Case infestate de kitsch, picturi false înrămate cu tupeu în vile de granguri, ignoranță poleită cu bani mirositori. Așa se vede orașul prin ochii unui critic dur al orașului. Un critic de artă perfect antrenat prin școli și poduri prăfuite prin care răscolește trecutul în căutarea unor pictori morți pe care să îi facă vedete. Nu am văzut vreunul la TV, semn că afacerea lui nu e tocmai una cu rating dar omul persistă în aventura asta aparent falimentară. Însă nu e tocmai un Don Quijote, la prima vedere.

Adrian Buga arată ca un pesimist puțin prea afectat. Cred însă că e mai degrabă prea bine informat și sincer pentru optimismul unui om ca mine, care ar prefera să vadă și fața frumoasă a orașului într-o zi de primăvară, la volanul unei limuzine. Probabil așa e el construit. Să se bucure cu o măsură mică și să critice cu argumente.

Adrian e așadar un tip ciudat să spunem. Ar fi sunat mai civilizat dacă i-am fi spus… atipic. Pentru vremurile noastre e sigur un caz aparte de pasiune pusă în slujba unor chestii care nu par să intereseze decât o nișă foarte subțire. Pictură, sculptură, arhitectură. Paranteză. Voi vă dați seama că vorbesc la singularul familiar despre un critic de artă? Sper că nu pune la suflet dar simt că ne-am împrietenit suficient cât să ne tutuim. Cel puțin asta visează parvenitul din mine. Să revenim la scena interviului…

Îmbrăcat la un costum impecabil, coboară la ora exactă pentru întâlnire dintr-un apartament modest de bloc. L-ai putea confunda cu un corporatist tânăr și stresat dar îi lipsește ceva. Smartphone-ul probabil de care să se agațe cu buricele degetelor pentru o minimă senzație de control. Și nu se potrivește nici în prototipul seniorului ponosit, care vorbește despre Tonitza și Grigorescu de parcă ar fi ieșit în tinerețe cu ei la bere. Deși are povești zemoase cu Brâncuși. Dar asta e altă poveste. Se urcă pe scaunul din dreapta al limuzinei și pornim.

De aici vă chem alături de mine în mașină să îl descoperim împreună pe noul meu prieten, Adrian Buga.

You Might Also Like

8 Comments

 1. 1
 2. 2

  Un interviu excelent! Revin cu mare plăcere pe acest site și descopăr materiale pe cât de interesante, pe atât de accesibile și de-o simplitate cuceritoare. E o plăcere să ”merg” alături de voi, în mașină. O zi frumoasă!

 3. 3
 4. 4

  Buna seara,
  George, as dori si eu sa stiu te rog cum se numeste locul “apoteotic” de la sfarsitul plimbarii cu dl. Adrian Buga.
  Multumesc mult!

 5. 6
 6. 7
 7. 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.