În căutarea încărcătorului perfect

Nu există un încărcător perfect. Nu există unul ideal care să îți încare la viteza maximă suportate toate dispozitivele. Fiecare producător își face de cap atunci când vine vorba de încărcare, și, deși există câteva standarde adoptate la scară largă, lucru care ar face posibilă folosirea unui singur încărcător pentru toate gadget-urile tot trebuie să ai pe acasă o cutie plină. Câte unul pentru fiecare gadget care funcționează cu curent.

Există însă un încărcător compatibil cu aproape tot ce mișcă, cel pe care îl folosesc eu zi de zi, de la un laptop Huawei. Exact, nu este un brand dedicat de încărcătoare, nu este o invenție de a mea, ci pur și simplu un încărcător de laptop cu USB-C care îmi încarcă telefonul, un Samsung Galaxy Note 10+, tableta lui George, un iPad Pro de 9.7, ceasul de la mână, laptop-urile lui Marian, al lui George, și al meu dacă nu îl folosesc în acel timp, și orice pereche de căști, ochelari inteligenți, preccum și o mulțime de alte telefoane și tablete de pe piață. Acesta este Huawei CP81, un încărcător cu USB-C pe care îl găsești între 250-300 lei.

L-am descoperit mai mult din greșeală, când era conectat la masa de review și mi-am încărcat Note 10-ul la viteză maximă suportată. Apoi am început să experimentez cu alte gadget-uri și să mă interesez de tehnologia folosită.

Ce trebuie să știi despre încărcare?

Fiecare producător are standardul lui, proprietar sau bazat pe unul mai răspândit. PD adică Power Delivery este unul dintre cele mai populare și este compatibil cu USB-C și este momentan singurul universal care poate transmite 100W. Singura regulă este că ambele capete ale cablului trebuie să fie USB-C pentru a comunica corect cerințele telefonului cu încărcătorul. De aceea vezi tot mai des încărcătoare de telefon sau de laptop care au aceeași mufă în ambele capete.

Un cablu standard, USB 3.0 la USB-C poate transmite o putere maximă de 15W iar asta e o regulă a fizicii și a tehnologiei pe care nu o poți încălca. Da, sunt telefoane care au încărcare mai rapidă cu un astfel de cablu, chiar și Huawei, însă funcționează diferit.

Cum se calculează puterea unui încărcător?

Destul de simplu. Ne raportăm la curentul standard de încărcare de 5V și 1 Amper pe oră pe care îl folosește aproape orice gadget. 5V înmulțit cu 1Ah = 5W. 5V înmulțit cu 2Ah = 10W. Și așa mai departe.

Așadar, ca să afli puterea încărcătorului în W/hr inmulțești curentul, adică Voltajul cu Intensitatea, adică amperajul. Pe încărcătorul de la Huawei, acel CP81 avem mai multe valori. Cea mai mare este desigur, 20V cu 3.25A, în total 65W.

Cum calculăm timpul relativ de încărcare?

Pentru 5V și 1Ah avem încărcare de 5W. Exemplu, un telefon cu o baterie de 2000 mAh, deși găsești mai greu așa ceva, dacă îl încarci cu 5W atunci ai nevoie de două ore pentru o încărcare completă, dacă nu sunt pierderi desigur, lucru aproape imposibil. La 10W ai nevoie de jumătate de oră, la 20W doar 15 minute. Acest raport rămâne stabil în cazul oricărui tip de încărcare.

Așadar, un încărcător de 40W de exemplu poate încărca bateria de 4000 Ah, a unui telefon în? 15 minute este răspunsul corect. Vezi mai sus cei 20W pentru 2000 mAh.

Această metodă de calcul nu este tocmai precisă la încărcarea rapidă. E doar relativă.

Cum funcționează încărcarea rapidă?

Atât telefonul, bateria lui și cipul de încărcare comunică tot timpul cu încărcătorul. De aceea îți spun de fiecare dată să folosești cablul și încărcătorul original. Chiar și cablul are specificații diferite, iar cele chinezești extrem de ieftine poat avea fire mai subțiri sau mai puține și nu respectă standardul de încărcare pe care îl promite.

În cazul unui telefon cu USB-C și a unui încărcător original, telefonul cere valori diferite pe parcursul încărcării. De exemplu, sub 10% în general, bateria se încarcă undeva la un nivel mediu. Peste această valoare se va încărca cu cea mai mare putere posibilă și apoi peste 85 aproximativ scade din nou încărcarea. Totul pentru a proteja bateria la începutul și la finalul încărcării. În tot acest timp, de câteva ori pe secundă telefonul verifică parametrii încărcării, temperatura bateriei și dacă folosești sau nu telefonul. Dacă îl folosești, va direcționa o parte din curentul de încărcare pentru a ține ecranul aprins și procesorul pornit, de aceea se încarcă mai greu când te joci pe el sau stai pe facebook.