Ce este un mirrorless și la ce mă ajută pe mine?

Am auzit acest termen, mirrorless, de mai bine de cinci ani? Dar ce este de fapt? O găselniță de marketing? Unii ar spune că da. Permiteți-mi să vă contrazic. Este chiar este o revoluție în domeniul fotografiei.

Mirrorless_vs_SLRPe scurt, mirrorless se referă la un aparat foto fără oglindă. Explicația tehnică, și ea pe scurt, este că aparatul foto nu mai are un ”ocular” (viewfinder pe engleză) de tip optic, ci unul digital. Lipsa acestui element duce la o scădere drastică e dimensiunilor și greutății unui aparat foto.

Imaginea din stânga exemplifică mai bine decât aș putea-o eu face, chiar și în o mie de cuvinte.

Ai crede că sunt numai dezavantaje, și că un aparat mirrorless este mai slab decât un DSLR. E doar pentru amatori. Greșit din nou! Mirrorless este și Sony A7S, un aparat de peste 10000 lei cu care ne facem treaba excepțional. În plus, e mai ușor de manevrat decât un DSLR. Îl poți lua și cu tine în vacanță și nu îți va ocupa un rucsac întreg împreună cu obiective și accesorii.

Problema inițială la aparatele mirrorless, atunci când au apărut prima dată pe piață, a fost într-adevăr faptul că foloseau senzori neperformanți și erau gândite ca alternative la DSLR. Erau poziționate între săpuniere și DSLR-uri. De ceva vreme companiile au realizat că utilizatorul de rând nu vrea un DSLR mare și greu dar nici o compactă mai slabă decât telefonul mobil. El vrea un aparat relativ ușor și performant. Și e dispus să plătească pentru asta. În plus, ecranele și senzorii au devenit din ce în ce mai bune. S-au maturizat și ele.

Avantaje / Dezavantaje

Avantajele sunt multe și de ordin practic. Mirrorless-ul este mai ușor, mult mai ușor. Nu îți obosește mâna așa repede dacă o folosești mai multe ore. E mică, o poți strecura în rucsac-ul laptop-ului, atât camera cât și 1-2 obiective și gata. Nu trebuie să cari după tine o geantă separată doar pentru aparatura foto.

Sunt mai ieftine decât un DSLR cu același nivel de calitate. În mod obișnuit. Sunt atât de multe camere pe piață încât aceste clasificări nu sunt foarte bine definite.

Nu mai trebuie să te uiți pe vizor și poți interacționa mai bine cu subiectul fotografiat. Crede-mă, e unul dintre cele mai importante lucruri pentru un fotograf. Relațiile inter-umane ar trebui să reprezinte un curs separat și obligatoriu pentru un fotograf de evenimente. E mai important să surprinzi o reacție decât să pui subiecții să îți ”pozeze”. 99.99% dintre ei nu au experiența unui fotomodel.

Ca dezavantaje am putea menționa că focalizarea e ceva mai lentă decât la DSLR-uri. Sigur, comparația trebuie făcute cu cele la același nivel de preț. Vei avea însă mici probleme doar cu obiectele în mișcare foarte rapidă, mașini, biciclete. Nu este așadar un minus la folosirea de zi cu zi în regim de amator sau chiar pro-sumer cum sunt catalogate camerele pentru amatorii mai avansați.

Un alt minus îl reprezintă obiectivele, ca număr. Sunt mai puține opțiuni decât pentru DSLR și în mare parte sunt produse doar de producătorul camerei. Nu vedem prea multe de la Sigma sau Tamron așadar sunt ceva mai scumpe.

Al treilea mic neajuns este bateria. Ține mai puțin decât la un DSLR, orice DSLR. Eh, poți să iei mai multe baterii cu tine.

Recomandări

Așadar, ce camere mirrorless am putea recomanda? O luăm în ordinea crescătoare a prețului.

Sony Alpha A5000 – E un model puțin mai vechi însă este o cameră destinată începătorilor. Senzor 20 Megapixeli, ecran 3.0 inci, WiFi, NFC, filmare FullHD și o multitudine de obiective și accesorii disponibile pe piață.

Olympus OM-D E-M10 – Dacă îți plac aparatele foto mai retro acesta este un început bun. 16 Megapixeli, un vizor electronic de invidiat și o stabilizare de imagine excelentă. Aparatul vine fără obiectiv.

Nikon 1 J5 – Un aparat care m-a surprins de prima dată când am pus mâna pe el. Mic, ușor însă foarte puternic. Filmează FullHD și chiar și 4K însă la doar 15 cadre pe secundă.

Sony Alpha A6000 – Frățiorul mai deștept și mai recent lansat a ui A5000, sensibil mai scump însă cu un senzor mai bun. Aș recomanda-o tot pentru cei la început însă ce dispun de un buget mai mare.

Fujifilm X-T10 – Ce m-a surprins aici este în primul rând construcția. E foarte bine închegat și are o mulțime de setări ce pot fi făcute direct de pe butoanele de pe cameră. Cam toate. Vizorul electronic are o rezoluție impecabilă și poate înlocui cu succes unul optic.

Sony A7 – Aici intrăm pe tărâmul aparatelor mirrorless cu senzor FullFram. Exact, în corpul acesta suplu a intrat un senzor de 35 mm, la fel de mare ca cel de pe un DSLR profesional. Acest model vine fără obiectiv însă opțiunile sunt nelimitate. Sony face o treabă excelentă la capitolul obiective și accesorii și nu vei duce lipsă nici de un zoom de 300 mm.

Sony A7S – Poate părea identic cu A7, însă faptul că este dublu la preț justifică sensibilitatea excelentă a senzorului. Vei putea filma noaptea fără nici o altă sursă de lumină înafară de luna de pe cer. Da, fără zgomot de imagine sau alte artefacte. Există și un frățior mai mare, A7R ce dispune de 36 Megapixeli.