VIDEO – De ce telefoanele nu au baterie mai mare?

Cea mai bună întebare! De ce telefoanele nu au o baterie mai mare?

Pentru că… nu am găsit răspunsul încă, cel puțin nu direct de la producători. Nu ne-a spus nici unul care este motivul pentru care un telefon de top are o baterie care se declară suficientă pentru o zi întreagă, însă dacă ajungi să îl folosești la măcar 30% din capacitatea sa, îl vei încărca cu siguranță în cea de-a doua parte a zilei.

Acum, eu am înțeles că nu pot obține o zi întreagă de baterie chiar și de la un Galaxy Note 8, pentru că sunt un altfel de utilizator. Sunt ceva mai exigent. Ca să îți faci o idee, folosesc telefonul pentru postări personale, cele de pe cavaleria.ro, instagram, facebook, youtube și chiar și pentru site, sau pentru răspuns la comentarii pe oricare dintre platformele enumerate mai sus. Îl folosesc de asemenea ca să mă uit la feed-ul de instagram, la clipuri pe YouTube și chiar și să citesc anumite articole de dimineață. Și de aceea am două telefoane între care oscilez pe parcursul zilei. Mi se pare mai simplu decât să car o baterie cu mine tot timpul, deși am una imensă în buzunarul rucsacului.

Când te duci în magazin să îți cumperi un telefon sunt câteva lucruri la care te uiți

  1. În primul rând îți vei alege tabăra, Android sau iOS, Samsung, Huawei sau Apple dacă e să traducem în termeni mai puțin tehnici și în funcție de priorități.
  2. Apoi te uiți la preț, pentru că indiferent de ce tabără ai ales, vrei sau nu să dai banii de un concediu de 5 stele în Thailanda, pe următorul tău dispozitiv la care te vei uita de cel puțin 100 de ori pe zi în următorii doi sau trei ani.
  3. În al treilea rând te vei uita la cum arată, cât de mare sau de mic este și desigur, cât de subțire este.
  4. În al patrulea rând, vei întreba, prietenii sau pe Google, cât de bună este camera la acel telefon? Are mod portret? Face selfie-uri bune? Filmează bine și nu tremură imaginea?
  5. Undeva pe locul cinci, poate chiar mai încolo pe lista preferințelor tale se află bateria telefonului, corect? Corectează-mă dacă greșesc pentru că eu am trăit cu impresia că lumea face ca mine, se uită la baterie mai devreme. Sau măcar dacă are încărcare super rapidă. Super Fast Ultra Mega Charging.

Acum, dacă pentru tine pe locul cinci este bateria telefonului și undeva pe doi sau trei este modul cum arată, mai are rost să ne mirăm de ce producătorii sunt atenți la același lucru? De ce construiesc telefoane din ce în ce mai subțiri iar bateria rămâne pe loc? Pentru că asta te interesează pe tine și desigur, și pe ei, pe producători. Îți spun imediat unde vreau să ajung.

Nu încape o baterie mai mare în telefoanele noi

Am mai spus asta, și o voi mai spune, nu este loc de o baterie mai mare în telefoanele noi, în condițiile în care încearcă să păstreze o grosime de maximum 8 mm. 7.9 mm în cele mai multe situații. Spațiul dintr-un telefon este organizat în funcție de baterie. După ea este croită și placa de bază și ceilalți conectori și chiar și camera foto de cele mai multe ori., mai ales că acum vedem din ce în ce mai multe camere cu zoom.

Da, aș vrea să văd un telefon mai gros cu un milimetru, poate chiar doi, dar care să aibă o baterie de două ori mai mare. Aș plăti extra pentru un Galaxy Note 10 cu o baterie de 5000 mAh, dar nu se poate, cel puțin nu momentan.

Nu, dacă renunți la mufa jack și la orice alt artificiu la interior, nu vei câștiga mai multă baterie. Doar dacă crești grosimea cu 1 mm de exemplu vei avea o suprafață mult mai mare pe care poți așeza o baterie mai mare.

Tehnologia bateriilor nu s-a schimbat în ultimii 10 ani

E perfect adevărat. A fost doar optimizată încărcarea lor, și au fost stabilizate mai bine celulele. Din păcate litiul de la interior are niște proprietăți fixe care nu pot fi modificate, așadar capacitatea de stocare rămâne aceeași. Faptul că telefoanele au procesoare mai noi, lucrur pe care îl menționăm și noi destul de des în review-uri, ajută din nou destul de mult la menținerea afirmației de mai jos, ”All Day Battery”.

De unde vine ”All Day Battery”?

Această afirmație, frază de marketing, este folosită de producători pentru a nu explica din punct de vedere tehnic, și destul de greu de înțeles, cum acel telefon te va ține o zi întreagă dacă îl folosești pentru apeluri, citit de e-mail-uri, câteva mesaje și ceva Facebook și Instagram. Cu moderație, că trebuie să mai fii și productiv. Dacă te uiți însă o oră la video pe YouTube, pur și simplu pentru documentare să zicem, atunci cu siguranță pe la 18-17 vei avea nevoie de încărcător. Apropo, acel All Day Battery este valabil pentru o zi de lucru, nu una calendaristică. Nu știai asta, nu?

Orice baterie este gândită să reziste undeva la 2-3 ani, aproximativ 1000 de cicluri de încărcare

Orice baterie de tip Li-Ion sau Li-Polymer. Apoi capacitatea ei funcțională scade. Aici depinde de cum folosești tu acel dispozitiv. Dacă îl încarci tot timpul de la 25% până la 90%, hai 95% acea capacitate funcțională va fi mai ridicată, să zicem un 90%. Dacă obișnuiești să îți pui telefonul la încărcat când mai ai doar 1% baterie, după trei ani, 1000 de cicluri, vei avea probabil un 75% în cel mai bun caz. E valabil atât pentru telefoane, laptop-uri, căști și chiar mașini electrice. E important să folosești de asemenea un încărcător original ca să respecți aceste valori

Interesul oricărui producător de telefoane este să vândă cât mai multe telefoane

Dacă tu vei forța bateria telefonului tău, și o vei încărca doar atunci când se stinge, ori vei folosi un cablu și un încărcător neoriginal, peste 2-3 ani, acea afirmație ”all day battery” nu va mai fi valabilă. La multe telefoane chiar și mai repede dacă îl ții tot timpul în soare, pe bordul mașinii pe Waze sau lângă tine pe pătură, pe plajă. Așadar, vei fi în căutarea unui telefon nou pentru că ai auzit multe povești nasoale de pe la service-uri care în loc să îți schimbe bateria telefonului îți mai iau și piese din el.

Astfel, sper că am răspuns acestei întrebări atât de comune, de ce telefoanele, în special cele de top, nu au o baterie mai mare. Sigur, există și excepții, însă nu te vei uita la un telefon slab, sau unul dedicat pentru gaming, dacă nu ești în căutare de așa ceva.

Concluzia?

Ia o baterie externă dacă vrei să nu rămâi ”pe dinafară” și încarcă-ți telefonul de la 25% nu de la 2% până la 90-95% dacă e posibil. Nu e musai să nu atingi 100%, însă e musai să nu scazi sub 25%, atunci intră bateria telefonului în panică.