Se întâmplă de multe ori să calci strâmb, să faci greșeli, și dacă nu îți spune nimeni că greșești vei continua să crezi că faci ce trebuie. Se întâmplă în relații personale, profesionale, și chiar și în micile tabieturi zilnice. Câteodată însă, persoana, compania sau chiar conștiința ne spune că greșim, și ni se mai oferă o șansă să facem ceea ce trebuie.

Acum mulți ani, Microsoft a creat un sistem de operare pe care l-a vândut întregii lumi. A fost pentru multă vreme singura sau cea mai mare sursă de venit a acestuia. Apple, pe de altă parte construia computere. Pe măsură ce timpul a trecut s-a dovedit că lumea este mai puțin interesată de software și vede produsul ca un tot unitar, unde mai important este design-ul și experiența de utilizare. Apple a reușit să înțeleagă acest lucru, din acest motiv este acum în vârful piramidei.

Între timp, Microsoft face o tranziție foarte mare de la software la dispozitive, și până acum totul pare să fie bine. Telefoanele mobile, laptop-urile și tabletele sunt mai importante decât software-ul, cel puțin în comunicarea companiei față de clienți. Din acest motiv, după multe eșecuri și palme peste ceafă, Microsoft va lansa în cursul acestui an, Windows 10.

Windows 10 va fi un update gratuit!

Atenție, doar pentru cei care au deja licență de Windows 7,8 sau 8.1. De ce? Pentru că e puțin cam greu să forțezi mâna consumatorului să își schimbe sistemul de operare odată la 1-2 ani. Știu persoane care nu au mai reinstalat sistemul de operare de șase ani, și nici nu au de gând să o facă. Chiar dacă rulează Windows XP. Pentru cei interesați Windows XP e un produs EOL (End Of Life). Nu mai primești update-uri, nu ți se mai oferă suport dacă ai probleme, și nu mai garantează nimeni pentru el. Nici măcar tipul pe care l-ai angajat să îți repare computerele de la firmă.

Microsoft spune că Windows 10 va fi gratuit pentru că vrea ca toată lumea să beneficieze de noua experiență. Da, își doresc să îți poată vinde aplicații prin intermediul sistemului de operare. Mai exact spațiu pe OneDrive, un Office 365 sau aplicații prin Windows Store, ori să colecteze date despre preferințele tale prin intermediul asistentului personal, Cortana. Așa cum face, de exemplu, Google cu Android. Android este și a fost gratuit tot timpul. Tu ai plătit doar smartphone-ul și aplicațiile cumpărate ulterior, și mai apoi ai plătit, prin acceptul tău, pentru ca Google să știe ce cauți sau unde ești în fiecare moment al zilei.

În al doilea rând, Microsoft își dorește să reducă atât numărul utilizatorilor care folosesc Windows XP, Vista, 7 și chiar și 8 în regim piratat. E ca și cum un agent imobiliar te lasă să stai gratis într-un apartament timp de un an de zile. Probabilitatea ca tu să îl cumperi în rate după aceea e destul de mare. Te-ai obișnuit cu el și ai rezolvat toate problemele cu vecinii, cu instalația electrică sau sanitară, eventual și strada din fața blocului a fost asfaltată. Hei, poate au construit și metrou la trei minute de tine, cu care faci tot 3 minute până în centru. Peste 13 ani.

Cum și când poți să instalezi Windows 10?

Mai trebuie să aștepți puțin. Windows 10 va fi disponibil cândva în această vară. Va fi anunțat în Aprilie la o conferință, și va fi disponibil pentru download sau update cândva în luna iunie sau iulie a acestui an. De asemenea, este gratuit un an de la lansare. Asta înseamnă că până la jumătatea lui 2016 îl poți instala gratis. Mai jos ai un tabel care îți explică cum poți instala Windows 10 în funcție de sistemul de operare. Începând cu Windows 7 SP1 și Windows 8.1 vei putea să faci update direct din sistemul de operare. Dacă ai un Windows mai vechi atunci trebuie să faci un stick USB cu fișierul downloadat și să îl updatezi altfel.

În nici una din situațiile prezentate mai sus și în tabel nu vei pierde fișierele de pe computer. Dacă ai un sistem de operare mai vechi decât cele menționate atunci va fi necesară o reinstalare completă și va trebui să îți salvezi informațiile de pe PC.

Pentru telefoanele care nu au Windows 8.1, unele dintre acestea pot primi update la 8.1 și apoi la 10. Treaba asta ține de producător și vei fi notificat atunci când e disponibil update-ul.

Și după un an ce fac?

Windows 10 nu este chiar o noutate absolută. Mai exact reprezintă modificările aduse lui Windows 8.1, atât la nivel vizual cât și din punct de vedere performanță. Este mai stabil, mai rapid și compatibil cu multe dispozitive. Va rula mai rapid chiar și pe sisteme mai vechi care au venit inițial cu Windows 7. Ce se întâmplă după un an? Ei bine, dacă ai licență, nimic rău! Mai exact continui să îl folosești pe toată durata de viață a dispozitivului tău, PC-ul, laptopul, tableta sau telefonul. Dacă l-ai piratat atunci e normal să îl cumperi, mai ales că va fi la același preț la care se vindea Windows 8.1.

Cred că acest an de test merită. Microsoft nu te va lăsa să treci înapoi la Windows 8.1 sau 7 după această perioadă de un an. Până atunci, mai jos este un clip care te va lămuri puțin despre ce face noul Windows.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

18 Comments

 1. 1

  Cred ca a fost teapa marca Microsoft.
  Ulterior au anuntat ca Windows 10 nu va fi oferit chiar gratuit utilizatorilor ce folosec sisteme piratate.

  • 2

   Asa este apoi s-au gandit ei ca totusi sa-l ofere gratuit daca devii cobaiul lor un an de zile. Oricum foarte nasol modul lor de a face marketing. Nu voi cumpara niciodata un sistem de operare atata timp cat voi gasi gratuit alternative poate mai bune.

 2. 3
 3. 4

  Sunt multumit de win 10, nu consuma resurse si e stabil in comparatie cu versiunile mai vechi.Sunt foarte multe aplicatii PREMIUM care sunt dezvoltate pe platforma Windows, asa ca merita win 10 langa un iOS.

 4. 5

  ok va inteleg , dar oare te intrebi dece astepti in jur de 5 min pana poti sa dai un refresh la desktop ? sau poate nu stii ca daca ai un HDD normal , iti nenoroceste hardul ? ei bine : daca iti schimbi hdd cu unul de generatie noua adica: SSD timpul de scriere scade foarte mult o data ce instalezi sau faci copiezi ceva , plus ca ruleaza si mult mai bine decat un HDD normal !!! dar si w10 asta , esti un cobai pentru microsoft , astept varianta full pentru w10 pe urma il cumpar , oricum am w7 cu licenta pot sa trec oricand , dar nu sunt cobaiul nimanui !!!

  • 6

   “nu sunt cobaiul nimanui !!!”
   tare !!!
   nu te lasa !!!
   mai stiu pe cineva de la sate… care vorbeste decat prin SMS, nu mai foloseste niciun chat ca sa nu i fie sustrasa vreo informatie

 5. 7

  Te salut Numele meu este Daniel Paun si vreau sa te intreb care este diferenta intre Windows 10 Home si Winows 10 Pro?

  Si daca se merita sa sa achizitionezi unul Pro in detrimentul la HOMe.
  Poate poti face un material video in care sa ne poti lamuri cu aceasta dilema.

  Multumesc.

 6. 12

  Salut Radu. De curand am cumparat un Activation Key pentru Win10 Pro de pe SCDKEY si mi-am activat windows-ul. Am cumparat o versiune Retail. Vreau sa te intreb, daca vreodata o sa reinstalez windows-ul pe acelasi PC, o sa il pot activa din nou folosind acelasi key? Sau trebuie dezactivat cumva inainte…? Ms anticipat! Faceti o treaba buna si va urmaresc mereu!

 7. 14

  Greși domnule! Retail poate sa fie instalat și pe 100 de PC-uri și Laptop-uri, dar sa fie activ doar pe unul. OEM este doar pentru un singur PC și dacă vei schimba placa de baza pierzi licența.

 8. 15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.