Top 10 – Cei mai periculoși viruși informatici

Close-up of stethoscope on laptop keyboard

Acum 15-20 de ani lucrurile erau mai simple. Îți alegeai un computer în funcție de prețul cu care îl achiziționai, nu era nevoie de o documentare masivă și nu prea aveai opțiuni să îl cumperi mai ieftin din altă parte. La fel și virușii informatici. Erau rezultatul a câteva zile de muncă a unor hackeri care se lăudau cu malware-ul creat să te deconecteze de la internet sau de la fereastra de chat de mIRC. Cei peste 25 de ani știu sigur despre ce vorbesc.

Tehnologia a evoluat mult, la fel și ambițiile hackerilor. Aceștia nu mai lucrează din pivnița părinților sau de la internet cafe. Chiar sunt curios dacă mai există vreun internet cafe acum. Hackerii sunt acum probabil o componentă a unei organizații sau a unui guvern, și au potențialul de a crea coduri sofisticate ce pot ataca absolut orice sistem informatic, chiar și dacă nu este conectat în permanență la internet, lucru puțin probabil de altfel. Hai să vedem care sunt cele mai distructive programe de tip malware din ultimii 15 ani.

10. I LOVE YOU

În anul 2000 milioane de oameni au făcut greșeala să deschidă un email cu subiectul „I Love You”. În loc să citească vreo declarație de dragoste de la vreun admirator secret au eliberat un virus care rescria toate fișierele de tip imagine de pe PC. În același moment virusul se retrimitea la primele 50 de contacte din agenda de Windows a utilizatorului. Chiar dacă după standardele de azi, „Love Letter”, cum i se mai spune, nu mai poate infecta un singur PC la momentul respectiv era un dezastru social.

9. CODE RED

Din nou, special creat pentru sistemele Microsoft, Code Red exploata o vulnerabilitate din Microsoft Internet Information Server. A fost responsabil pentru atacurile asupra unor site-uri proeminente precum whitehouse.gov și a forțat și alte organizații să oprească accesul la site-urile lor. Acesta a fost probabil momentul de cotitură în crearea virușilor informatici, tocmai pentru modul în care se răspândea, fără a avea nevoie de adrese de email sau alte suporturi fizice de stocare a datelor.

8. SLAMMER

În ianuarie 2003, Slammer era tipul de virus gândit pentru atacul asupra serverelor web. Se transmitea pe internet iar la bază era un atac de tip DDOS, primul de acest fel. Făcea o mulțime de cereri virtuale către un anumit site iar acesta din urmă nu mai putea fi afișat. Victimele sale au fost bancomatele Bank of America și sistemul de urgență 911 din Wiashington. Din nou, un virus de profil înalt.

7. FIZZER

În același an, Fizzer este derivat din Code Red. Nu se mișca atât de repede ca acesta din urmă și nu a fost considerat periculos. Pe de altă parte numele său semăna foarte mult cu Pfizer (o mare companie farmaceutică) și reușea să trimită o grămadă de spam-uri cu teme medicale. Medicamente mai exact. Fizzer a dus la crearea unui alt virus, mai puțin important, pe numele său SoBig. Microsoft a oferit la momentul respectiv o recompensă de 250.000 dolari pentru informații ce ar duce la identificarea creatorului.

6. MYDOOM

Și-a făcut apariția în 2004 și a infectat milioane de computere pe care le-a folosit să trimită atacuri de tip DDoS, cele despre care vorbeam mai sus. Computerele infectate trimiteau cereri multiple către anumite site-uri, iar serverele se blocau. S-a răspândit tot cu ajutorul email-ului și prefera Microsoft Outlook. De data aceasta se retrimitea prin email la toate contactele de acolo, fără ca utilizatorul să suspecteze ceva.

5. POISONIVY

Apărut în 2005 a fost un coșmar pentru cei care lucrau în securitate informatică. PoisonIvy se instala în sistem și oferea atacatorului acces complet la acel computer. Atacatorul putea șterge sau copia orice fel de fișier și putea folosi webcam-ul și microfonul computerului. OisonIvy a fost folosit pentru a accesa companii din domeniul apărării și din industria chimică. Se pare că acest virus a fost unul dintre primele care a avut originea în China.

4. ZEUS

Ce nume frumos, nu? Era cel mai puternic tip de virus în 2007, iar codul lui a ajuns rapid de vânzare pe internet. Oricine îl putea folosi pentru a copia parole, nume de utilizatori, sau informații bancare. A fost și chiar este încă folosit pentru a copia informații personale de pe computere ce folosesc sisteme de operare din acea perioadă. Vezi de ce este nevoie să faci un update?

3. AGENT.BTZ

În 2008, acestui virus îi plăceau stick-urile USB. Acesta fiind și motivul pentru care Pentagonul a interzis folosirea acestora în instituție. Ba chiar a dus la crearea unui departament militat numit U.S. Cyber Command. Se instala pe PC și fura date pe care le trimitea atacatorului. Chiar dacă experții de securitate au fost de părere că nu a fost creat de un guvern, acest virus a fost motivul pentru care războiul cibernetic a devenit o prioritate pentru strategia militară a Statelor Unite.

2. CONFLICKER

În 2009, Conflicker s-a instalat pe milioane de PC-uri cu Windows și a creat o armată de computere cu o putere de calcul foarte mare capabilă să fure informații financiare sau orice alt fel de date. Complexitatea codului său a făcut foarte dificilă neutralizarea sa, lucru care încă nu s-a întâmplat. Acesta a fost supranumit „super worm”. Misterul său vine de la faptul că încă se regăsește pe milioane de computere, însă nu a atacat pe nimeni. Cine știe peste cât timp îl va folosi cineva cu intenții malițioase.

1. STUXNET

Cap de afiș, Stuxnet a fost cel mai periculos virus. Încă este. A fost creat pentru a distruge computerele unei companii din Iran, care se ocupa cu îmbogățirea uraniului în localitatea Natanz. A fost descoperit în 2010 însă se crede că se afla încă din 2009 pe acele computere. Stuxnet a fost gândit pentru atacul asupra unor sisteme industriale și atât. Nu funcționează pe sisteme de operare comerciale. O parte din codul său este folosit în alte scopuri, mai exact pentru crearea lui „Duqu”. Dar vom vorbi și despre acesta într-un articol viitor.