Anonymous: ”Vom șterge ISIS de pe Internet!” Serios?

Nu știu câți dintre voi au auzit de Anonymous. Este un nume sub care se ascunde un număr considerabil de oameni cu experiență în ale hacking-ului. Asta zic ei. Pretind că ar fi o organizație globală de hackeri care militează pentru drepturile omului, accesul liber la informație, moralitate, și alte câteva sute de concepte și idei încălcate cu siguranță la nivel internațional.

E frumos să știi că există niște pirați ai internetului care se ”grupează” în situații de urgență și își folosesc cunoștințele tehnice să atace niște site-uri sau să închidă conturi de Twitter ale unor posibil islamiști cu intenții răuvoitoare.

Ce face Anonymous?

Multe și proaste. După cum spun niște comentarii de pe Reddit, ”ISIS este atacat de cei 72 de virgini” ”Anonymous va comanda pizza în regiuni comandate de ISIS” și ”le vor deturna conturile de Twitch pe care se joacă aceștia.”

Comentariile nu sunt departe de adevăr. Dacă ne uităm puțin în trecut, grupul Anonymous își face de cap cu site-urile unor guverne din țările în dezvoltare, țări cu o infrastructură și cunoștințe despre mediul online ceva mai reduse. Și-au făcut de cap cu mailul lui Sarah Palin, conturile Sony Computer Entertainment, au promis că vor impacienta Facebook pentru o zi (au renunțat, probabil apăruse un nou joc de Play Station în ziua respectivă și erau ocupați). S-au legat până și de KKK, activiștii americani cu glugi albe, care probabil i-a protejat pe aceștia doar de ploaie în ultimii zece ani și care se întâlnesc în secret să deguste vreo băutură alcoolică făcută în șopron.

Sigur, evenimentele de la Charlie Hebdo, de la începutul acestui an, au fost și ele în vizorul grupului de hackeri care au făcut de asemenea promisiuni pentru eradicarea din online a extremiștilor. O listă exhaustivă a activității grupului găsești unde altundeva decât pe Wikipedia.

Până acum se laudă cu mii de conturi de Twitter ale presupușilor activiști, închise, hăck-uite (nici nu sunt sigur că acesta este un cuvânt). Bun, dar oare Anonymous chiar crede că serviciile secrete sunt chiar o adunătură de incompetenți? Oare ei nu puteau să închidă un cont de Twitter sau au preferat să îl lase deschis și să îl monitorizeze, în ideea în care prostănacii de ISIS vorbesc lucruri importante acolo. Hai să fim serioși, poți comunica online în mii de feluri.

Roma nu a fost construită într-o zi

Nu îi condamn, deloc. Și nici nu îi judec, prea mult. Sunt impresionat de faptul că lumea se unește în scopuri comune și probabil importante pentru cei implicați. Doar că atunci când nu ai unul sau mai mulți lideri care știu ce e de făcut faci prostii. Soluția ideală aici ar fi colaborarea cu instituțiile în măsură să facă ceva. Știu, sunt și acolo destule capete de cretă, însă în situații de genul îmi vine greu să cred că nu se pot mobiliza pentru un front comun. Mai ales când vine vorba de salvat vieți pe viitor.

Ziceam că nu îi judec prea mult. Îi judec doar pentru că acționează fără cap, pentru că nu au un scop bine definit și pentru că nici măcar între ei nu colaborează eficient. Unde mai pui că ”în secret” sunt probabil tare supărați pe companiile mari care învârt banii cu lopata. Le dau dreptate și aici, însă, democrația absolută și egalitatea perfectă între oameni, mai ales cea de ordin financiar, nu este deloc sănătoasă.

Am citit zilele trecute o chestie interesantă. Spunea că un profesor s-a hotărât să le dea un test elevilor, tocmai pentru a demonstra egalitatea financiară absolută. La final a luat toate notele și a făcut media. Fiecare dintre elevi a luat nota 8. Următorul test a fost tratat la fel, doar că notele acum au fost de 6 pentru fiecare. Concluzia este că cei slabi au învățat și mai puțin, bazându-se pe cei consecvenți și mai inteligenți. Aceștia din urmă au învățat și ei mai puțin pentru că nu li s-a părut corect să muncească pentru alții și să împartă cu ei notele. Corect și adevărat.

Concluzia

Și aici pot face o analogie cu privire la protestele din ultimele săptămâni. Degeaba suntem mulți, câtă frunză câtă iarbă, dacă nu avem un front comun și niște lideri responsabili. Atât am avut de spus.