[VIDEO] IFA 2015 – Noua serie de smartphone-uri Sony Xperia Z5

Sony și-a făcut debutul la IFA 2015 cu o nouă serie de telefoane, printre care și mult așteptatul Xperia Z5. Într-o carcasă și cu un design foarte similar cu cel al lui Z1, Z2, Z3, Z3+ sau Z4. E normal. Dacă rețeta e bună de ce ai schimba-o? Trebuie doar să o îmbunătățești și să renunți la spatele acela casant din sticlă. Sticla a rămas acolo dar acum este mată și nu mai adună atât de multe amprente, dar doar pe versiunea Premium.

Sunt trei modele, Xperia Z5, Z5 Compact și Z5 Premium. Toate trei au și senzor de amprentă, unul mic așezat pe laterală, chiar pe butonul de power/stand-by. E cam singurul loc în care îl puteau pune având în vedere că telefoanele de la Sony nu au butoane fizice pe partea frontală.

Este la fel de rezistent la apă și la praf, 1.5 metri adâncime timp de 30 de minute. Are tot un ecran de 5.2 inci  cu rezoluție FullHD rezistent la zgârieturi și vine cu ultima versiune de Android, 5.1.1.Din punct de vedere performanțe, au pus în el aproape tot ce se putea. Avem un procesor Snapdragon 810 cu 3 GB de RAM care este suficient pentru orice aplicație sau jocuri de ultimă generație.

Camera este acum și mai bună, ei spun mult mai bună. 23 megapixeli cu filmare 4K și cea mai rapidă focalizare dintre toate telefoanele de pe piață. Vom vedea cum se comportă în comparație și cu alte telefoane, dar deocamdată promite mult. Xperia Z5 păstrează și slot-ul de card și suportă acum carduri de până la 200 GB.

Bateria este destul de mare, 2900 mAh. Din experiență însă, acel procesor consumă semnificativ mai mult ca versiunile anterioare. Deci ne așteptă tot la maxim o zi de utilizare.

Sony Xperia Z5 Compact este frățiorul mai mic al lui Z5. Ce îmi place însă în ultima vreme, este că deja diferențele între versiunea standard și cea compact reprezintă doar un ecran mai mic cu o rezoluție mai redusă. În rest avem aceeași performanță la un preț mai redus. Desigur, și în carcasa unui dispozitiv mai ușor de ținut în mână. Mie personal îmi plac telefoanele cu un ecran mare. Și asta pentru că vizionez destul de des clipuri pe acesta.

Avem însă 2 GB de RAM în loc de 3. E totuși suficient având în vedere că ecranul are 4.6 inci și rezoluție HD. 720×1280 pixeli. Are același senzor 23 megapixeli ce filmează 4k și are și slot pentru card microSD. E practic un Xperia Z5 într-un pachet mai mic.

Dispune și de încărcare rapidă. 60% în 30 de minute. Bateria are 2700 mAh. Aici tot la o zi de funcționare ne așteptăm. Va fi însă puțin mai ieftin decât Z5.

Factorul WOW de la Sony este desigur Xperia Z5 Premium. Nu este un plus, chiar dacă are ecranul mai mare ci Premium. Are 5.5 inci și 2160×3840 pixeli. Este un ecran 4K pe un smartphone!

Este aceeași rezoluție cu care acum un an și ceva, același Sony promitea că vei vedea diferența față de un FullHD. Păi e și normal, e de patru ori FullHD, la 55 de inci! În cazul lui Z5 Premium eu îți garantez că nu vei vedea diferența. Cu ochiul liber. Nimeni nu o să vadă diferența. Poate doar dacă lucrezi într-un laborator de microbiologie.

Sony spune că au ceva de adăugat pe acest segment și că acel display 4K îmbunătățește experiența. E perfect normal să spună asta. În teorie așa este, însă mai durează ceva până când vom avea o super vedere și ne va deranja un ecran mic FullHD.

Nu sunt de acord cu ei. În practică nu vezi diferența între 4K pe acest smartphone și QHD de pe Galaxy S6 Edge Plus. Nu se vede.