licență deloc, vor primi doar update-urile de securitate și nu vor avea acces la cele mari de sistem, cele care schimbă anumite elemente din interfață și din funcționalitatea sistemului de operare.

Cei care au o licență vor avea acces și la update-urile mari, chiar și la versiuni ulterioare, indiferent că Windows-ul tău a venit cu PC-ul sau l-ai cumpărat separat ca licență transferabilă pe un alt computer.

De ce nu mai vrea Microsoft să vândă un nou sistem de operare? Pentru că știe că lumea nu va mai cumpăra încă unul. Nu mai e ca acum 20 de ani când se făcea coadă la magazine pentru Windows 95 sau 98, și industria telefoanelor mobile este să spunem vinovată. Ne-am obișnuit să avem 4-5 ani de update-uri pe iOS și cel mult trei pe Android de la o versiune a sistemului de operare la alta.

Înainte să continui cu acest video vreau să îți aduc aminte de partenerii noștri de la Hosterion, cei la care avem găzduite și noi website-urile. Dacăte-ai gândit să îți faci un blog, sau mai ales un magazin online în această perioadă ai nevoie de o echipă faină pe partea de găzduire. Ei te pot ajuta să migrezi sau să construiești site-ul tău actual și îți vor oferi suport 204/24, 7 zile din 7 atunci când ai nevoie. Dacă ai un magazin fizic, un sfat, singurul mod prin care vei reuși să supraviețuiești în următorul an este un magazin online. O spun statisticile, nu doar eu. La Hosterion găsești de toate, pachete mici și rapide de găzduire, soluții de e-mail și lucru în cloud și chiar și servere virtuale și dedicate dacă te gândești la ceva foarte serios.

Lumea cumpără aplicații nu sisteme de operare

Exact așa gândește și Microsoft. Ai acolo magazinul de aplicații și aproape de fiecare dată când instalezi o aplicație Microsoft te va întreba dacă vrei să o iei din magazin sau de pe internet. Poate așa te va convinge că mai ai nevoie e altceva sau găsești ceva care te interesează. Da, magazinul de aplicații de la Microsoft este destul de complet în acest moment și aplicațiile dedicate funcționează așa cum trebuie, fără erori, fără probleme, și mai primesc și update-uri periodice.

În plus, Microsoft știe că lumea nu se va arunca să cumpere un sistem de operare și nici măcare să facă un update major al acestuia. Nu îi poți forța, prea mult, așa că mai bine le oferi opțiunea de a face upgrade gratuit.

Cum face așadar Microsoft bani?

Prin magazinul de aplicații desigur. Dezvoltatorii care postează acolo aplicații, jocuri și multe altele, plătesc comision pe fiecare download sau plată în aplicație tot la Microsoft. În plus, Microsoft se îndreaptă către un ecosistem complet și integrat cu toate soluțiile pe care le are în acest moment. De la puținele dispozitive mobile, tablete, computere și chiar dispozitive dedicate iOT, toate vor folosi la un moment dat aceeași platformă și eventual aceleași aplicații. Acesta este visul lui Microsoft și al oricărei alte companii.

Cel mai enervant exemplu din punctul meu de vedere, și asta pentru că sunt utilizator de Google Drive și nu din alt motiv, este Microsoft One Drive. Vine preinstalat pe orice dispozitiv cu Windows și se instalează automat odată cu orice versiune recentă de Windows. E acolo și nu poți scăpa de el, chiar și dezactivarea lui implică niște pași atenți.

Dacă îl vei folosi atunci vei fi mai tentat ca pe viitor să folosești tot Windows sau să cumperi o tabletă sau un laptop de la Microsoft pentru că ești dependent de locul unde sunt datele tale. Așa e și cu Apple, ai totul pe iCloud și automat iei o tabletă Apple sau un nou telefon Apple.

O altă versiune de monetizare este bara de căutare. Atunci când cauți un program la tine pe PC automat vei primi niște sugestii care te vor duce în motorul de căutare propriu, Bing, unde desigur există reclame. Bingo.

Apropo de reclame, aceste sunt peste tot în Windows 10, mai ales la o primă instalare și mai ales pentru produse proprii. Office, Skype, jocuri. Lucruri comune care totuși vin preinstalate în sistemul de operare. Ca să vezi.

Cine mai cumpără licențe?

Destul de multă lume. Toate companiile care au nevoie de Windows vor plăti pentru el. Nimeni nu vrea să stea cu teama că vor fi auditați la un moment dat și vor primi o amendă uriașă pentru folosirea de software piratat. În plus, versiunea ”Gratuită” de Windows nu are acces la toate protocoalele de rețea, și PC-urile care îl rulează nu pot fi adăugate într-un domeniu sau subdomeniu.

Chiar și utilizatorii devin la un moment dat plictisiți de mesajul de avertizare și dacă își permit, sau poate vor să facă o captură de ecran, vor cumpăra o licență. Bine că nu mai e nevoie să o schimbi peste 2-3 ani de acum încolo.

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.