10 sfaturi utile pentru fotografia de iarnă

Am discutat într-un articol anterior cum trebuie să ai grijă de aparatura foto și implicit de tine atunci când ieși să faci fotografii iarna. Sunt sigur că te-ar interesa și câteva sfaturi utile, cum să profiți de condițiile de afară pentru a obține cele mai frumoase imagini, sau pentru a nu te lăsa păcălit de lumina puțin dificilă. Iată, așadar, o listă de lucruri de care trebuie să ții cont.

1. Ieși din casă

Acum, oricât de ciudat ar suna, trebuie să ieși din casă pentru a obține imagini cu adevărat bune. Și nu atunci când e soare și frumos, ci în plin viscol, furtună. Nu te ia vântul pe sus și cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla este să ai niște zăpadă în chiloți. Pardon, dar așa e. Gândește-te că pe viscol nu e nimeni pe afară și te vei alege cu niște cadre unicat, și probabil spectaculoase dacă ai puțină răbdare și mănuși groase. Fără glumă. Pot fi chiar mănuși speciale de foto.

2. Fotografiază RAW

Știu, nu toate camerele foto pot face asta. Nu toate, dar aproape toate. Chiar și pentru smartphone există aplicații care îți permit să fotografiezi RAW. Preluând pozele în acest format îți oferă o flexibilitate mai mare la post-procesare. Îți va permite să rezolvi probleme care sunt mai greu de reparat sau chiar imposibil în formatul JPEG. Iarna nu este deloc ușor să găsești expunerea corectă și asta din cauza reflexiei luminii de către orice petec de zăpadă.

3. Nu șterge imagini

Ecranul mic al aparatului foto are un singur rol, acela de a te păcăli când vine vorba ce afișează pe el. Mai ales iarna, nu șterge nici o fotografie de pe card. Ia mai multe carduri de memorie cu tine, oricum sunt deja foarte ieftine. Nici eu nu ascultam acest sfat și consideram că trebuie să fac ordine înainte să ajung la PC. Prima dată când nu am mai procedat în felul ăsta am găsit acasă o mulțime de imagini bune, din punct de vedere încadrare, emoții, cu mici defecte de focalizare ce puteau însă fi trecute cu vederea. Concluzia? Nu mai șterge imagini de pe card, ai destul timp să faci asta acasă, pe PC.

4. Pune camera pe manual

Din același motiv, zăpada reflectă multă lumină, foarte multă. Nu trebuie să fie cel mai deștept și mai scump DSLR. Chiar și unele compacte au funcții manuale. Lumina puternică îți va deruta destul de repede camera ce va încerca în continuu să măsoare lumina. Folosind camera pe Auto sau chiar Aperture ori Shutter Priority vor rezulta imagini întunecate. Singurul mod în care vei obține fotografii cu adevărat bune este modul manual. Dacă nu l-ai învâțat până acum îți sugerez să te acomodezi cu el. Ar fi timpul.

5. Balansul de alb

Trebuie să te obișnuiești să îl faci de fiecare dată când pornești camera. De el depinde în mare parte dacă ai o fotografie bună sau multe rebuturi. Se poate regla, sigur, în postprocesare, însă e bătaie de cap. De ce să nu o faci cum trebuie de la început? Folosește un capac sau un carton pentru balansul de alb. Sunt ieftine și te țin și zece ani dacă nu le rătăcești. Eu am unul tot timpul, în fiecare geantă foto. Albul trebuie să fie alb.

6. Folosește histograma

Apropo de setări manuale și de expunere, folosește histograma live a aparatului. Dacă ai un DSLR e imposibil să nu ai așa ceva. Nu te baza pe imaginile de pe ecranul LCD. Din nou, tot zăpada e de vină, sau mai bine spus lumina care se reflectă din ea. Folosind histograma vei vedea clar dacă imaginea este supraexpusă sau chiar subexpusă. Nu minte niciodată și nu e greu de înțeles. Dacă nu ai ajuns la acest capitol uite aici un articol care te poate ajuta.

7. Folosește blitz-ul

Nu în mod exagerat ci doar atunci când ai nevoie. Nici nu trebuie să iei blitz-ul mare cu tine, e suficient cel de pe cameră, sau unul mic, portabil. Ideea este să iluminezi fulgii din jurul subiectului. Efectul este garantat mai interesant și mai plăcut. Fotografia prinde mai multă viață în acest fel și efectul este ușor de observat și chiar apreciat de către privitor.

8. Supraexpune

Nu mult, doar puțin. Zăpada poate avea o tentă de albastru sau gri, mai ales în lumină artificială. Pentru ca fotografia să pară mai albă, mai realistă, supraexpune imaginea cu un nivel. Dacă ai supraexpus prea mult poți ajusta nivelul în Lightroom sau Aperture, sau ce program de editare folosești de obicei.

9. Caută culoarea

Când totul este alb, cel mai interesant într-o imagine este o pată de culoare. Un om, un animal, o clădire, orice. În acest anotimp este ceva mai rară și mai specială. Găsește pete de culoare în cadrul tău și folosește-le pentru a adăuga contrast imaginii.

10. Postprocesare

Postprocesare, postprocesare. Știu că nu ai ajuns încă la acest capitol însă este un lucru pe care trebuie să îl înveți. Aproape toate fotografiile pe care le vezi sunt editate, unele chiar la un nivel de neimaginat. Există multe retușuri într-o fotografie bună și timpul de postprocesare poate varia de la câteva minute la câteva zeci de ore. Singurul loc unde nu sunt acceptate retușuri și modificări este la fotografia de reportaj sau de război. Ori în vreo competiție care menționează acest lucru. În rest este artă, iar arta cere timp și sacrificii.