Ușor, ușor, renunț la toate gadget-urile

Pentru o tabletă…

Aș vrea să aduc aminte tuturor că eu am fost cel care striga în Piața Victoriei că tabletele vor muri. Asta doar ca să fiu sigur că primesc ceea ce merit. Eu eram cel fascinat de o tabletă dar doar pentru câteva ore. O puneam apoi într-un sertar și n-o mai foloseam niciodată. Nu mi se părea o investiție bună pentru că în același timp militam și că filmele trebuie văzute pe ecrane cât mai mari, nu pe telefon, laptop sau tabletă. De ce ai edita documente pe tabletă? Ce să mai zic despre jocuri?

Dar, roata s-a întors. M-am trezit că mă uit mai mult la ecranul tabletei decât la proiectorul aprins. La fel și pentru mailuri, dacă ai o tastatură la ea și eventual și un mouse. Lucru perfect posibil pe Android cu orice mouse pe Bluetooth.

Huawei MatePad Pro este modelul pe care îl plimb cu mine de câteva săptămâni. Am și câteva laptopuri mai ușoare la test așa că mastodontul meu de trei kilograme e nemișcat de pe biroul de acasă de câteva săptămâni. Despre MatePad Pro o să găsești un review în curând la George pe blog, dar până atunci vreau să îți spun cum o folosesc eu. Apropo, este una dintre cele mai accesibile tablete performante. Același procesor ca pe Mate 30 Pro, rulează orice joc și are un display impecabil chiar dacă folosește tehnologie IPS.

Orice mail primește răspuns de pe tabletă

Mai ales dacă tableta are și o tastatură fizică. Nu ai nevoie de mai mult de 10 inch spațiu de lucru. Mă pot concentra mai bine dacă văd doar un singur mail în față și nu pe restul care așteaptă un răspuns. Recunosc, nu primesc foarte multe, însă faptul că le pot citi de oriunde și pe un ecran suficient de mare mă face să răspund mai repede la ele, fără să aștept să ajung la un laptop. De asemenea, am renunțat la mailul de pe telefon. Atunci când răspund la mail-uri o fac în timpul alocat acestei activități și doar de pe tabletă.

Iarăși, ecranul este singurul cu adevărat util pentru acest tip de activitate. 10.8 inci și o rezoluție de 2560×1600 pixeli este ideală. Mai mult decât ți-ai putea dori pe un laptop. Unde mai pui că scalarea rezoluției este mult mai bună pe Android decât pe Windows. True story.

Navighez pe internet de pe tabletă

Din nou, un ecran de 10 inci, mai ales unul cu o rezoluție foarte bună ca a lui MatePad Pro este suficient pentru orice pagină de internet. Plus că pe Android paginile se formatează mai bine și mai scapi și de reclame. Pont, nu toate site-urile au reclame funcționale pentru mobil. Bine, cele care au sunt chiar enervante și pe ecran complet. Așa le filtrez și eu. Serios, mă enervează să fiu agasat de trei pop-up-uri la care abia găsești butonul de close.

Din nou ecranul este cel mai des folosit în acesta caz, iar formatul de 16:10 este de mare ajutor în cazul lui MatePad Pro.

Mă uit la filme sau la clipuri pe YouTube pe tabletă

Da, aici îmi respect propriile reguli însă la #CavaleriaHub am stabilit că nu mai mâncăm decât în bucătărie, așa cum este normal. Așa că îmi e mai ușor să iau tableta cu mine. Mă bucur mai mult atunci când nu mănânc singur, ce-i drept și încerc să fac asta de cât mai multe ori. Când nu pot, tableta îmi ține de urât dintr-un motiv foarte simplu, husa cu suport și tastatură mă ajută să o poziționez mai bine decât pe orice telefon. Mai fac lucrul acesta și în redacție sau atunci când vreau să iau o scurtă pauză de la filmări și mă așez pe jos direct în studio. Din nou, ecranul. Atât, nu mai spun nimic.

Lucrez de pe jos sau din picioare

Încerc să nu mai stau atât de mult pe scaun pentru orice aș face. Știu că este cel mai nesănătos lucru și de aceea prefer să mă așez în fund pe mochetă, eventual pe pad-urile speciale pentru stat în picioare, și îmi fac treaba de acolo. Nu o să încep să îți povestesc ce spun cercetătorii englezi și câte studii sunt pe tema asta. Cert este că mă dor picioarele, spatele și chiar și gâtul atunci când stau pe scaun. Este o durere de care scapi foarte greu și se datorează anilor mulți în care aceasta a fost poziția mea cel puțin 8 ore pe zi. Dacă nu chiar 16. Am exagerat și văd că ideile noi dau roade.

492 de grame este cheia succesului.

Depanez serverul cu tableta

Știu că nu este unul din lucrurile pe care le face toată lumea, însă un ecran mai mare mă ajută să rezolv lucrurile mai repede atunci când am ceva setări de făcut la server. Mulțumesc dezvoltatorilor care și-au dat silința să facă o mulțime de aplicații pe care le folosim compatibile și cu tableta, dar chiar și atunci când am de accesat o pagină web de administrare, pe un telefon e chinul de pe lume. De fiecare dată dau click pe ceva greșit și e de-a dreptul enervant. Pe tabletă am de patru ori mai mult spațiu ca să nu mai dau rateuri.

Scriu de pe tabletă

Știi că te poți obișnui cu orice, nu? Noi oamenii refuzăm să ne schimbăm obiceiurile. însă ne putem obișnui chiar să nu mâncăm carne. Așadar, m-am obișnuit să scriu chiar și texte pentru blog tot de pe tabletă și funcționează foarte bine. De cele mai multe ori folosesc tastatura și pentru 200-300 de cuvinte nu mai fac mofturi că nu îmi găsesc laptopul, că n-am loc la birou sau că e prea multă gălăgie. Orice spațiu liber poate deveni birou dacă ai tabletă cu tastatură.

Tastatura adițională pentru Huawei MatePad Pro este una dintre cele mai bune, pentru tablete, pe care am găsit-o. Da, este comparabilă cu un Logitech însă faptul că are și o husă integrată mă ajută mai mult.

Conferințele sunt cele mai bune de pe tabletă

Majoritatea aplicațiilor sunt gândite pentru a fi folosite de pe o tabletă. Au variantă de Android sau de iOS și am spus asta și în ultimii cinci ani la fiecare review de laptop: toate laptopurile au camere  web proaste. Tableta are camere de selfie (conferință) de 8 Megapixeli și știm deja că dispozitivile mobile fac o procesare internă mult mai bună a imaginii. Atât de bună încât toți colegii o să te invidieze indiferent de ce soluție de videoconferință folosești. Plus că o poți pune oriunde vrei, chiar și pe frigider în timp ce îți faci un sandviș.

Tableta este dispozitivul ideal pentru copii

Dacă nu știi asta, arată-i unui copil toate dispozitivile posibile, un telefon, un laptop, un desktop și o tabletă. În 99.99% din cazuri acesta va alege o tabletă. Are un ecran mare, are cameră web, are internet și poți instala atât jocuri cât și programe educative sau chiar soluțiile prin care trebuie să învețe la școală de la distanță. Dacă mai are și un pen cu care poate desena i-ai câștigat admirația pentru totdeauna. Serios, încearcă să îi configurezi celui mic o tabletă cu soluții de învățare și entertainment și o să vezi rezultate mai bune la școală.