Apple Watch – ce știe și ce nu.

Apple Watch este ceasul inteligent pe care toată lumea îl aștepta. Apple Watch este o revoluție în industria dispozitivelor purtabile. Apple Watch este cel mai frumos și cel mai bun smartwatch… Bla, bla, bla.

Mă scuzați, cam acestea sunt titlurile pe care le-am citit în 24 de ore de la lansarea acestei minunății tehnologice. Nu am de ce să mă supăr pe cei care le-au scris, probabil sunt fani Apple sau pur și simplu li s-a dictat să scrie rapid un articol cu un titlu pompos, cu care să atragă trafic pe site. Să trecem la lucruri serioase.

Legat de eveniment și de metoda de lansare sunt de părere că a fost o mutare calculată. Acum 6 luni, Apple a anunțat ceasul și funcțiile sale, 3 luni după aia toată presa a vorbit despre el. Cu 3 luni înainte de evenimentul din martie, din nou presa a vorbit de el și a comparat orice smartwatch cu Apple Watch care nu exista încă. Produsul a avut o expunere de 6 luni în media și așteptările au fost create. Acum nu putea să fie și ieftin, ce rost ar mai fi avut toată strategia asta?

Apple Watch vine în două dimensiuni, 38 și 42 mm, și 3 variante, Watch Sport (din aluminiu), Watch (din oțel inoxidabil) și Watch Edition (aur de 18 karate).

Afișează ora, desenezi pe el, ai aplicații de fitness, ai Apple Pay cu suport pentru iPhone-urile de generație mai veche, cele fără NFC, și aplicații din AppStore special create. Bun, și costă de la 349 dolari cel mai ieftin model Sport până la… cel puțin 10.000 dolari pentru cel mai ieftin model Edition. Vezi că ultimul nu poți să îl cumperi de oriunde ci doar de la magazinele exclusiviste. Șterge-ți pantofii înainte să intrii. Acestea sunt caracteristici întâlnite pentru prima dată… la un produs Apple. Atenție la faptul că Apple își compară produsele doar cu cele din gama lor, nu cu cele ale competitorilor. Pe de altă parte, sunt caracteristici întâlnite la smartwatch-urile de pe piață de mai bine de un an, ba chiar doi.

E bine de ținut minte că Galaxy Gear 2 avea și cameră foto. Gear S și LG G Watch urbane au și slot pentru cartelă SIM, putând funcționa autonom, fără legătură cu telefonul. Comenzi vocale au aproape toate ceasurile inteligente, chiar și Pebble. Rezistență la apă… ei bine cu Sony Smartwatch 3 poți să și înnoți. Rezistă până la o adâncime de 50 metri. Autonomie… pe lângă faptul că unele se încarcă și wireless, toate au o autonomie declarată mai mare decât Apple Watch. Senzorii sunt omniprezenți pe aproape toate modelele.

Mai jos am alcătuit un tabel cu specificații ale ceasurilor inteligente, și cu prețurile de referință din SUA pentru a ne face o idee mai bună despre ce știe și ce nu știe Apple Watch. Concluziile le tragem la final. O mențiune scurtă, Apple Watch are geam din safir doar pentru variantele Watch și Edition. Modelul Sport folosește o sticlă numită Ion-X.

TabelSmartwatch

Spuneam că e momentul să tragem concluziile. Mai e totuși nevoie? Nu cred. Și asta doar pentru că nu poți să convingi un pasionat de BMW să își cumpere un Lexus sau o Honda. Da, ar putea fi din aceeași clasă, aceeași motorizare, același preț, însă dacă lui îi place BMW-ul, e alegerea lui.

Ideea este simplă. Apple Watch nu a revoluționat nimic, absolut nimic. Ba chiar îi lipsesc unele funcții introduse de mult pe cele cu Android. Dar până acum sincer, în afară de Pebble, ce alt ceas mai era compatibil cu Apple? Hai să îi lăsăm și pe posesorii de iPhone să se bucure de un ceas cu adevărat inteligent pentru telefonul lor. Cei cu Android au oricum de unde alege.