Ce este și cum funcționează o cartelă SIM

Salutare și bine v-am găsit. Astăzi vorbim despre cartelele SIM. Atenție, acest clip este pentru nepoții mei și ai tăi și începe cu o mică lecție de istorie.

 Puțină istorie

Acum mulți ani, când lumea folosea telefoane fixe, cu fir lucrurile erau destul de simple. Firul de la tine de acasă mergea într-o centrală, iar acolo exista un operator, de obicei operatoare, pe care o sunai când ridicai receptorul și îi spuneai cu cine vrei să vorbeși. Ea făcea apoi legătura între fire, manual, și te conecta cu cel cu care voiai să vorbești.

Și te mai plângi că nu ai intimitate, la vremea aia cineva sigur știa ce vorbești, cine ești, și cu cine vorbești. Lucrurile s-au modernizat între timp și operatoarea a fost înlocuită de o centrală automată. Poți să îi spui restructurare sau începutul erei în care roboții ne vor lua job-urile.

Glumesc… Sau nu.

 Ce este cartela SIM?

Mai târziu, în era telefonului mobil, atunci când acestea nu mai erau legate de fire era nevoie de un mod de identificare. Așa a apărut cartela SIM. Și arăta așa. Nu aceea mică ci asta, cât cardul de credit. Atât de mare era o cartelă SIM în 1991 iar primele 300 au fost vândute către Radiolinja, prima rețea de telecomunicații mobile din Finlanda. Știu, un nume dubios. Acum se numește Elisa.

Pe măsură ce telefoanele au devenit mai mici s-au micșorat și cartelele SIM. Acum folosim nano-SIM, cea mai mică variantă, de 42 ori mai mică decât prima cartelă lansată. Bine, probabil ești mai familiar cu micro-SIM-ul sau mini-SIM-ul pe care îl foloseai sau îl folosești dacă ai un telefon fără internet. Da, SIM-ul pe care îl numim noi SIM este de fapt miniSIM. Uite o schiță mai jos.

sim_minisim_microsim_nanosim_cartela

 Cum funcționează cartela SIM?

SIM vine de la Subscriber Identity Module și identifică telefonul pe care îl folosești cu rețeaua de telefonie. SIM-ul este practic un cip cu o memorie de stocare de sub 1 MB. Acea memorie este însă foarte importantă dacă vrei să faci apeluri, altele decât cele pe Messenger prin WiFi. Informația principală care este stocată e un număr de identificare pe 64 de biți care ocupă extrem de puțină memorie.

Smecheria este că pe cartela SIM sunt păstrate 9 Quintilioane de astfel de numere, adică 9.000.000.000.000 milioane. Sper că nu am pierdut nici un 0 pe drum. Așadar această metodă va funcționa chiar dacă fiecare locuitor al planetei ar avea 100.000 de telefoane.

Atunci când pornești telefonul și se conectează la rețea, cartela SIM trimite către centrală codul de identificare împreună cu o cheie de autentificare.

Centrala generează un număr aleator din cele 9 Quintilioane și folosește cheia pentru a genera un alt număr aleator.

Primul număr e trimis către telefon care face același calcul, iar dacă numerele secundare se potrivesc, poți vorbi la telefon.

Astfel, operatorul se asigură că legătura dintre telefonul mobil este sigură, și că ți-ai plătit desigur factura.

Pe cartela SIM mai poți să salvezi și numere de telefon. Poți, nu trebuie. Eu de exemplu am peste 2000 de numere în agendă, nu ar încăpea pe SIM. Era o chestie de bază acum 10 ani, când procesul de transfer al contactelor de pe un telefon pe altul era de obicei manual. Cu acestea 10 degețele.

 Ce este SIM-Lock? Sau, de ce este codat telefonul?

Atunci când îl cumperi de la un operator, în teorie, îl cumperi mai ieftin. Prelungeși abonamentul și iei telefonul la 200 de euro. Operatorii oferă reducerea respectivă, pe care o câștigă în timp din contravaloarea abonamentului. În schimb, blochează telefonul să meargă doar pe rețeaua lor. Asta ca să te țină în rețeaua lor.

Dacă o gândești logic, nu e nevoie de blocarea de SIM, contractul e suficient să te oblige să plătești doi ani abonamentul. Dar, atunci când îl depășești, și de multe ori se întâmplă, ei nu vor să plătești altui operator. Sau poate îți fac o ofertă mai avantajoasă în timp. Poate.

Vestea bună este că cel puțin în alte țări, unii operatori renunță la această practică și am întâlnit și la noi situații în care telefonul luat la abonament nu era codat. Din câte știu, acum este legal și la noi și chiar gratuit ca operatorul să îți deblocheze telefonul la cerere. Sau va fi. Trebuie să verific.

eSIM, SIM-ul universal

Ca să nu mai plimbăm atât plasticul dintr-un telefon în altul există o altă soluție care se numește eSIM. Este dezvoltat de marii producători de telefoane mobile, în special Samsung și Apple care sunt în discuții cu cei mai mari operatori de telefonie din lume.

Acest eSIM va fi practic un cip în interiorul telefoanelor, tabletelor, și a oricărui dispozitiv ce are nevoie de o conexiune la internet. Nu mai are nevoie de slot, și nu mai trebuie să îl scoți niciodată din telefon. Nici după ce îl strici sau îl vinzi. Și uite așa ne întoarcem la sistemul fără cartelă fizică, folosit de Zapp acum mulți ani.

Pe viitor, când vei dori să treci pe altă rețea, la un alt abonament mai convenabil, nu va mai trebui să ceri o nouă cartelă și portarea să se facă într-o săptămână. Sau o lună. Sunt și cazuri de acestea.

Totul se va rezolva cu un simplu telefon la operator în câteva minute. Nu este doar o teorie, Samsung a anunțat că ultimul lor ceas inteligent, Gear S2 Classic 3G are un astfel de eSIM și este aprobat pentru a funcționa în întreaga lume. Viitorul sună bine.