Rezervă-ți copia de Windows 10

Dacă folosești Windows 7,8 sau 8.1 probabil că ai observat o iconiță nouă în bara din dreapta, acolo lângă ceas. Are logo-ul Windows. Când duci mouse-ul pe ea îți apare mesajul „Get Windows 10”. Ce e de făcut? Simplu, introduci adresa ta de mail, și aștepți să vină Windows 10.

Microsoft are așteptări destul de mari de la Windows 10. Și noi la fel. Următorul sistem de operare are rolul de a-i face pe utilizatori să uite de experiențele neplăcute cu variantele anterioare. Da, aici mă gândesc chiar la Windows Vista! Mai mult, chiar dacă este un sistem de operare nou, se bazează pe o mulțime de funcții din Windows 8, funcții ca suportul pentru touchscreen, interfața Metro, dar aduce într-un fel și meniul de start de pe Windows 7. Spun într-un fel pentru că și acesta e puțin diferit.

Scopul lui Windows 10 este să fie o platformă unificată pentru toate dispozitivele: PC, smartphone și tabletă.

Get_Windows_10_1

Cum poți rezerva Windows 10?

Așa cum am spus într-un articol anterior, Windows 10 este pentru toată lumea. Îl poți instala chiar și dacă ai o versiune mai puțin legală de Windows 7 sau 8.1. Există un „dar”. Dar cei care nu au licență vor fi obligați să îl cumpere.

Pentru a-l putea instala trebuie să ai Windows 7 Service pack 1 sau Windows 8.1 și trebuie să instalezi un update pe numele său de cod: KB3035583. Acel pachet se află deja instalat dacă update-urile sunt automate.

Click pe iconița nouă de lângă ceas și vei porni un mic tutorial de prezentare care îți explică cum funcționează update-ul la Windows 10. Odată ce e disponibil, după data de 29 iulie, acesta va fi downloadat automat pe PC. Atenție, update-ul are 3 GB și ar fi destul de costisitor să fii conectat la hotspot-ul de pe telefon în tot acest timp. Vei primi oricum o notificare când începe download-ul.

Când ai terminat cu tutorialul, introduci doar adresa de mail și gata. Dacă te răzgândești și vrei să anulezi rezervarea, de pe aceeași iconiță, în același meniu poți accesa tab-ul View my confirmation. Acolo apeși doar pe Cancel Reservation.

Cât plătești și când?

Windows 10 este un upgrade gratuit pentru versiunea completă nu o variantă „Trial”. Update-ul respectiv verifică dacă sistemul tău este compatibil cu noul sistem de operare și te va avertiza dacă unele componente sunt prea vechi sau trebuie să faci vreun upgrade. Dacă îți merge bine Windows 7 sau 8.1 sigur nu vei avea această problemă.

Ce se întâmplă pe 29 iulie 2016? Adică la momentul în care expiră această ofertă? Dacă ai o licență valabilă și ai făcut upgrade-ul, nimic! E al tău pe toată durata de viață al dispozitivului! Atenție însă, fă upgrade-ul în decursul acelui an, 29 iulie 2015 – 29 iulie 2016, altfel trebuie să scoți și tu banii la înaintare.

Dacă nu aveai licență pentru Windows 7, 8 sau 8.1 atunci va trebui să îl cumperi. Cash sau cu cardul. Cât costă? Cam tot cât versiunile anterioare.

119 dolari pentru Windows 10 Home

199 dolari pentru Windows 10 Pro

99 de dolari pentru upgrade-ul de la Windows 10 Home la Windows 10 Pro

Merită?

Aici nu știu ce să îți spun. Și cine știe deja îți spun eu că minte puțin. Da, în mare parte este un sistem de operare nou, îmbunătățit și mai rapid. Asta din ce am văzut și eu pe internet. Experiența oricui la momentul actual se rezumă la versiunea „Technical Preview„ o versiune care nu este finală și care mai are ceva probleme. Posibil să existe și multe alte situații de compatibilitate care se vor rezolva abia după cel puțin un an de la lansarea oficială.

În plus, dacă l-ai instalat o să rămâi cu el. După acel an nu mai poți reveni înapoi la versiunea anterioară de Windows. Eu zic că ai suficient timp să te decizi. Așadar, vorbim peste un an. Sau chiar mai repede.