VIDEO – De ce browser-ul de internet este GRATIS?

Nimic nu este gratis, ține minte acest lucru. Orice folosești va fi achitat într-un fel sau altul, cash, card sau ”în natură”. Știai co la începutul internetului browser-ul consta bani? AOL (America OnLine) era pe bază de abonament la lansarea lui și nu venea gratuit cu sistemul de operare. Ba chiar era inclus la un nivel mai înalt al abonamentului de internet. Acum însă toate broswerele de internet sunt compelt gratuite. În teorie.

Salutare și bine te-am regăsit la un nou video în care îți  voi explica cum fac de fapt browserele bani de pe urma ta (shhhh, îți afișează reclame). Dă un like acestui video dacă îți place freza mea. Este la fel ca la ultimele două clipuri dar eu sunt mândru de ea. :) Serios, acel Like ne ajută pe noi să ajungem la mai mulți oameni la momentul publicării acestui video și îl apreciem mai mult ca orice.

Ce înseamnă gratis?

Din pespectiva ta, a utilizatorului, gratis înseamnă că nu trebuie să plătești bani ca să îl folosești prima dată. Nu vei fi nevoit să scoți bani direct din buzunar ca să cauți actorii din serialele preferate sau rețete noi pe internet.

Chiar dacă nu plătești la început browserele sunt unele dintre cele mai bănoase business-uri și îți voi spune imediat cum fac bani. Știi ce nu are trebui să fie însă niciodată gratuit? Găzduirea unui site web.

Înainte să continui cu acest video vreau să îți aduc aminte de partenerii noștri de la Hosterion, cei la care avem găzduite și noi website-urile. Dacăte-ai gândit să îți faci un blog, sau mai ales un magazin online în această perioadă ai nevoie de o echipă faină pe partea de găzduire. Ei te pot ajuta să migrezi sau să construiești site-ul tău actual și îți vor oferi suport 204/24, 7 zile din 7 atunci când ai nevoie. Dacă ai un magazin fizic, un sfat, singurul mod prin care vei reuși să supraviețuiești în următorul an este un magazin online. O spun statisticile, nu doar eu. La Hosterion găsești de toate, pachete mici și rapide de găzduire, soluții de e-mail și lucru în cloud și chiar și servere virtuale și dedicate dacă te gândești la ceva foarte serios.

Cum fac browserele bani?

Din reclame este cel mai simplu răspuns. Google Chrome de exemplu, îți afișează la orice căutare, în prima parte a paginii, și chiar pe prima pagină, rezultate care sunt plătite să fie acolo. la fel face și Microsoft cu Bing. primele rezultate sunt plătite să apară în primele căutări, și , deși sunt marcate ca reclame, unele dintre ele ajung chiar pe un serviciu deținut de Microsoft.

Imediat ce ai ieșit din pagina de căutare și ai intrat pe site-ul pe care l-ai găsit, indifierent dacă ai dat click pe unul din link-urile sponsorizate sau nu, și în pagina respectivă ai tot reclame prin intermediul lui Google. Sau Microsoft, mai puține în acest caz.

La fel se întâmplă și pe YouTube. Oricare din reclamele pe care le vezi pe clipuri, sau chiar în pagina din dreapta de recomandări, sunt susținute tot de Google. De acolo sunt practic cei mai mulți bani pe care Google îi face din reclame, atât de mulți încât își permite să plătească și creatorii de conținut.

La fel se întâmplă și cu Gmail, Google Drive, Google Suite, Google Maps. Prima soluție de mail, stocare, documente sau hărți pe care o vei face pe Google te duce automat la aceste servicii. Unele au reclame, altele îți oferă funcționalități reduse și dacă ai nevoie de mai mult spațiu plătești un abonament lunar.

Dar dacă folosesc alt browser?

Da, poți , și chiar e recomandat să încerci alte versiuni. Însă și aici este o șmecherie. Mozilla de exemplu este susținut de Google, Yandex din Rusia și Chiar Baidu din China pentru a crea concurență. Exact, Google își ajută unul din competitori pentru a crea concurență în acest spațiu. Se întâmplă și la case mai mari, e normal în acest business, dacă nu ai concurență să îți creezi singur concurența.

Așa a făcut și Intel cu AMD acum vreo zece ani. L-a susținut financiar și în Research & Development pentru a nu rămâne singur pe piață. Ei bine, roata se întoarce și AMD are o creștere fantastică în ultimii trei ani, unde mai pui că are exclusivitate pe hardware-ul de pe PS4, PS5 Xbox și nou Xbox. Hmm, oare AMD îl va ajuta pe Intel sau va intra și Nvidia în această ecuație în curând? Mai vedem.

Și Safari, broswer-ul de pe dispozitivele Apple primește același tratament preferenția. Google a plătit către Apple, 12 Miliarde de dolari în 2019 ca să rămânp principalul motor de căutare pe acel browser.Și pentru Google e chiar puțin având în vedere miliardele de dispozitive Apple de pe care căutările au loc în motorul lor de căutare.

Apropo, mai folosește cineva Opera? E chiar foarte bun deși nu am mai auzit pe cineva în cercul meu de colegi și prieteni să îl fi deschis în ultimii ani. Apropo Opera a permis și chiar prioritizat în unele teritorii reclamele către unele companii de împrumuturi de gen cămătărie, cu dobânzi aberante. Eu nu mă mai uit la el cu aceiași ochi, chiar dacă înțeleg că poate ”le este foame”

Browserele bazate pe Blockchain

Acesta sunt o parte din viitorul căutărilor. Oamenii înțeleg din ce în ce mai mult ce înseamnă securitate și intimitate, și chiar sunt dispuși să se uite la reclame și să fie recompensați pentru asta. Da, Brave Browser te plătește în monedat proprie, BAT – Basic Attention Token, ca să vizionezi reclamele din acel browser. E o idee bună mai ales pentru cei ca mine care au deveni absolut imuni la orice fel de reclamă de pe internet și nici nu mai observă ce se întâmplă la ei în browser, înafară de informația pe care o caută.