900 Mbps pe WiFi? Da! Și chiar ieftin! – Huawei WiFi AX3

Salutare și bine te-am regăsit! M-a surprins cât de mult ai apreciat clipul cu sfaturile despre cum să îți îmbunătățești rețeaua wireless de acasă. 

În acel clip îți spuneam că dacă nu funcționează nici una dintre metodele enumarate poate e vremea pentru un nou router. Astăzi am unul pe masă care s-ar putea să îți atragă atenția din două motive, nu o să spargi pușculița pentru el și duce cu brio toate cele 12 telefoane și patru computere conectate la el în același timp.

Huawei WiFi AX3

Acesta este Huawei WiFi AX3 Quad-Core, unul dintre cele mai accesibile routere WiFi 6 la doar 400 de lei. 

În primul rând, ce este WiFi 6? Noul standard de transfer wireless care se mai numește și 802.11 AX. De exemplu, 802.11 AC este WiFi 5 și 802.11G este WiFi 4. Da, le-au redenumit ca să nu le mai încurcăm de acum încolo. Ce trebuie să știi este că un router cu WiFi 6 este compatibil cu toate telefoanele sau laptop-urile mai vechi însă împreună cu cele noi care au WiFi 6 știe să comunice mult mai bine și mai rapid.

Folosește o tehnologie numită MU-MIMO (Multi User – Multiple Output Multiple Input) adică comunică pe mai multe canale cu toate plăcile de rețea WiFi6. Poți conecta de patru ori mai multe dispozitive simultan și vitezele cresc de cel puțin patru ori.

Așadar, hai să testăm. Apropo, vezi că există două versiuni și singurele diferențe dintre ele sunt notația Quad-Core și Dual-Core precum și WiFi6 și WiFi6 Plus. Cel Dual-Core este la doar 250 de lei, iar cel Quad core, 400. Nu sunt la fel, nici la viteză nici la numărul de dispozitive conectate. La nivel teoretic, WiFi6 Plus este de două ori mai rapid dacă ai un telefon capabil, cum este P40 Pro de exemplu.

Cum arată, ce știe să facă

La prima vedere router-ul este mult prea subțire să facă față celor 19 dispozitive. Așa că l-am desfăcut și am găsit mult prea puține lucruri acolo în comparație cu un router de business. Nu are ventilator, de exemplu. Știam că s-au micșorat cipurile dar tot e impresionant.

La capitolul conectică, avem patru porturi de 1 Gigabit, unul pentru Internet și trei pentru restul rețelei interne. Un buton de Power, unul încastrat de reset și încă un buton pentru conectarea WPS. Prin WPS te poți conecta rapid, fără parolă, cu un dispozitiv apăsând butonul de pe router și apoi cel de pe dispozitiv, ambele într-un interval de 60 de secunde. Asta în cazul în care ești ca mine și ai pus parole kilometrice și la WiFi. Ce mi-a plăcut însă este NFC-ul de pe router unde poți veni cu telefonul și în câteva secunde ești conectat la rețea fără să mai apeși pe nimic. Bună idee pentru oaspeți sau vizitatori.

Cum am testat

Metodologia clasică este să rulăm o serie de benchmark-uri sintetice, greu de înțeles și la fel de greu de explicat. Le-am făcut și pe acelea și le lăsăm mai spre final. Noi am conectat la el 12 telefoane, fiecare cu o serie de activități ce au nevoie de internet, în diferite zone ale studio-ului pe două niveluri și încă patru computere. Un laptop și un desktop pe cablu, și încă două pe WiFi6, ca să fim siguri că îl îngenunchem.

Un laptop descarcă un torrent, desktop-ul copiază de pe Steam, televizorul rulează un film 4K de pe Netflix și celelalte două laptop-uri își fac actualizări. Rezultatul îl vezi în clipul de mai sus.