Vreau să mă apuc de programare. De unde să încep?

Conform unui articol de pe Wall-Street.ro, aproape 100.000 de persoane lucrează în industria de IT și telecomunicații din România. La nivel mondial, o statistică de pe site-ul TechRepublic.com spune că sunt 18.5 milioane de dezvoltatori software, dintre care 11 milioane profesează în acest domeniu, iar 7.5 milioane practică programarea ca un hobby.

Din moment ce aceste numere sunt atât de mari, iar industria IT crește tot mai mult, cu tot felul de trend-uri care apar (mobile, cloud, Internet of Things) – un cititor al site-ului nostru se poate întreba:

De unde să încep dacă vreau să mă apuc de programare?

Nu este nevoie să faci o facultate de informatică pentru a putea scrie cod (deși ți-ar putea asigura un început bun de carieră, dacă îți dorești să profesezi în acest domeniu). Însă, în ultima vreme, tot mai multe persoane încep să programeze, chiar dacă au terminat alte facultăți sau dacă sunt încă pe băncile școlii. Fie că vrei să o faci doar ca un hobby, sau dorești să îți rezolvi o anumită problemă (i se mai spune „învățatul de nevoie”), nu e niciodată prea târziu (și nici prea devreme!) să începi să programezi.

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a începe să dai căutări pe Google:

  1. Ca orice lucru în viață, trebuie tratat cu seriozitate.

Nu este suficient să urmezi câteva tutoriale, să dai niște copy-paste-uri, să mai scrii două linii și la final să zici că știi programare. Trebuie să îți stabilești un plan de învățare, să înțelegi cât mai bine conceptele pe care le folosești și să întrebi pe alții atunci când nu te descurci.

     2. Vei găsi O ABUNDENȚĂ de informații pe internet.

Nu te lăsa descurajat de cantitatea uriașă de informații. Începe cu lucruri simple și apoi avansează. Dacă un anumit concept ți se pare complicat, întreabă un prieten care are mai multă experiență. Nu ai acel prieten? Forumurile de specialitate îți stau la dispoziție.

    3. Răspunde la întrebarea „de ce vreau să programez?”

Părerea mea este că toată lumea ar trebui să învețe niște concepte minime de programare, pentru că îți dezvoltă capacitatea de gândire și te poate ajuta să înțelegi cum funcționează anumite procese. În general, atunci când observi că faci un anumit lucru din nou și din nou, gândește-te cum ai putea să-l automatizezi folosind un algoritm. Este adevărat că scrierea software-ului și procesul de învățare prin care vei trece până ajungi la rezultatul final poate lua mai mult timp, dar îți vei face viața mai ușoară rezolvând problema respectivă, iar satisfacția va fi pe măsură.

Câteva resurse utile de unde poți să începi:

  • Code.org – pentru noțiuni de bază în algoritmi.
  • Codecademy – pentru a învăța să construiești aplicații web și să lucrezi cu baze de date
  • Microsoft Virtual Academy – această platformă conține tutoriale pentru o gamă variată de tehnologii, din care poți învăța să construiești aplicații desktop, web, mobile (nu doar pentru Windows, ci și pentru iOS sau Android), servicii cloud, jocuri și multe altele. Aici vei găsi atât tutoriale pentru începători, cât și pentru avansați.
  • StackOverflow – locul unde vei găsi răspunsuri la întrebări. Fie că au fost deja adresate de alții sau ai întâmpinat o problemă cu care nu s-a mai confruntat altcineva, poți trimite chiar tu întrebări la care de obicei ți se va răspunde suficient de repede.

În mare, cam asta e tot ce trebuie să știi pentru început. Programarea nu este „rocket-science” cum zice americanul, ci o știință pe care ar trebui să o cunoască toată lumea, măcar la un nivel de bază. Dacă urmezi sfaturile de mai sus, îți vei asigura un start bun peste care poți să clădești ceva de succes.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, îți stau la dispoziție.