VIDEO – Ce îi cumperi copilului, telefon sau smartwatch?

Aceasta este o dilemă destul de mare pentru mulți dintre tinerii părinți de pretutindeni. Care este vârsta potrivită la care îi  poți cumpăra celui mic un smartphone, deși de când s-a născut a văzut și a avut acces la unul. Al tău. Aici mă refer la cei mici, mici, mici. Adică sub zece ani, puștiul sau puștoaica ta pe care tocmai ai dus-o prima dată la ”grădi”.

Această problemă poate fi rezolvată destul de simplu până la vârsta de 8-10 ani. Până la acea vârstă cel mic nu are nevoie de un telefon mobil și nu există nici un fel de constrângeri sociale pentru el, să aibă unul. Nu e ca și cum toți copii din jurul lui au unul și te bate la cap să îi cumperi.

Dar ce faci când îl lași să se joace ”pe afară” și îi spui că trebuie să ajungă acasă la o anumită oră. Și nu ajunge, pentru că e copil mic iar noțiunea timpului nu este atât de bine implementată? Să fim realiști, eu cel puțin uitam complet de ora de venit acasă. Mă adunau ai mei din spatele blocului, de pe la vecini sau din internet cafe-ul de peste drum. Dar, adevărul este că trăim într-o lume nu foarte prietenoasă, câteodată, și vrei să îți știi copilul în siguranță.

De ce să nu îi cumperi telefon mobil

Asta până la vârsta de 8-10 ani, cum spuneam mai devreme. Pentru că îi vei distrage atenția complet de la lumea înconjurătoare și nu vrei asta. Lucrul la care trebuie să lucrezi și mai mult de la o vârstă fragedă este responsabilitatea. Până în momentul în care va ști să lase telefonul mobil jos nu este deloc o idee bună. Bine, unii dintre noi nu îl lasă jos nici acum în timp ce scriu acest articol. :)

Dacă îi cumperi un telefon cu butoane, unul simplu, ca să îl suni când e plecat fii sigur că îl va lăsa acasă. Nu prezintă interes pentru el și nici nu merită să îți bați capul. El știe că există smartphone și atât, mai ales că mai pune mâna din când în când pe al tău să se joace.

Dacă îi dai un smartphone, fie el și fără un pachet de date, va găsi o soluție să se conecteze la internet și nu vrei să știi ce se întâmplă cu mintea unui copil de șase ani care abia atunci descoperă libertatea de a accesa internetul așa cum vrea el. Va considera că și-a câștigat acea libertate. Și aici trebuie monitorizat și supravegheat cu mare atenție.

Bun, da ce îi cumperi?

O brățară GSM, sau și cu GPS. Sunt multe variante pe piață și le poți confunda destul de repede cu un smartwatch clasic. Ba chiar și magazinele le confundă, trebuie doar să fii atent să aibă cartelă SIM și GPS, singurele funcții de fapt utile pentru el. GPS-ul ca să înregistreze poziția și cartela SIM, care atenție trebuie să aibă și date pe ea, ca să îți trimită locația lui pe telefonul tău și desigur să îl poți și apela în caz de nevoie. Sau să te apeleze el pe tine. O să fie distractiv pentru o vreme, când cel mic te va suna de vreo 10-20 de ori pe zi ca să vorbească cu tine :)

Aici m-am lovit de un zid din foarte multe alternative. Care dintre aceste ceasuri este cel mai bun sau ce funcții în plus sau în minus are față de alt model? Cât merită să dai pe el? Soluția a venit din secțiunea de comentarii a magazinelor online. Cel puțin la acest tip de produs, recenziile celor care și-au cumpărat așa ceva sunt foarte utile și sincere. Acesta este sfatul meu principal, citește recenziile din pagina produsului și vei vedea care produs este ușor de instalat și configurat, care dintre ele nu are semnal și care pur și simplu nu merge deloc atunci când l-ai scos din cutie.

Vonino KidsWatch S2 – Buton SOS și două butoane de apel pentru familie. Baterie de până la 48 de ore, material durabil, disponibil atât pe roz cât și pe albastru.

E-Boda GPS Tracker – Aplicație Lite Guardian, conectat non-stop la date. Alerta perimetru, microfon integrat (da, funcția spion) și funcție SOS ce trimite mesaje SMS primelor șase contacte din agendă.

iUni Kid100 – Afișare poziție automată până la 1 minut, istoricul și traseul deplasării la final de zi și autonomie medie, 4 zile dacă poziția este actualizată odată pe oră.

TechONE WG-02 – Semnal GPS puternic, poziționare precisă dar baterie medie. Trebuie încărcat zilnic.