Când și de ce să îți schimbi telefonul? Ah, scuze, smartphone-ul!

”Sunt atâtea telefoane că nu știu ce să îmi cumpăr”

Exact așa gândește și un producător. El consideră că trebuie să aibă o gamă cât mai variată de produse pentru ca tu să poți alege mai bine. Sau mai degrabă să își permită oricine să cumpere un telefon de la ei pentru că au și o variantă mai ieftină. Piața este inundată de modele. Există cel puțin zece opțiuni pentru fiecare sută de lei în plus pe care o pui la buget. Plecând de la 400 de lei până la 4000 lei.

Nu mai zic de modele de telefoane pentru fiecare diagonală de la 4 la 7 inch. 4.1 inch, 4.2 inch, 4.3 inch… Poate vrei totuși unul mai mare.

”A apărut Galaxy S7 acum câteva luni iar eu am un Galaxy S6. Se merită să îl vând și să îmi iau un S7?”

Înlocuiește S7 și S6 cu orice model de smartphone vrei tu, logica e aceeași. Nu ”se merită” ci ”merită”. Revenind la subiectul fierbinte când trebuie să îți schimbi telefonul, răspunsul meu sincer este: ”Atunci când nu mai funcționează!”. Nu mi se pare logic să îți faci un scop în viață să îți schimbi telefonul cu un model mai nou, doar pentru că a fost lansat de curând și promite luna de pe cer. Realitatea e cu totul alta.

Acum vreo cinci ani lansările de noi modele veneau odată la doi ani. Între timp, companiile au realizat cât de mult ne plac aceste gadget-uri și au grăbit procesul lansând unul pe an, în ultima vreme, chiar cu două vârfuri de gamă în aceeași perioadă de timp. Noi “am pus botul” la milioanele de dolari investiți în reclame și credem că un nou smarpthone ne va face viața mai ușoară sau că diferențele între cel nou și cel de anul trecut sunt ”revoluționare”.

”Dar dar tu le ai tot timpul pe cele mai noi, îți e ușor să vorbești”

Da, și mi se pare normal să fie așa. Eu sunt aici să vă trag de mânecă și să vă spun că nu e cazul să arunci cu banii pe fereastră. Nici măcar eu care îi caut nod în papură fiecărui telefon și le testez și le compar, din punct de vedere tehnic, nu sunt satisfăcut de diferența dintre S6 și S7. Nici măcar între iPhone 6 și 6S. Sigur, există, pe ici pe colo diferite îmbunătățiri și mai multă atenție la detalii, chestii de rafinament, în general doar optimizări. Camera e mai rapidă la focalizare și sistemul de operare este mai puțin îndopat cu aplicații de care chiar nu ai nevoie.

”Un telefon mai nou e mai performant”

Nu! Deloc! Regula este general valabilă la orice vârf de gamă, și mai nou și la telefoanele mai ieftine. Din punct de vedere tehnologic suntem foarte aproape de un prag fizic la care pot fi produse electronicele. Progresul din punct de vedere performanță a încetinit semnificativ în 2013. De atunci, au loc doar optimizări la nivel de consum energetic și performanță software. Componentele au rămas pe loc cu performanța iar software-ul e chiar puțin în urmă.

”Ține bateria mai mult la modelul mai nou”

Nicidecum! Ține la fel de mult, doar că noul procesor de pe telefonul respectiv e mai eficient energetic,având și un software mai agresiv în spate care închide aplicațiile când ai stins ecranul. Așa face Huawei, de exemplu, și la fel se comportă și un Nexus 6 sau 5X, ori cele mai noi telefoane de la Samsung.

Bateria folosește aceeași tehnologie ca în 2012 doar că acum se poate încărca mult mai repede. Nu e nici o rușine să porți cu tine o baterie externă, ba chiar vei fi în centrul atenției când toți prietenii tăi îți vor cere puțină energie.

”Are o cameră mult mai bună, de aceea îl vreau”

În cel mai bun caz are o cameră puțin mai bună. O idee acolo. Sau două camere ca să pară mai deștept, dar nu este. Și aici intervine fizica ce nu permite introducerea unei camere mai bune pe un telefon, fără să îl facă să pară gravid. E puțin mai luminoasă sau mai rapidă la focalizare, atât.

Da, camera unui teleofn de 3000 lei pusă lângă unul de 1500 de lei este mai bună, însă știu că tu postezi doar pe Instagram și Facebook, ori te vei uita la poze doar pe telefon. Deja nu mai contează atât de mult.

Și atunci ce fac? Rămân cu vechitura asta?

Faci cum dorești. Îl schimbi dacă nu îți mai place și pentru că te-ai plictisit de el. Sau pentru că prietenii și colegii tăi de birou au alt telefon, ori pentru că l-ai scăpat în piscină weekend-ul trecut și chiar nu mai funcționează.

Ideea este următoarea: Dacă ai un vârf de gamă cumpărat în 2013, merită să cumperi modelul mai nou din 2016. Hai, chiar și 2014 se acceptă. Dacă ți-ai luat unul iarna trecută, nu merită. Obții prea puțini bani pe al tău pentru că deh, devalorizare, uzură morală, există altul mai nou, iar diferența pe care trebuie să o pui ulterior e prea mare.

Calendar lansări smartphone

Apple – Odată la doi ani schimbare de gamă – iPhone 6 și 6 Plus, odată la un an refresh de gamă – iPhone 6S și 6S Plus.

Samsung – De două ori pe an lansare de modele puternice, primăvara Galaxy S, toamna Note. În rest, fără evenimente dedicate apar sute de modele cu diferențe minime între ele, de la 400 lei, la aproape 3000 lei.

Huawei – De ceva vreme adoptă același calendar ca Samsung, vezi P8, P8 Lite, P9, P9 Lite. Între timp inundă piața cu foarte multe modele, printre care și brand-uri separate ca Honor.

LG – Odată pe an seria G, acum G5, printre care zeci poate chiar sute de modele de la cel mai ieftin până la cel mai scump.

Sony – Odată pe an, seria Z, acum Z5, însă observăm niște schimbări. Anul acesta au venit cu modele similare însă ceva mai ieftine. Piața de High-End nu aduce venituri, ci doar faimă.

Lenovo – Aceeași strategie de umplere a pieței de smartphone. Câteva modele cu aspirații de High-End, în rest multe și ieftine. De ceva vreme dețin și Motorola care va avea aceeași strategie.

Allview – Pentru că e de-al nostru, cum s-ar spune, se inspiră tot de la jucătorii mari. Odată pe an, cel puțin, câte un vârf de gamă și zeci de alte modele cu diferențe mici între ele. E mai simplu aici pentru că nu le produc ei și au de unde alege. Din cele chinezești.

E-Boda, Evolio – Se axează mai mult pe cele ieftine și slabe, de aceea le găsești în magazine, precum Carrefour și Auchan. Au o strategie de a umple piața pe acel segment fără lansări notabile.