VIDEO – DE CÂTĂ MEMORIE AI NEVOIE PENTRU TELEFON

Atenție, memoria RAM este una și stocarea este alta. Astăzi vorbim despre stocare, dar cum toată lumea îi spune memorie, o voi numi și eu în clipul de astăzi tot așa. Din punct de vedere tehnic e relativ corect.

Așadar, astăzi vorbim despre câtă memorie ai nevoie pentru telefonul mobil, ce îți ocupă cel mai mult memoria, și ce decizie să iei atunci când cumperi un telefon mobil. Mai multă ”memorie” sau un card de memorie. Dacă iei un Android.

Smartphone-ul este cel mai des folosit gadget de către oricine. Fără nici o îndoială. Ajungi să faci pe el de toate, de la fotografii, mesaje cu toată lumea, postări pe Facebook sau Instagram (oricum doar de acolo te lasă să urci fotografiile), despre navigarea pe internet nici nu mai spus, pe telefon se întâmplă. Chiar și filmele deocheate tot acolo le urmărești, recunoaște!

Problema cu care se confruntă cei mai mulți dintre utilizatori este spațiul de stocare. Atât pe Apple cât și pe Android, spațiul de stocare este insuficient de cele mai multe ori. Știu foarte bine că ori de câte ori ți-aș spune să îți salvezi pozele și clipurile video din telefonul mobil, în cloud sau pe computer, vei amâna acest lucru până când le pierzi. Unii nu se învață minte nici a doua oară.

Dacă acum câțiva ani, cea mai mică capacitate de stocare pe un telefon era de 8 GB, bine, încă este pe telefoanele foarte ieftine, acum 32 GB și 64 GB este minimul pe un telefon. Acum, ce ocupă spațiu pe un telefon? Merită să cumperi un telefon cu memorie mai mare sau mai bine îți faci un obicei de a îți salva pozele și mai economisești niște bani?

Pe orice telefon, primul ”vinovat” de ocuparea spațiului de stocare este sistemul de operare. Indiferent că ai Android sau iPhone, 10-15 GB sunt ocupați de sistemul de operare și da, se deduc din memoria internă. Dacă ai un telefon cu 32 GB, jumătate probabil sunt deja ocupați. 15 GB până acum.

Al doilea element ce ”mănâncă” memorie îl reprezintă aplicațiile instalate. În medie ai de la 50 la 100 de aplicații instalate și acestea ajung pe la 2-3 poate chiar 4 GB. Puțin, nu? Dar dacă ai două jocuri de generație nouă? mai adaugă încă 1 GB la fiecare. Dacă ești gamer mai serios ai vreo 5-6 jocuri, deci minimum 5-6 GB ocupați. 19 GB cu aplicațiile, 23-25 GB cu jocurile.

Apoi vin fotografiile. În medie, fotografiile de pe un telefon nou consumă 4-5 MB. 1000 de fotografii sunt 4-5 GB. 5000 de fotografii sunt 25 GB. Sigur ajungi la 5000 de fotografii dacă faci cel puțin 10 poze ca să o alegi pe cea bună. Și e normal să fii selectiv. Un maximum de 50 GB până acum.

Și uite cum ne apropiem foarte repede de 64 GB. Atenție, trebuie să lași un minimum de 10 GB și pentru cache-ul aplicațiilor. Mai ții minte? Acele informații pe care îți spuneam să le ștergi într-un clip anterior, ca să îți faci telefonul să meargă mai repede. Acele informații folosite de aplicații ca să pornească mai repede. Thimbnail-uri de poze pentru facebook și instagram, informații legate de căutari pe internet, tab-uri salvate în browser sau chiar hărți downloadate automat pe dispozitiv din Google Maps și Waze.

Dacă îți place să filmezi, și să salvezi tot ce ai filmat chiar și după ce postezi pe facebook ori instagram atunci gândește-te că o filmare în FullHD pe un telefon nou, de 1 minut, poate ocupa liniștit 200-300 MB. O filmare 4K ajunge și la 2 GB pe minut. Sigur, se poate și mai puțin, vorbesc aici de telefoane de top. Așadar, 10 minute de filmare în 4K vor ocupa minimum 10 GB pe telefon. Atenție să le mai și ștergi din când în când.

Concluzia? Pentru 99% dintre utilizatori, între 64 GB și 128 GB este suficientă memorie pentru 95% dintre utilizatori. De unde am scos acest procent? Păi cam din 100 de întrebări legate de telefoane, maximum 5 au întrebat de capacitatea de stocare.