Fă puțină curățenie și în profilul tău de Facebook, cu siguranță se cere!

Profilul de Facebook e cam încărcat, parcă se cere ceva curățenie de toamnă, nu? Sau toamna se numărau bobocii? Parcă nu mai văd nimic din ce postează prietenii mei, doar reclame, de ce?

În spatele acestor întrebări perfect justificate stau desigur o serie de explicații ceva mai complexe și detalii în care nu are rost să intrăm pentru că nu ne interesează pe noi ci pe cei care lucrează cu aceste rețele sociale. Răspunsurile sunt cele care ne interesează. Toate postările de pe rețeaua de socializare au o anumită propritate de afișare. Această prioritate este dictată de multe aspecte precum și de interesele Facebook-ului ca și companie, desigur.

Atunci când te loghezi pe contul de Facebook postările sunt afișate în ordinea relevanței acestora, relevanță dictată în principal de cât de mult a plătit o companie pentru promovare pe această rețea și de cât de mult comunici aici, pe Facebook, cu unii dintre prietenii tăi.

Aranjează secțiunea News Feed (Noutăți)

Facebook-News-Feed

În stânga sus, acolo sub imaginea ta de profil există butonul News Feed (Noutăți) de unde se pot selecta Top Stories (Top Noutăți) și Most Recent (Cele mai recente). În mod normal, atunci când te loghezi pe rețeaua de socializare știrile sunt ordonate după criteriul Top Stories, și astfel vezi în feed doar cele mai populare postări, fie că sunt de la prietenii tăi dar în mod special de la paginile promovate. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe Most Recent (Cele mai recente) și ordinea acestora va fi în funcție de momentul la care sunt postate. Sau poți să urmezi linkul de mai jos de câteva ori, până când Facebook înțelege ordinea în care vrei să afișeze noutățile.

https://www.facebook.com/?sk=h_chr

Legat de posturile plătite, acestea apar ca lucruri la care prietenii tăi au dat like însă au și notația de Sponsored (Sponsorizate) sub numele paginii, la fel ca imaginea de mai jos. Și acolo există în stânga un meniu de unde poți de exemplu să ascunzi ori postul respectiv, ori toate postările paginii respective.

Facebook-Posturi-Promovate

Puțină ordine în lista de prieteni

Un alt lucru drăguț pe care îl poți face este să te uiți în lista de prieteni și să mai dai un click pe butonul Unfollow (Urmărești) sau două, în funcție de caz. Eu fac asta aproape zilnic în funcție de postările care nu îmi plac de la ei, fie că e vorba de o negativitate absolută ce se manifestă în mod constant și continuu, fie linkuri ciudate sau care duc la website-uri mai puțin ”respectuoase”. Odată ce ai început să filtrezi conținutul o vei face aproape inconștient, în mod repetat, până când secțiunea de noutăți va fi curată ca lacrima.

Facebook-Notificari

Pentru prietenii importanți poți seta alerte și notificări, de pe pagina lor de profil. Astfel, în momentul în care pun o imagine sau o simplă postare vei primi o notificare. Uite o idee simplă ca să poți spiona pe cineva mai ușor, nu că noi am recomanda așa ceva, doar ești un gentleman.

Dacă nu ai răbdare să îi selectezi pe cei importanți pentru tine Facebook are un utilitar interesant care îți recomandă prietenii cu care nu au mai interacționat de mult, sau chiar deloc, pe care să îi adaugi la lista de Acquaintances (Cunoștințe), și astfel rămân automat în feed-ul tău, cei cu care interacționezi mai des.

Ce pagini de Facebook îmi plac?

Facebook-Pagini

Este important să dai o fugă și pe la lista de pagini cărora le-ai dat like, foarte important. Ai să descoperi că sunt unele pagini de care nu ai auzit în viața ta și că acestea sunt responsabile probabil de jumătate din ”praful” de pe profilul tău.

Gata, acum ești pregătit de sărbători și ai făcut deja curățenie atât în lista de prieteni cât și în cea a paginilor pe care le urmărești. Un mic sfat înainte de plecare, de fiecare dată când adaugi pe cineva sau dai un like la o pagină, setează prioritatea cu care vrei să apară postările respective. Știu, preferințele se schimbă și oamenii se îndepărtează însă probabil până atunci vei citi un alt articol similar, pentru o altă rețea de socializare.