Cum a fost cea mai bună pizza din lume?

Processed with VSCO with c7 preset

Uită tot ce știi despre pizza, de blatul pufos și multe ingrediente, uită de cea făcută în casă cu blatul cât o franzelă și cu tot ce aveai prin frigider. Nu este minciună, nu este exagerare. Am gustat cea mai bună pizza din lume și mi-a plăcut. Și nu, nu este cea mai bună pentru că așa mi s-a părut mie, ori pentru că cei care o vând o prezintă așa. Este internațional cunoscută și apreciată. Dar înainte să ajungem acolo, hai să-ți povestesc un pic despre zilele petrecute la Napoli alături de echipa de la Mamizza.

Pizza, așa cum o știm cu toții, a fost inventată în Italia, mai exact la Napoli, deci nu este de mirare că aici o găsești pe cea mai bună. La o primă căutare pe internet după cea mai bună pizza din Napoli cel mai probail vei da de Pizzaeria Da Michele. Însă, deși este cea mai veche și cea mai cunoscută pizzerie din acest oraș, nu este și cea mai bună. Localnicii și ghidul au strâmbat din nas când am întrebat de ea, semn că există locuri mult mai interesante.cea mai bună pizza din lume

Cronologic vorbind, primul loc în care am fost să mâncăm pizza a fost la Pizzeria Da Attilio, pizzaiolul preferat al localnicilor. Locul în sine este foarte interesant, cu o atmosferă familială și evident cu o pizza foarte bună. Ca mai toate restaurantele din Italia, și Da Attillio este o afacere de familie, la care contribuie toți membrii. Locul a fost fondat în 1938, iar atmosfera te poartă cumva în acea perioadă. Este un loc pe care noi, românii, l-am considera ușor învechit, însă are un farmec aparte. Un sentiment plăcut te cuprinde atunci când simți ospitalitatea lui Attilio, dar și a întregii familii, iar totul culminează cu o pizza extraordinar de bună. Prețurile sunt foarte bune, o pizza începe de la 3,5 euro, iar cea mai scumpă ajunge la zece euro. Într-o zi normală se vând aproximativ 300-400 de pizza pe zi, iar asta va avea relevanță un pic mai târziu când am să-ți spun câte vinde cea mai bună pizzerie din lume.

Până atunci poposim la O’ Vascio e’ Nunziatina – Quartieri Spagnoli – Tradizione Napoletana, un restaurant atentic, specific napoletan. Un loc cu de toate, extrem de efervescent, colorat și cu tot soiul de decorațiuni, fotografii, statuete și multe, multe povești. Evident, și aceast restaurant este o afacere de familie pe care nu trebuie să îl ratezi, deși există șanse mari. Locul este pe una dintre străduțele lăturalnice, iar fațada nu te pregătește suficient pentru ceea ce urmează să descoperi în interior. Una dintre poveștile amuzante este legată de originea locului. Înainte de-a fi resturant, locul a fost… bordel. Și nu orice fel de casă de toleranță, ci una care a inspirat celebrele bordeluri Red Light District din Amsterdam. Patronul ne povestea cu mândrie cum modelul de afacere cu vitrină în care femeile sunt expuse pentru a atrage publicul a inspirat bordelurile din Amsterdam. După ce ne-am bucurat de preparate gustoase, dar nu foarte arătoase, întrega familie ne-a cântat și chiar dansat. Locul este unul idilic, interesant și foarte pestriț. Îți recomand cu plăcere să-l vizitezi dacă ajungi la Napoli.

Seara a culminat cu o vizită la Restaurantul Pepe In Grani, poate cel mai cool loc unde poți mânca pizza. Locul se află la 60 de kilometri de Napoli, în Caiazzo, pe niște străduțe întortocheate. Întreg drumul, restaurantul și povestea locului în sine sunt speciale. Pepe, patronul și omul care a visat restaurantul înainte să existe, este cel care conduce o afacere de succes, un loc la care în fiecare zi se formează cozi pe toată strada și care scoate din cuptor în fiecare zi spre 800 de pizza. Acum înțelegi de ce ți-am spus câte se fac la Da Attillio? Întreg locul, povestea și evident pizza sunt la superlativ. Este cu siguranță genul meu de loc, fancy, dar cu o notă personală și are ceva ce-l diferențiază de orice am văzut vreodată. Împărțit pe mai multe zone, dintre care un apartament cu două camere în care se pot caza celebritățile. Printre personalitățile care i-au călcat pragul se numără și care familia regala a Marii Britanii. De asemenea, avem parte și de un loc extrem de romantic, o terasă mică cu două mese, locul ideal pentru o cină romantică într-o seară cu cer senin și lună plină. De asemenea, Franco Pepe și-a dorit mult o legătură între client și pizzaiolo, astfel că într-una dintre încăperi se proietează live, din bucătărie, iar la etaj, din centrul mesei, poți vedea direct în dreptul cuptorului. Fascinant, idilic aș putea spune!

Pepe este un outsider, care nu respectă tradiția pizzei napoletane, dar care a reinterpretat-o într-un mod cu totul spectaculos. Rețete clasice regândite după gustul lui, rețete vechi readuse la viață, dar și gusturi noi, autentice. Iar pentru cei care consideră că ananasul pe pizza este blasfemie, ei bine, Pepe a perfecționat o astfel de rețetă. Fără doar și poate aici găsești cea mai bună pizza din lume, iar dacă ajungi la Napoli trebuie să ajungi la Pepe in Grani. În plus, dacă deja îți faci calculele crezând că aici prețurile sunt enorme, ei bine, nu. Pepe și-a dorit ca toată lumea să poată mânca la el o pizza, de aceea există prețuri pentru toate buzunarele. O pizza începe de la patru euro și ajunge la 10-12 euro. Însă, experiența în sine este neprețuită. Crede-mă! Trebuie neapărat să încerci Viadante, dar și Marinara reinterpretată – Lost and Found.

Ultima oprire a fost la Gino Sorbillio Via Tribunali – Most historical pizzeria building in Naples. Aflată pe via dei Tribunali, pizzeria lui Gino este o combinație între tot ce am încercat până atunci, iar Gino în sine este antiteza lui Franco Pepe. La fel ca în cazul lui Pepe și la Franco este coadă în fiecare zi, la orice oră. Oamenii așteaptă minute în șir în fața localului, iar din boxe se aude numele următorului ferict care poate servi o pizza. Așa cum spunem, Franco Pepe este un outsider, ce a preferat să se retragă departe de Napoli și să facă pizza după propriile-i convingeri, în timp ce Gino este un adevărat personaj, avid după atenție și succes, dar care nu face rabat când vine vorba de calitate și gust. Gino este extrem de popular, a participat la tot felul de show-uri culinare, iar din cuptorul lui ies zilnic între 1300 și 1400 de pizza. La fel ca și în celelalte cazuri, prețurile încep de pe la 3,5 euro și ajung la 8,5 euro. Am văzut și o pizza de opt milioane de euro, dar povestea ei nu am deslușit-o.

Bine, bine. Și dacă nu am în plan să merg prea curând la Napoli, ce fac? — Ei bine, am o soluție pentru tine. Echipa de la Mamizza care ne-a plimbat prin Napoli ne-a prezentat printre altele și locurile de unde se aprovizionează cele mai celebre pizzerii din Napoli și din lume, printre care și Mamizza pe care o găsești în București. Mozzarela și fior di latte vin de la fabrica Latteria Sorrentina, iar făina de la Caputo. La fabrica Latteria Sorrentina, înființată în 1880, se produce o tonă de mozzarella.. pe oră! Au o mulțime de specialități de brânză, care mai de care mai interesante și mai gustoase pe care le puteți gusta, evident, la Mamizza. Fabrica de făină este ceva mai nouă, adică de prin 1924 și livrează pentru cele mai importante și celebre pizzerii din lume, dar și din Napoli. În plus, oamenii au ajuns în Cartea Recordurilor după ce au realizat o pizza de aproape doi kilometri.

Până ajungi să încerci toate aceste locuri, te invit să încerci pizza de la Mamizza, local pe care-l găsești pe Strada Tunari nr 60A. Băieții nu fac rezervări pentru mese mai mici de opt persoane, dar nu-ți face griji. Au întotdeauna grijă să îți găsească un loc într-un timp rezonabil.