Cel mai bun cablu HDMI nu e cel mai scump

HDMI

Recent, am dat peste o companie care vinde cabluri. Recunosc, căutam un cablu de calitate pentru stație, nu ceva foarte scump, dar suficient de bun. Aș fi dat probabil și 100 de lei pe el. Mi-a atras atenția AudioQuest care vinde și cabluri HDMI profesionale. Ca să vezi, sunt cabluri premium și vin într-o varietate de culori imposibil de ținut minte pentru un bărbat. În caz că nu știați un bărbat știe numele a doar 16 culori. Acelea fiind cele de bază pentru un PC din anii ’90.

Mai mult decât atât, acele cabluri au conectori din argint (atenție, din argint nu suflați cu argint) cu o suprafață perfect netedă pentru o conectivitate optimă. Tehnologia se numește PSS – Perfect Surface Silver. Izolația cablului este un fel de spumă polietilenică umplută cu aer pentru a nu absorbi nici un fel de energie și a elimina distorsiunile de pe imagine. Izolația este completată de un material ce are în compoziție elemente metalice pentru o ecranare perfectă. Cireașa de pe tort este capabilitatea de transfer mai mare de 10.2 Gbps pentru HDMI 1.3. Adică dacă standardul implementat pe orice dispozitiv este de 10.2 Gbps cu acest cablu îl vei putea depăși. Hai să trecem la lucruri mai serioase.. însă nu înainte de a îmi scoate pălăria în fața celui de la marketing-ul companiei AudioQuest care a scris aceste specificații.

Ah, era să uit, cablurile AudioQuest costă un rinichi, o mână și un picior. Mai exact 999 de dolari metrul.

HDMI este un standard de transfer digital!

Asta înseamnă că orice fel de cablu ai folosi dacă standardul spune că ai o rată de transfer de 10.2 Gbps pentru HDMI 1.3 și 18 Gbps pentru HDMI 1.4 … e la fel ca o găleată de zece litri. Nu ai cum să cari cu ea mai mult de zece litri. Indiferent dacă o umpli cu pene sau cu plumb.

HDMI folosește un protocol numit TMDS. Pentru cei interesați există chiar o conversie a semnalului astfel încât în loc de 10101010 de la player-ul BluRay se vor transmite 11110000 iar la capătul celălalt se revine la 10101010 la televizor.

Transferul informației pe un cablu HDMI se face prin fire mici de cupru, câte două pentru fiecare bucățică de semnal. Se trimit mai exact două versiuni ale aceleiași imagini, în același timp. Când semnalul ajunge în televizor cele două versiuni sunt comparate și se livrează imaginea. Astfel orice fel de cablu, fie el cât de ieftin, va transmite aceeași imagine. Mai important, dacă există probleme cu un cablu HDMI, ori primești imaginea perfect ori nu vezi nimic pe ecran. Nu există dungi, imperfecțiuni ale semnalului sau interferențe. Ori e albă ori e neagră.

Linii și pixeli, geometrie

O explicație și mai simplă este că televizoarele vechi, alea cu tub pe care nu mai are nimeni voie să le vândă, afișau imaginea în linii. Semnalul era analog adică era continuu pe un cablu. Dacă exista o problemă cu cablul apăreau purici, lipseau linii și alte cele. Televizoarele și monitoarele LCD afișează imaginea în pixeli, pătrățele mici. Semnalul vine și el în pătrățele mici și în cazul HDMI-ului acestea vin în două găleți identice ce sunt verificate să conțină aceeași informație. Din acest motiv nu contează tipul de cablu.

Ce vezi tu în magazin scris pe ambalajul unui cablu HDMI, respectiv cum oferă o calitate mai bună, și ce conectori auriți are pentru o conexiune mai bună… este pur și simplu marketing. Da, la cablurile de audio, la cablurile de boxe, la cele pentru stații profesionale și chiar comerciale există diferențe. Acolo un cablu mai scump este în mod normal mai bun. Și așa, diferențele de sunet sunt destul de mici și greu de perceput de o ureche fără experiență și antrenament.

Unii spun că ale lor cabluri HDMI sunt mai scumpe pentru partea de audio transmisă prin acest standard și nu are corecție de erori. Greșit din nou! Încă o minciunică. Audio prin HDMI are mai multe corecții de erori decât semnalul video. Și aici întrăm în discuții despre Dolby Audio. Le păstrăm pentru altă dată.

Există mai multe tipuri de cablu HDMI

Dar sincer, nu trebuie să îți bați capul prea mult cu ele. Există cabluri de categoria 1 cu sau fără ethernet. La fel și pentru categoria 2. Trebuie totuși să te uiți pe ambalaj după notația High-Speed. Acela e cablu de categoria 2. Cu acela vei putea vedea și conținut 4K sau 3D pe TV.

Mai există o șmecherie pe care producătorii o vizează pe pachetul unui cablu. ”Made for 240 Hz”. Minciunică. Conversia de la 120 Hz la 240 Hz dacă ai un televizor de acest tip, se face de către televizor. Nu există 120 Hz sau 240 Hz de la un player BluRay sau un receiver TV HD. Doar un computer poate oferi un astfel de semnal și ăla tot digital este. Funcționează cu orice cablu.

Cel mai ieftin cablu HDMI atunci?

Ei, nici chiar așa. Aici trebuie să fiți atenți. Dacă intenționezi să conectezi cablul respectiv la televizor și la receiver și să îl uiți acolo … atunci cel mai ieftin e probabil cel mai bun, asta dacă nu vine receiver-ul cu un cablu. Atunci ai scăpat de o grijă.

Dacă îl legi la un monitor și la o tabletă, de exemplu, ca să te joci pe televizor, orientează-te către unul ceva mai scump. Sunt multe fire înăuntru și mufele pe cablurile ieftine sunt de obicei foarte sensibile la mișcări. Ba se mai strică și repede. Tot pățitu-i priceput.

Ia de cât ai nevoie: 1.5 metri, 3, 5, 10, 15. Și nu uita un lucru important. Nici un cablu nu se simte bine când e înghesuit la 90 de grade, fie el digital sau analog.