Terorismul și turismul: cum se schimbă planurile tale de călătorie?

“Dacă există viață, există călătorii” – Barry Diller, președinte și director executiv al Expedia, după atentatele de la World Trade Center din 2001.

Una dintre preconcepțiile vehiculate imediat după atentatul de la Londra a fost că acest eveniment are potențialul de a afecta turismul din capitala Angliei. Iar o evitare a Londrei de către turiști ar avea un impact economic major asupra orașului, cu atât mai mult în contextul incertitudinilor legate de modul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

Toate aceste speculații sunt însă nefondate, iar atentatele recente care au avut loc la Paris în noiembrie 2015 și la Bruxelles în martie 2016 demonstrează acest lucru. De fapt, turismul a avut destul de puțin de suferit inclusiv în cazul unor atentate în țări considerate mai puțin sigure, cum ar fi Turcia sau Tunisia.

De altfel, o cercetare realizată de Consiliul Mondial pentru Călătorii și Turism (World Travel & Tourism Council – WTCC) a demonstrat că turismul revine la valorile obișnuite la 13 luni după comiterea unui atentat terorist. În schimb, o epidemie provoacă scăderi ale turismului pentru 21 de luni, în timp ce un dezastru ecologic are efecte negative timp de 24 de luni. O perioadă de incertitudine politică (categorie în care putem include și protestele violente împotriva conducerii țării) atrage după sine un interval de circa 27 de luni pentru ca orașul respectiv să revină la nivelul obișnuit al numărului de turiști.

Explicația pentru aceasta statistică este relativ simplă: pe Bătrânul Continent, actul terorist este perceput ca opera unui grup restrâns de persoane care acționează împotriva valorilor europene. Are scopul precis de a provoca panică, însă reușește să facă acest lucru doar pe termen scurt. Pe de altă parte, chiar dacă aparent numărul atacurilor teroriste din Europa a crescut vertiginos în ultimii ani, datele compilate de Global Terrorism Database sugerează cu totul altceva. În perioada 1971-2015, în Europa au avut loc 16.000 de atentate teroriste. Asta înseamnă o medie de 350 de atacuri pe an sau, și mai concret, aproape un atentat terorist pe zi.

Acest lucru este ușor de evidențiat și prin intermediul hărții realizate tot de Global Terrorism Database pentru perioada 1971-2015, care scoate în evidență și amploarea atacurilor din Europa comparativ cu cele de pe alte continente și, în special, cu Statele Unite.

Nu în ultimul rând, iată și cum arată harta lumii pentru atacurile teroriste din 2015, ultimul an pentru care există date atât de detaliate.

Pe de altă parte, datele agențiilor de turism arată că un atac terorist nu determină oamenii să renunțe la călătorii. În schimb, în perioada imediat următoare atacului, aceștia schimbă pur și simplu destinațiile în care călătoresc, element care atrage și scăderea numărului de turiști în primul an de după un atac.

Prin urmare, privită la nivel global, industria turismului nu resimte aproape deloc influența atacurilor teroriste. De altfel, industria turismului a crescut în 2015 cu 3.1%, iar numărul total de locuri de muncă a sporit cu 7.2 milioane și a ajuns la 284 de milioane. Știi ce înseamnă asta? Că un angajat din 11 la nivel global lucrează în industria turismului. În plus, produsul intern brut al industriei turismului a fost de 7.2 trilioane de dolari, adică aproape 10% din total.

Datele statistice sunt însă seci și nu provoacă nici o emoție. Hai să vedem dacă pe tine te afectează într-un fel sau altul atentatele recente din Europa. Ai pleca în perioada următoare într-o vacantă la Londra sau ai alege să schimbi pur și simplu destinația, chiar dacă șansele ca următorul atentat terorist să aibă loc tot la Londra sunt practic foarte mici?