VIDEO – Așa arată un oraș inteligent în România

Casă inteligentă, mașină inteligentă, uscător de rufe inteligent, bec inteligent, căști inteligente. Toate obiectele inerte sunt inteligente acum. Chiar și orașul este acum inteligent!

Ce înseamnă în primul rând inteligent? Adică știe să facă lucruri de capul lui. Un bec inteligent de exemplu se aprinde singur atunci când simte mișcare, sau când se face prea întuneric în cameră, ori afară. O casă inteligentă știe să pornească căldura în funcție de ora la care ajungi acasă, să aprindă lumina și eventual și cuptorul în care ai lăsat ceva la pregătit înainte să pleci. O mașină inteligentă știe care este cel mai bun traseu, frânează singură, ține singură banda de mers și poate chiar oprește singură într-o stație de încărcare ca să alimenteze cu energie.

Un oraș inteligent ar trebui să știe să facă toate cele menționate mai sus, să direcționeze traficul în funcție de construcții sau de arterele principale mai largi, să știe în orice moment unde este cel mai mare trafic pietonal ori calitatea aerului și a apei. În România se întâmplă asta, și, deși eram destul de sceptic în legătură cu proiectul Alba Iulia Smart City l-am vizitat acum câteva zile tocmai ca să văd cu ochii mei dacă funcționează. Probabil ați citit ceva pe internet despre acest subiect, nimic care să vă rămână întipărit în memorie. Ei bine, lucrurile stau cu totul altfel. Ce am descoperit acolo m-a dat pe spate! Șoc și groază! :))

Am descoperit oameni dedicați, atenți și foarte muncitori. În administrația publică a orașului. Oameni care au atras investiții de 200 de milioane de euro, majoritatea nerambursabile, pe care le-au folosit cu cap în infrastructura orașului și în cadrul acestui proiect. Jos pălăria pentru ei, au tot respectul din partea mea. Urmărește clipul de mai jos ca să înțelegi mai bine ce eforturi s-au făcut pentru a tehnologiza un oraș. Proiectul Alba Iulia SmartCity este o inițiativă care nu se termină anul acesta. Nu se va putea opri prea curând și nici nu trebuie. Abia aștept să văd ce urmează! :)