Google Photos – Stocare nelimitată și organizare automată

Sunt sigur că de-a lungul anilor ai strâns mii sau zeci de mii de fotografii care stau undeva pe un HDD sau pe DVD-uri, pierdute prin vreun dulap. Spun pierdute pentru că sunt slabe șansele să le mai vizionezi în următorii cinci sau zece ani. Știi doar că sunt acolo, în siguranță.

Fotografiile sunt făcute pentru a fi privite. Indiferent că o faci pe computer sau într-o ramă foto sau mai bine într-un album printat.

Și eu m-am chinuit să găsesc un loc unde să le stochez, online, pentru a le putea arăta prietenilor atunci când era cazul. Orice stocare gratuită, sau chiar cu plată, oferea doar spațiu. Nu avea un sistem eficient de organizare și era foarte greu să găsesc un anumit album sau fotografie dacă nu petreceam multe zeci de ore să le așez eu.

Google Photos face totul. De la upload-ul automat de pe telefon sau PC la organizarea și indexarea acestora. Acum e mult mai simplu, tu doar faci poza. E disponibil atât pe Android cât și pe iOS sau pe desktop. Mai mult, funcționează și cu filme. Filmări mai exact, cele pe care le faci tu. 16 megapixeli pentru fotografii și 1080p pentru video.

Stocare nelimitată

Nelimitat este un termen relativ în internet. Totuși, spre deosebire de alte servicii Google promite că nu vei primi niciodată mesaje că nu mai ai spațiu. Le salvează automat la maxim 16 megapixeli. Dacă vrei poze mai mari, sau fără compresie, trebuie să folosești spațiul limitat pe Google Drive.

Compresia este excelentă. Diferențele sunt minore văzute chiar și pe un monitor de 27 de inci. La o editare avansată se poate observa această diferență. Pentru mulți dintre noi nu este cazul.

Interfață

E gândit pentru dispozitivele mobile și asta se vede. În fond, acea rezoluție de 16 megapixeli e cam maximul unei camere foto de smartphone. În plus, tot pe smartphone o să le și revezi.

S-a terminat cu scrool-ul la nesfârșit ca să găsești o imagine. Acum te folosești de „pinch-and-zoom” ca să ajungi unde vrei. La fel și când ai găsit imaginea dorită. Pinch-and-zoom ca să vezi detaliile.

Căutare și organizare

Am fost surprins de cât de bine funcționează. Nu este singurul serviciu ce permite indexarea foarte bună a pozelor. Și Facebook și chiar Flicker face treaba asta. Le organizează în funcție de ce sunt în ele și le alocă tag-uri interne pentru a fi găsite mai ușor. Identifică chiar și persoanele din imagini, dacă acestea apar de mai multe ori desigur. Știe că ei sunt prietenii tăi mai buni, știe care sunt locațiile tale preferate și colaborând cu Google Now își dă seama care poze sunt făcute acasă sau la birou.

Mai mult, dacă îi dai să caute poze cu bere sau vin, știe să ți le arate pe toate ce conțin aceste elemente. Chiar și selfie-urile le recunoaște foarte ușor. Nici nu e prea greu să îți dai seama care sunt având în vedere că fața persoanei care a făcut selfie-urile ocupă jumătate din imagine.

De ce merită?

Păi e destul de simplu. Ai cu siguranță un cont de Google. Nu mai trebuie să îți faci încă unul. Trebuie doar să downloadezi aplicația din Play Store și să o lași să sincronizeze. Ba chiar te întreabă atunci când creezi directoare noi dacă vrei să salveze și ce e pe acolo.

Până acum, aceasta este cea mai bună soluție pentru organizarea automată a fotografiilor. E cea mai simplă. Flickr are și el un serviciu similar însă e mult mai greoi și e foarte slab la capitolul indexare.

În plus, ai deja încredere în Google că îți va folosi datele în mod responsabil nu? Ține minte totuși, business-ul lui Google pe asta se bazează. Date personale. Și aici intră și imaginile tale. Probabil că acesta e un pas înainte pentru când compania va putea să îți recomande ce să îți cumperi de îmbrăcat sau de mâncare, în funcție de ce a văzut în imaginile tale, și de locația ta desigur.