Ai o cameră de supraveghere online? Nu ești singurul care se uită la ea!

Dacă ești cât de cât la curent cu tehnologia atunci știi că există o mulțime de soluții de supraveghere a casei sau biroului care pot fi monitorizate direct de pe tabletă sau de pe smartphone. Cei care dețin o firmă sunt probabil cei care au și un sistem de supraveghere la birou. Mai mult de atât, sunt sigur că o mare parte dintre voi au căutat și probabil achiziționat soluții de monitorizare pentru camera copilului sau chiar pentru apartament, pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă atunci când sunteți plecat și vine menajera să facă curățenie sau bona să aibă grijă de copil. Știu, nu poți avea încredere deplină în nimeni când vine vorba de copilul tău însă de multe ori noi suntem cei care oferim pe tavă toate informațiile necesare ca să fim înșelați.

Discuția a început de aici!

Acum mai puțin de o lună a existat o discuție foarte aprinsă pe tema unui website numit Insecam.com, care oferea streaming de pe mai bine de 100.000 de camere de supraveghere din toată lumea. Partea interesantă este că acele camere nu erau cele publice, de monitorizare a traficului sau a stării vremii ci camere personale a unor utilizatori. Acestea aveau două lucruri în comun, porturi de acces publice și datele de logare (utilizator și parolă) oferite de producătorul camerei. Utilizatorii acelor camere nu s-au sinchisit să schimbe utilizatorul și parola standard atunci când le-au instalat.

Momentan site-ul este nefuncțional, însă are momente în care apare din nou online cu un număr semnificativ de camere active. Și chiar și așa, demonstrează din nou că mulți dintre cei afectați de această situație nu sunt conștienți de ea. Ideea creatorului a fost să atragă atenția asupra faptului că respectivii nu au schimbat datele de logare standard. Și a reușit! A atras atenția lumii întregi până când site-ul a fost blocat din motive ușor de înțeles. Nu îl invinuesc pe el că a făcut publică viața unor persoane private, ci doar pe aceștia că nu au urmat îndrumările producătorului atunci când au instalat camera de supraveghere. Da, nu este frumos ce a făcut, nu este etic, însă ce putea să facă? Să dea mesaje personale tuturor celor care nu au fost atenți la acest aspect?

Sistemul este complet automat, un program colecta informațiile de acces la camera de supraveghere, verifica producătorul și modelul, și introducea parola standard. Dacă se primeau imagini video de pe acea cameră, era postată automat pe site și catalogată în funcție de țara și orașul din care transmitea semnal.

insecam-lg

Ce puteați vedea atunci când accesați site-ul respectiv? La prima vedere nu prea multe, însă după câteva minute sigur găseați birouri cu activitate, camere în care dormeau liniștiți copii sau oameni luându-și masa de seară în camera de zi.

Ce aveți de făcut?

E simplu, dacă aveți deja o cameră IP de supraveghere și aceasta este conectată la internet, intrați în setările acesteia și schimbați numele de utilizator și parola cu una personală, mai complexă decât 1234 de preferat.

E perfect valabil și dacă aveți un router de internet, fuga repede la un PC și schimbați parola de acces standard a acestuia. Aici nu poate nimeni să vadă ceea ce faci prin casă, cel puțin nu cu un singur click, 3 click-uri mai târziu îți poate accesa și webcam-ul laptop-ului. Mai mult, prin neschimbarea parolei de acces la router vă expuneți și datele personale de pe PC, istoricul de browsing și implicit și datele cardului de credit dacă ați făcut plăți online. E ca și cum ai lăsa ușa deschisă la apartament și găsești pe cineva la intrare care se uită în casă.

Ai schimbat parola?