VIDEO – CUM SA TE FEREȘTI DE PHISHING

Cea mai simplă metodă, și îți spun de pe acum fără să te țin în suspans până la finalul clipului sau al articolului, este să ștergi mesajul. Serios, șterge-l! Nici un website, bancă sau entitate care se respectă nu îți va cere datele personale sau utilizatorul și parola contului printr-un e-mail ori mai rău, printr-un mesaj pe WhatsApp. Dacă o face, atunci e vremea să cauți acel serviciu la concurență.

Acum, ca să identifici dacă acel mesaj sau email este totuși o încercare de a îți fura datele, cred că va trebui să urmărești clipul de mai sus. Pe scurt, sigur acel mesaj nu va veni de la o adresă de mail pe care o recunoști, asta după ce ți-am spus deja că nici un site nu ar trebui să îți ceară datele de logare prin email, sau prin orice alt mijloc. Eventual doar să te roage să le schimbi, doar în momentul în care te loghezi pe el.

Atunci când vine vorba de phishing, cine inițiază această conversație pur și simplu pescuiește datele tale pretinzând că este altcineva în care tu inițial ai avut încredere. Facebook, Google, Banca la care probabil nu ai deschis nici un cont, și așa mai departe. Cel mai simplu mod să te ferești de el este să ștergi pur și simplu acel mesaj. Așa nu vei fi tentat să crezi că, chiar e cineva acolo care îți vrea bine după ce îți cere datele personale. Zic și eu, din nou, pentru că am mai spus-o aici FACEAPP

Baze de date anti-phishing găsești mai jos, așa cum ți-am promis în video. Dacă ai vreo suspiciune legată de o adresă de mail sau website, introdu-l în acele site-uri și vezi ce găsești.

PhishTank sau isitPhishing. Alte link-uri și informații găsești aici: OpenPhish, PhishStatus.