Cum ar fi să lucrezi de acasă? Sau de pe Marte?

MarsBuildings

O mențiune înainte să începem, acest articol oferă indicii despre cum privesc angajații din domeniul resurselor umane un potențial angajat și oferă indicii despre cum ar trebui să funcționeze un mediu de lucru bine optimizat.

Acum 30 de ani situația era simplă. Urmai cursurile unei școli profesionale sau un liceu și erai repartizat la una din uzinele din orașul tău în funcție de profilul cursurilor urmate. Dacă erai mai încăpățânat mergeai și la facultate de unde ajungeai pe un post de conducere tot în aceleași uzine.

Programul de lucru era constant, de la 7 la 16. Te întorceai acasă și îți creșteai copii, pentru că dacă te prindea vârsta de 30 de ani și nu erai însurat sau măritată te vorbeau toți bătrânii. Bine, și acum te vorbesc.

Modul de lucru în companii se schimbă și din ce în ce mai mulți angajatori sunt de părere că libertatea angajatului este vitală pentru ca acesta să fie cât mai productiv. Asta nu o spunem doar noi, ci este dovedită prin studii, un exemplu fiind Cisco Connected World Technology Report, materialul de la care pleacă acest articol. Studiul face referire la mentalitatea angajaților precum și la câte și ce tipuri de dispozitive folosesc pentru a își îndeplini sarcinile de serviciu. Acesta a fost efectuat pe angajații cu vârste între 18 și 50 de ani din 15 țări, care lucrează în domeniul resurselor umane.

Ce este generația X și Y?

Generația X este reprezentată de persoanele născute în intervalul 1960-1980.

Generația Y este reprezentată de persoanele născute în intervalul 1980-2000, adică mulți dintre noi.

Generația Z este reprezentată de copii născuți după anul 2000, cei care se dovedesc a fi mult mai bine integrați din punct de vedere social și cu un potențial crescut de afirmare.

Probabil ați auzit și de termenul de Baby Boomers, ei bine aceștia sunt de fapt părinții multora dintre noi, cei născuți între anii 1946-1964, imediat după al doilea război mondial, și care au beneficiat de o creștere economică semnificativă față de părinții lor.

Programul și spațiul de lucru

Se mai respectă programul de lucru de la 9 la 5? Ei bine da, însă flexibilitatea angajaților devine din ce în ce mai importantă. Aproximativ 25% dintre membrii generațiilor X și Y declară că organizația pentru care lucrează le permite să își continue munca în afara programului normal și acasă. O treime din aceștia sunt însă de părere că acest concept de flexibilitate nu se răspândește așa cum trebuie.

O întrebare interesantă a fost dacă aceștia ar fi dispuși să lucreze de la distanță, de pe Marte. Aproape un sfert au răspuns că da. Personal nu mă încadrez printre ei, având în vedere că momentan durează între 6 luni și 1 an să ajungi până acolo, iar fizica ne împiedică să avansăm prea repede. Nu aș vrea să petrec un an doar pe drum până la birou.

20% dintre aceștia sunt de părere că posibilitatea de a își face propriul program este importantă iar numărul acestora este în continuă creștere. Desigur, salariul este una dintre cele mai importante componente pentru majoritatea angajaților.

Smartphone, tabletă, laptop sau toate trei?

Majoritatea angajaților folosesc în permanență două sau trei dispozitive mobile, cele enumerate mai sus.

Aici sunt câteva lucruri predictibile dar și interesante. Aproximativ 60% din respondenți preferă smartphone-ul pentru task-urile de serviciu. Mi se pare normal, e mic, e ușor, e deștept, și e conectat în permanență la internet. Restul de 40% preferă totuși laptopul pentru versatilitatea acestuia.

Importanța unui smartphone nu este totuși atât de mare precum ar trebui, doar 1 din 5 respondenți au declarat că ar fi îngrijorați dacă li s-ar fura telefonul. Să înțelegem că dispozitivele lor sunt foarte bine securizate? Sau că nu sunt conștienți de faptul că un smartphone reprezintă accesul atât la viața personală cât și la cea profesională, precum și datele cardului de credit?

Având în vedere că majoritatea preferă smartphone-ul, majoritatea preferă utilizarea unei aplicații mobile în loc de un website. Acestea sunt optimizate pentru smartphone, consumă probabil mai puțin trafic de date și răspund mai repede la comenzi decât o pagină web. Aici este vorba atât de e-mail cât și de aplicațiile specifice companiei. Din acest motiv îi vedem pe mulți cu nasul în telefon chiar și în timpul unui meci de fotbal.

Sfaturi

Data viitoare când mergeți la un interviu, ar fi bine să întrebați de politicile companiei, deși cu siguranță aceste beneficii vă vor fi prezentate pe îndelete poate chiar înainte de a discuta salariul. Nu le luați ca pe o comoditate și ca pe o necesitate și nu trebuie să influențeze pretențiile materiale pe care le aveți de la acea companie.

De asemenea țineți cont că mai mult de 50% dintre persoanele din resurse umane sunt dispuse să angajeze pe cineva prin intermediul unui interviu video online. Dacă nu aveți posibilitatea să ajungeți personal la interviu puteți întreba de această posibilitate.

Dacă dețineți un laptop, tabletă sau smartphone performant sau pe care oricum le țineți după voi, întrebați compania pentru care lucrați dacă nu se pot configura acestea pentru accestul la sistemul informațional. E mai simplu să cari un singur dispozitiv, mai ales că acestea pot fi și asigurate.

Voi ce părere aveți? Câți dintre voi au posibilitatea de a lucra de la distanță și ce fel de dispozitive mobile preferați? Eu personal am nevoie și de smartphone dar și de laptop, indiferent de situație nu mă pot despărți de nici unul. Desigur, ambele conectate în permanență la internet.