VIDEO – Ce monitor să îți cumperi

Există multe discuții și nelămuriri pe această temă, așa că m-am gândit să fac puțină lumină. Ce înseamnă un monitor de gaming și ce este un monitor pentru editare, sau unul profesional. Voi evita cuvântul profesional pentru că îl vei regăsi și la monitoarele de gaming, și de multe ori este doar o găselniță de marketing care să te convingă să ”marchezi banul”. Există câteva diferențe majore între tipurile de monitoare, plecând de la tehnologia pe care o folosește fiecare ca să afișeze imaginea, până la diferite elemente care îți pot îmbunătăți experiența de folosire. Hai să îți spun ce trebuie să cauți atunci când vrei să cumperi un monitor, în funcție de scopul pentru care vrei să îl folosești.

Design

Este subiectiv dar important. Probabil că îl vei alege după acest criteriu pentru că vrei să arate cât mai bine pe biroul tău. Monitoarele de gaming merg pe contraste puternice, un picior cât mai futurist și combinații de culori, precum roșu și negru. Cele pentru editare foto/video sunt ceva mai simple, negre și de multe ori cu o margine destul de consistentă în jurul ecranului. E bine așa, nu vrei să îți distragă atenția cu LED-uri și alte aspecte. Poate ți-a atras atenția recent un monitor curbat, arată foarte bine în comparație cu unul normal deși nu aduce foarte mult la capitolul imersivitate. Depinde cât de curbat este.

Alte aspecte

Le menționez aici și nu la finalul articolului, tocmai ca să nu uit de ele. Depinde acum de biroul tău, însă ar trebui să fii atent la un monitor cu picior reglabil pe înălțime. Îl poți ridica sau coborâ în funcție de înălțimea la care stai pe scaun, în așa fel încât privirea să cadă la un unghi de câteva grade pe ecran. Alte elemente utile pe un monitor sunt conectorii USB. Poți conecta un mouse, tastatură, stick USB, aproape orice pe aceștia. Îți sunt mai la îndemână și nu te întinzi în spatele computerului, de exemplu. Mai există și opțiunea de a îl roti la 90 de grade, foarte utilă pentru editorii de text și pentru programatori.

Diagonală

Și aici alegerea este subiectivă, însă, cu cât ai în față un monitor mai mare cu atât vei sta mai mult în fața lui. Și asta nu e rău, pentru că vei renunța să folosești ecrane mai mici în favoarea monitorului și vei fii mai productiv. Chiar dacă trimiți un simplu mail. Acum, cât de mare este suficient de mare? Trebuie să vezi și cât de lat este biroul tău. Dacă e foarte îngust atunci o diagonală mare te va forța să miști gâtul stânga dreapta în timp ce lucrezi sau te joci, și vei ajunge cu siguranță destul de repede la un doctor. Monitoarele pleacă de la 20 de inch și ajung chiar și la 49 de inch. Dacă ai nevoie pur și simplu să urmărești o cameră video din camera copilului, atunci cel mai mic poate fi cel mai bun. Pentru birou însă îți recomand 24 sau 27 de inch. Două monitoare unul lângă celălalt îți pot crește productivitatea destul de mult, și asta pentru că ai mai multe lucruri afișate pe ecran în același timp. Informația o găsești mai repede și poți trece rapid printre aplicații.

Mai poți folosi, de exemplu, laptop-ul legat la un monitor extern și obții două ecrane. Eu de obicei îl setez ca principal pe cel extern, iar pe laptop las deschise canalele de comunicare și probabil mailul.

Rezoluție

Aici este zona în care se luptă de fapt producătorii. Pentru că o imagine clară este dată în primul rând de rezoluție. Momentan avem așa: FullHD (1920×1080), QuadHD (2560×1440) și UHD (3840×2160). Pentru fiecare rezoluție în parte se recomandă o anumită diagonală, presupunând că privești orice monitor de la o distanță de aproximativ 60 cm. Pentru FullHD avem între 20-24 inch, pentru QuadHD avem între 24-29 de inch iar pentru UHD sau 4K, mai sus de 29 de inch. Personal am observat că diagonala optimă este de 32 de inch pentru această ultimă categorie, atât ca distanță de vizionare cât și la claritate.

Sigur, poți avea un monitor de 24 de inch UHD, și poți folosi opțiunea de scalare de pe Windows sau de pe Mac, însă nu funcționează cu toate aplicațiile și vei mai observa icoane sau texte mai greu de citit, mai ales în meniurile aplicațiilor iar lucrul acesta poate deveni enervant.

Odată cu rezoluția crește desigur și prețul și ai nevoie de o placă video sau un laptop capabil să ofere acea rezoluție. În plus, sistemul va merge mai greu. Să îți explic. FullHD are puțin peste două milioane de pixeli pe când UHD are opt milioane de pixeli de afișat. Dacă e vorba de jocuri, doar o placă grafică performantă și scumpă îți va permite să te joci la rezoluție UHD. Și acolo vei obține doar între 20 și 30 de cadre pe secundă. Nu cred că vrei să vezi doar în reluare acțiunea jocului. Dacă îți permiți două plăci grafice de ultimă generație atunci poate merită investiția într-un astfel de monitor, însă ajunge la alt aspect imediat. La editare foto/video este importantă, vezi mai bine claritatea fotografiilor sau a clipurilor filmate, și le poți edita mai bine astfel.

Conectica

Dacă tot am vorbit de rezoluție, conectica este la fel de importantă. Pentru FullHD ai nevoie de un simplu HDMI. Pentru QHD vei avea nevoie de un DisplayPort sau de HDMI 2.0, iar pentru UHD ai nevoie cu siguranță de un DisplayPort 1.2, un HDMI 2.0 sau chiar USB-C 3.1. Atenție și la aceste aspecte. Dacă vrei să înveți mai multe despre conectică am detaliat aici cam totul despre ea.

Rata de refresh

Pentru orice monitor ”normal” să îi spunem, aceasta este de 60 Hz. Sau 59 Hz. Adică pixelii monitorului se reîmprospătează de 60 de ori pe secundă. Pentru un film e suficient de 25 de ori pe secundă, acel 25 fps. Pentru editare foto/video sau orice fel de lucru cu computerul e nevoie de 60 fps sau 60Hz. Tot acolo ajungem, la maximum. Poate ai observat dacă legi laptop-ul la un televizor mai slab că mouse-ul se mișcă mai greu și cu întreruperi. Acel televizor are probabil doar 30 Hz, e gândit să fie conectat doar la un DVD-Player sau la un set-top-box care nu oferă mai mult de atât.

Ai auzit probabil că gamerii sunt mai mofturoși și cer de exemplu 75Hz sau chiar 144Hz, tocmai pentru ca imaginea să fie mai fluidă, mai naturală. Unii spun că ochiul uman nu poate observa mai mult de 60 Hz sau 60 cadre pe secundă. Total greșit. Limita lui este undeva la o mie de cadre pe secundă, poate chiar și mai sus dacă este tânăr și antrenat. Deci, cu cât mai mult cu atât mai bine.

Așadar, pentru gaming, cu cât mai mult cu atât mai bine. Dacă ai un monitor de 60 Hz, chiar dacă placa ta grafică poate susține mai multe cadre pe secundă într-un joc, tu tot 60 vei vedea maximum. Dacă alegi un monitor de 144 Hz, atunci limitarea pare abia la 144 cadre pe secundă. Dacă joci în FullHD, motiv pentru care multe monitoare de gaming la 144 Hz au această rezoluție, ai nevoie de un GTX 1080 Ti, de exemplu. Dacă vrei să crești rezoluția la 4K și 144Hz în teorie ai avea nevoie de patru plăci grafice GTX 1080.

Panoul

I se mai spune și panelul, derivat de la ”panel” din engleză. Acesta este de mai multe tipuri, și le vom trece scurt în revistă. Cele mai populare sunt IPS, TN și VA. IPS-ul oferă cele mai bune culori, unghiuri de vizibilitate și contrast/luminozitate. Este perfect pentru editare foto/video și pentru urmărit filme. VA-ul este foarte apropiat de IPS ca și caracteristici, însă e puțin mai rapid. Unele monitoare de gaming, puține la număr, folosesc acest tip de panou. Într-un final, TN-ul este cel mai slab ca unghiuri și culori însă este și cel mai rapid. Îl vei regăsi cu siguranță pe monitoarele de gaming, și ți-l recomand în special pentru jocuri. Vom discuta în detaliu despre cum se compune imaginea pe fiecare în parte, într-un clip viitor.

Aspectul

Ca și la telefoane, monitoarele au tendința să se lățească. Parcă le turtește cineva intenționat. Ideea este că în viața reală vederea periferică este destul de mare. Producătorii încearcă să acopere și această vedere periferică pentru a oferi mai mult spațiu util pe ecran. Sigur, cerința a venit de la noi, utilizatorii, care foloseam câte două monitoare, sau chiar trei, unul lângă celălalt. Practic asta și sunt, mai ales cele Ultra-Wide. Un monitor cât două de 20-22 inch, așezate unul lângă celălalt. Sunt utile pentru aproape orice fel de utilizare, mai puțin editarea de text și programarea. Acolo ai nevoie de înălțime, și de rezoluție pe înălțime tocmai pentru a vedea cât mai mult din text sau din liniile de cod. De aceea, unii le folosesc chiar pe verticală.

Prețul

Ei bine, acest aspect ține doar de posibilitățile tale. Eu ți-am spus mai sus la ce trebuie să fii atent, adică ți-am complicat viața mai mult decât credeai că se poate, tu trebuie acum să alegi. Dacă vrei desigur să schimbi monitorul. Măcar acum știi ce poți să alegi, în funcție de ceea ce faci pe un computer.

Diferența între 60 Hz și 144 Hz.