Roborock F25 Ace – Cât de bine curăță?

Ce funcții crezi că ar trebui să aibă un astfel de aspirator ca să te facă să spui „băi, ăsta este, ăsta e cel de care am nevoie”? Ei bine, testez în ultima vreme un Roborock F25 ACE, unul dintre, se pare, cele mai cerute aspiratoare de pe internet. Chiar la ultimul video cu un astfel de dispozitiv, cineva a lăsat un comentariu spunând că vrea să-l testăm și pe acesta. Coincidență: în ziua respectivă chiar a ajuns la noi. Hai să vedem ce știe să facă acest mic ajutor de curățenie.

Bine, dacă te uiți la el, nu e chiar mic, dar să știi că reușește să se strecoare în locuri în care alte aspiratoare nu au reușit și nu vor reuși niciodată. Și asta pentru că se pliază complet la 180° plat și are o înălțime de doar 12,5 cm — mă refer la rezervor aici — ca să poată să intre pe sub pat sau pe sub dulapuri.

Și eu am fost curios de acest model înainte să ajungă la mine, pentru că sunt multe păreri pe internet care spun că acesta este unul dintre cele mai echilibrate și cele mai bine gândite aspiratoare de genul ăsta. Și înțeleg și de ce: pentru că Roborock are o experiență destul de vastă în domeniul ăsta, iar acolo sunt mulți oameni care își bat capul să facă unele dintre cele mai bune produse.

Așadar, hai să vedem dacă reușim să-l punem în dificultate cu toate chestiile pe care le-am întins pe parchet și cât de mult ține bateria, cum se comportă în timp și, desigur, cum este construit. Să știi dacă poți să-l ții o perioadă mai lungă de timp sau trebuie să te gândești iarăși peste vreo doi-trei ani că ar trebui să-l schimbi. După părerea mea, aceste dispozitive ar trebui să țină măcar patru sau cinci ani de zile în casă. Din punct de vedere tehnologic, nu cred că poți evolua atât de mult într-o perioadă atât de scurtă încât acesta să devină învechit.

Unboxingul e foarte rapid, pentru că, la fel ca celelalte modele pe care le-am testat până acum, aspiratorul vine aproape gata asamblat. Pur și simplu îl scoți din cutie, îi scoți accesoriile, îi pui mânerul în direcția potrivită — e puțin diferit față de cum te-ai aștepta, e exact invers — și îi montezi rola. Pentru că ăsta vine doar cu o singură rolă în pachet, nu vine cu una extra. Dar vine cu un filtru extra, ceea ce e bine. Un filtru din acela de aer micuț.

Și asta e important, pentru că atunci când îl folosești, filtrul respectiv nu o să se usuce foarte bine. Deci îți recomand să-l folosești pe al doilea filtru, iar pe ăsta să-l pui la uscat. Practic, să le faci schimbul de fiecare dată când folosești aspiratorul, ca să te asiguri că filtrul se usucă bine și că nu rămân microbi acolo.

Ca să ne dăm seama de construcție, l-am pus pe masă. Aici sus are rezervorul de apă, cel pe care o să-l umpli cu apă proaspătă. Diferența față de celelalte două modele — F25 normal și F25 RT — este că rezervorul pentru ACE conține și un locaș pentru detergent. E un rezervor mai mic, estimez undeva la vreo 100 ml, în care poți pune detergent. Iar ei spun că detergentul se dozează automat: când aspiratorul detectează că e mai multă mizerie, o să trimită mai mult detergent către perie.

Partea interesantă este că detergentul ăsta ar trebui să-ți ajungă pentru o lună, dacă speli o dată pe zi și ai o casă de dimensiune medie — să zicem 50-60 m².

Deci practic aici nu trebuie să umpli decât o dată pe lună. Apa se umple pe aici, prin partea stângă, și îți recomand, ca să ai o durată de viață cât mai lungă a aspiratorului, să folosești apă filtrată de la robinet, apă rece eventual. Poți să pui și călduță dacă ai, dar de obicei filtrele se pun pe apă rece.

Rezervorul e destul de mare. Are vreo 700 și ceva de ml pentru apă curată. Și după cum vezi, eu am folosit undeva la jumătate și am tras aproape prin toată casa. Deci practic poți să tragi de două ori dacă este nevoie. Dar oricum, restul de apă din rezervor o să o folosească ca să-și curețe peria atunci când îl pui la uscat în suport.

Aici poți să vezi cele două pompe. Aici avem pompa pentru detergent și pompa pentru apă curată. Iar zona de perie îmi place că este foarte jos situată și, bineînțeles, foarte aproape de margini. Distanța față de margini este foarte mică, undeva la 3-4 mm. Peria asta o să reușească să curețe foarte aproape de mobilă.

Sistemul de fixare al periei e foarte similar cu celelalte aspiratoare de acest gen. Tragi de clema asta de aici și o să o desfaci foarte ușor. Chiar o s-o punem un pic deoparte, pentru că eu vă arăt aspiratorul exact după ce am tras cu el, și peria este încă umedă, deci nu vreau să-mi ud toată masa.

Despre ce este important să discutăm este sistemul ăsta de încălzire. Duzele astea pe care le vezi aici o să intre în interiorul periei și o să trimită aerul cald către ea, în așa fel încât să o usuce foarte repede. Ăsta e unul din avantajele majore ale acestui model.

Bineînțeles, ăsta este motorul, care este fixat de partea stângă a aspiratorului. Dar ce vreau să-ți arăt eu sunt niște zone care sunt gândite ca să curețe foarte bine peria în momentul în care aspiri. Aici o să vezi o lamelă care este destul de ascuțită. Rolul acestei lamele este să taie toate firele de păr. Ei spun că rezistă la peste 200 de fire de păr ude sau uscate, în momentul în care intră în aspirator.

Lucru pe care, după cum vezi, îl face destul de bine, pentru că eu am aspirat cu el și firele de aici sunt făcute bucățele, ca să spunem așa. Deci peria aduce firele aici, iar cuțitele astea de aici o să le taie și o să le facă bucăți, ca să intre cât mai ușor acolo, să nu se încurce absolut deloc.

Aici avem marginea de cauciuc care va șterge apa în momentul în care dai cu aspiratorul în față. Când dai din față spre spate, el o să lase apă pe parchet sau pe gresie, dar când faci mișcarea opusă, o să curețe cu lamela asta de aici. Iar aici este partea de dozare către perie, care în momentul de față este umedă și e foarte bine structurată, pentru că peria se va uda absolut uniform, dintr-o parte în cealaltă, fără probleme.

Mai sunt aspiratoare, de exemplu, care am văzut că au niște doze micuțe pe aici, dar nu se udă uniform și, în felul ăsta, nu se creează o alunecare uniformă a aspiratorului.

Tot din punct de vedere al construcției, ce mi-a mai plăcut la modelul ăsta sunt roțile. Roțile din spate sunt motorizate, sunt mult mai mari decât la alte modele, apropo. Au o suprafață puțin cauciucată, destul de aderentă. Asta ca să se descurce foarte bine și pe zonele de gresie, de exemplu, unde există mai multe delimitări.

În primul rând, face mai puțin zgomot, pentru că roțile de aici sunt cauciucate. Atât rola cât și roțile au tracțiune. De aceea există motorașe care să le miște înainte și înapoi. Și chestia asta mi-a plăcut foarte mult, pentru că senzorii de acolo sunt destul de preciși, în așa fel încât își dau seama în momentul în care ai oprit mișcarea și nu mai împingi aspiratorul în față sau în spate. Își dau seama că stai cu el pe loc, opresc motorașul și așteaptă următoarea mutare de la tine.

Pe dedesubt, aspiratorul este complet plat. Este gândit foarte bine. Are și rolele astea de aici care îl ajută să se miște un pic mai ușor. Iar aici sunt pinii de încărcare, care îmi place foarte mult cum vin în stație, pentru că le oferă o poziționare foarte precisă. Ai pini pe două laterale, în așa fel încât să se asigure că s-a conectat cu stația și se încarcă.

Un lucru care nu mi-a plăcut în mod deosebit la rezervorul ăsta este că este transparent și este ușor de zgâriat. Mi-ar plăcea ca electrocasnicele mele să arate bine și după o perioadă mai lungă de timp, și se pare că în varianta asta e mai ușor de văzut ce nivel de apă ai în rezervor, însă se va zgâria destul de repede. Poți să te aștepți la chestia asta.

Acum, rezervorul de apă murdară e foarte interesant făcut pentru că au respectat, să zicem, dorința mea. Se desface foarte ușor. Trebuie să apeși de clema asta portocalie de sus, tragi de clapetă și l-ai scos.

Hai să vorbim repede de rezervorul de apă murdară, care este construit așa cum îmi place mie. Este mat, în așa fel încât nu o să se vadă prea mult zgârieturile pe el. Deci ai grijă când îl bagi pe sub pat sau pe sub mobilă, ca să nu îl defectezi și să arate ca nou.

Acum, rezervorul este gândit foarte bine. Stă pe masă drept și asta este bine — poți să-l pui pe masă fără niciun fel de probleme. Aici sus o să găsești filtrul ăsta foarte deștept, cu o garnitură din cauciuc, pe care, atunci când îl scoți, poți să-l și cureți foarte repede.

Ce mi se pare interesant este că Roborock a mers un pic mai departe cu partea de filtre. Iar zona asta de sus, pe care o deschizi ca să vezi, bineînțeles, apa murdară, mai are încă o sită. Era să-l pun pe orizontală și să vărs totul pe birou. Sita asta de aici îl ajută să separe și mai mult partea uscată (partea solidă) de zona lichidă.

Acum, majoritatea murdăriei o să se strângă aici, în partea de jos. Pe aici se filtrează, aici rămâne părul de prin casă, cojile de ou și chestiile pe care le-am mai curățat eu cu el. Iar sita asta o să-l facă să strângă mai bine mizeria în partea de sus. E o chestie interesantă, e o chestie deșteaptă pe care au gândit-o și pe care n-am mai văzut-o la alte modele de aspiratoare.

După cum vezi, rezervorul este destul de curat pentru că ultima curățare pe care am făcut-o a fost prin casă, nu mizeria pe care am strâns-o atunci când l-am testat.

La fel ca și celelalte modele de aspiratoare, aici are doi senzori, care de fapt sunt niște contacte. Când intră în contact cu apa, o să-ți spună să cureți rezervorul de apă murdară. De aceea rezervorul nu o să se umple niciodată până sus, ci doar până la nivelul ăsta — nivelul maxim.

Bun, hai să vedem și cât de bine trage toată mizeria din casă. Am început cu orezul, pentru că ăla este destul de dificil de tras de aspiratoarele manuale, cele uscate, pentru că e nevoie ca puterea aspiratorului să fie suficient de mare să poată să tragă boabele de orez. N-are niciun fel de problemă, le trage pe toate dintr-o singură mișcare.

Am vărsat și câteva lichide, ca să vedem cât de repede le trage în rezervorul de apă murdară, și iarăși — niciun fel de problemă. Poți să pui suc, apă, lapte, cereale cu lapte și așa mai departe. Le trage fără să comenteze absolut nimic. Și faptul că marginea asta de cauciuc este atât de aproape lipită de podea, reușește să nu-și murdărească roțile din spate.

Se descurcă de asemenea foarte bine și cu marginile de mobilier, atât în partea din față, atunci când îl împingi cu rola într-o margine, cât și cu partea laterală. Ai nevoie doar de una sau de două treceri, chiar și pentru petele uscate de pe parchet — cafea sau lucruri de genul ăsta — ca să le curețe foarte repede.

Și mi-a plăcut că și partea de manevrabilitate este diferită. Având roțile din spate motorizate și fiind mai mari, mi se pare că îl miști mai ușor. E mult mai ușor de manevrat decât orice altă variantă.

Aici, avantajul este că și rezervorul de apă este în partea de jos, ceea ce face ca centrul de greutate să fie foarte jos. Și știm că asta este important la orice vehicul care are roți — ca centrul de greutate să fie cât mai jos, pentru a fi mai ușor de manevrat.

Partea faină, pe care n-am găsit-o la foarte multe aspiratoare, este că se poate plia la maximum, ca să intre sub pat. De exemplu, eu am un pat care are înălțime de vreo 13 cm — exact la limita aspiratorului — și intru fără probleme. Reușesc să curăț tot praful de acolo, care se strânge pe parcursul unei săptămâni.

O chestie la care s-au gândit este că pe mânerul aspiratorului există o rotiță micuță, ca să te ajute să mergi mai ușor pe sub mobilă sau pe sub pat. Asta e o chestie foarte deșteaptă și, în același timp, extrem de simplă. Detaliu mic, dar cu impact mare.

Acum, nu știu cât AI este în aspiratorul ăsta, dar, cum ziceam, reușește să-ți facă mișcările mult mai fine, mai ușoare, mai… e mai simplu de utilizat. Practic, ai o senzație că face treaba singur. Tu doar îl împingi cu un singur deget, eventual, cu extrem de puțin efort. Plus că, în momentul în care rotești mânerul, având roțile motorizate, el pleacă deja în direcția în care ai rotit. Dacă te duci pe stânga, se va orienta către partea stângă și o să se ducă în direcția respectivă singur.

Acum că tot vorbim de tehnologii, ca să-ți dai seama de diferența între F25 ACE, F25 și F25 RT: F25 RT este practic cel mai simplu dintre modele și cel mai ușor — are doar 4 kg. Ăsta are 4,7 kg. Iar F25 normal nu are dispenser automat de detergent, nu are lamela aia din cauciuc din partea de jos și nu are partea de aplicație.

Ăsta le are pe toate. E modelul de top.

Și dacă tot am zis de aplicație, hai să-ți arăt cum se comportă aplicația și ce știe să facă, pentru că sunt multe chestii pe care le-am observat la acest model și care nu sunt la alte aspiratoare.

Aplicația e cea clasică, cea de la Roborock. Iar aici, partea de personalizare este „extra mare”, să spunem așa. Configurarea se face extrem de ușor. O să ți-l găsească după model sau o să-l cauți tu pe Bluetooth. În momentul ăsta este pus pe auto, dar la fel ca orice alt aspirator de la Roborock, am văzut că ai setări pentru: cât de puternică să fie extracția, câtă apă să-i dea și cât de repede să se miște rola. Totul este customizabil aici.

Acum e pe modul auto. Roțile din spate pot fi setate pe mild, moderate sau intense — câtă forță să implice mișcarea lui, cât de repede și cât de mult să tragă. Momentan este pe balanced.

Câtă apă să-ți dea? De exemplu, dacă ai o suprafață mai sensibilă, o să intri în aplicație și o să-l pui pe low, ca să nu arunce foarte multă apă și să nu-ți strice, de exemplu, parchetul respectiv. Și cât de repede să se miște rola din față — și asta este important. Dacă vrei să cureți, de exemplu, o zonă cu murdărie uscată și lipicioasă, o să-i dai pe fast. Dacă folosește un copil sau o persoană mai în vârstă, poate nu vrei să se miște atât de repede și o să-l dai pe slow.

În funcție de situație, poți seta și cât detergent să pună pe rolă. Dacă ai făcut o curățenie intensă, de exemplu de Paște, îl pui pe low sau standard. N-ai nevoie de foarte mult detergent. Poți chiar să-i setezi să nu folosească detergent deloc, dacă vrei doar o curățare de întreținere — mai ales dacă ai animale în casă și vrei să fii sigur că nu rămân urme de substanțe.

Oricum, detergentul care vine în pachet trebuie să verifici dacă este compatibil cu animalele de companie. Instrucțiunile sunt pe partea din spate. Eu sincer nu le-am citit, pentru că nu am animale de casă… cel puțin nu încă.

Acum, la setările de curățare, mai sunt câteva lucruri. Poți să personalizezi modul Auto: ce putere de aspirare să aibă, ce nivel de apă, cât de repede să se învârtă rola — care poate ajunge până la 450 de rotații pe minut — și nivelul de detergent. Mai ai și un mod Sponge, care îți permite să tragi lichidul de pe podea, dacă ai scăpat un pahar cu apă sau cu suc.

La setările pentru charging dock îți recomand să-l lași pe Smart. Așa își dă seama cât de murdară este apa din aspirator și știe cât de bine să-l curețe. Poți să-l treci și pe Deep, dar atenție: zgomotul o să fie un pic mai mare.

Temperatura apei de curățare poți să o lași la temperatura camerei, dacă știi că nu faci mizerie prin casă și doar întreții — cum fac eu. Eu am un parchet destul de curat, așa că-l las pe “room temperature”.

Durata uscării — aici mi-a plăcut că ai două opțiuni: quiet drying și fast drying. La quiet drying e cel mai silențios dintre toate aspiratoarele testate de mine până acum. Poți să-l pui și la 12 noaptea — n-o să deranjezi vecinii. Începe cu autocurățarea, urmată de uscarea silențioasă.

Pe fast drying e o altă treabă: devine mai zgomotos, dar usucă rapid. Asta pentru că ventilatorul din interior trimite aer cald, la vreo 90 de grade, direct către perie, ca să omoare microbii care se dezvoltă în medii umede.

Îmi place că poți să programezi curățarea automată, pentru că sunt momente în care pur și simplu uiți — cum am făcut eu aseară. Am curățat cu el și am uitat să apăs pe butonul de uscare. Poți seta din aplicație ca uscarea și curățarea aspiratorului să pornească periodic, astfel încât să nu miroasă prin casă.

Alertele vocale le poți seta și în limba română. Ăsta este primul aspirator pe care îl știu care funcționează în română și pot să-i setez și volumul. Ai mod Eco, mod Burete, Auto, Max… după o vreme o să te obișnuiești cu ele și nici măcar nu le vei mai observa — poate chiar o să le dezactivezi.

În secțiunea de mentenanță îți arată și cât rezistă filtrul. Se pare că ai un „deadline”, ca să zic așa, de 100 de ore — și pentru filtru, și pentru rolă. Fiind un Roborock, sunt sigur că o să găsești consumabilele pentru el o bună perioadă de timp, în multe magazine. Detergentul e special pentru acest model, și îți recomand să-l folosești pe cel recomandat de Roborock sau măcar ceva similar, pentru că ideea este să nu folosești un detergent agresiv care să strice componentele interne sau să facă multă spumă.

Spuma în exces poate da probleme, mai ales când peria se învârte și aspiratorul se curăță singur. Poate ieși detergentul pe afară. Așa că… grijă mare.

Partea de curățare o face foarte bine. Aerul cald din stația de andocare și încărcare trece prin rolă. De aceea are și acele zone perforate, care permit distribuția căldurii pe toată suprafața. E o soluție mișto care usucă eficient peria.

Roborock spune că modelul ăsta poate curăța până la 300 m². Are și cea mai mare baterie dintre modelele testate de mine: în jur de 4000 mAh. Asta înseamnă cam 60 de minute de utilizare. Eu n-am avut niciodată nevoie de mai mult de 20 de minute pentru casa mea de 50 și ceva de m².

Estimarea de 300 m² e valabilă în modul Eco. Dar zic eu că te descurci lejer și dacă ai o casă de 100–150 m², atâta timp cât nu-l folosești la putere maximă non-stop.

Și da, are și informații afișate în partea de sus, dar cel mai bine te ajută comenzile vocale — îți spune când e pe Auto, când e pe Turbo, când trebuie să cureți rola sau să golești rezervorul de apă murdară. De obicei, trebuie după fiecare sesiune de curățare sau atunci când senzorii detectează că s-a umplut.

Care sunt impresiile mele? Mi-a plăcut pentru micile detalii: rola care taie firele de păr, rotița de pe mâner care te ajută să-l cobori mai ușor fără să zgârii parchetul, dozatorul de detergent care te face mai eficient. Cei 100 ml de detergent ar trebui să-ți ajungă o lună, deci un bidon poate ține chiar și două.

Și mi-a plăcut cum se manevrează. Roțile din spate sunt un game changer.

Păi cam ăsta este: Roborock F25 ACE. Spune-mi te rog în comentarii ce ai vrea să testăm la astfel de modele. Cred că am trecut prin toate scenariile posibile, dar poate ai o idee mai specială, un request aparte.

Eu sunt Radu Neagu, și sper că ți-ai păstrat like-ul pe care l-ai dat la început. Dacă nu l-ai dat, fă-o acum. Și dă-i un share unui prieten interesat de un astfel de aspirator. Noi ne vedem data viitoare. Numai bine!