[VIDEO] – Story is King! Concluzii după Photokina 2016

Cele trei zile petrecute la Photokina 2016 au adus cu ele o revelație. Vă spun imediat despre ce e vorba.

Ce am văzut?

M-am plimbat, am atins, am testat camere de 600 de euro și de 60.000 de euro. La ultima mă uitam și mă gândeam la hernia care mă paște dacă cumva vreau să o ridic și să o mut un metru mai la stânga. Există o opțiune pentru oricine, la orice nivel de buget. Acesta era exact lucrul pe care îl promovau toți producătorii, pentru că, nu lucrează nimeni pro-bono, nu? Nici măcar avocații, există întotdeauna un scop.

Am văzut cele mai performante camere foto și video, existente sau non-existente la momentul actual. Canon 5D Mark IV, Panasonic GH5 – corect spus, am văzut, pentru că nu am putut pune mâna. Am văzut un Fujifilm GFX 50S cu un senzor absolut monstruos, aproape de două ori mai mare decât al unui FullFrame și cel mai rapid aparat la capitolul focalizare, Sony Alpha 99 Mark II.

Cu coada ochiului mă uitam la GoProKarma, kit-ul complet cu dronă și stabilizator de imagine, iar cu mâna în care nu țineam camera video îmi verificam sold-ul contului să știu dacă fac precomandă sau nu. E complicat, mai ales că am văzut că și DJI a lansat o dronă și mai mică, și mai puternică. Ce e de făcut așadar pentru că eu chiar vreau o dronă mică. Mă mai gândesc la asta și vă țin la curent. Promit.

Dar asta nu e tot

Un lucru care mi-a atrast atenția au fost workshop-urile. Multe la număr, și diverse, susținute de oameni ca Renee Robyn , Philip Bloom și Peter Hurley, pe careîi urmăream deja în online. Era mai puțină lume pe acolo decât la stand-urile cu cârnați de afară, deși, informația era gratuită. Toate aceste workshop-uri insistau pe aceeași idee: ”Story is King!” Da, toți cei menționați mai sus folosesc aparate scumpe, multe lumini, și probabil mulți asistenți. Aceștia din urmă sunt pasionați ai domeniului care aleg de multe ori voluntar să își petreacă timpul în studio, doar ca să prindă ceva din sclipirile de geniu ale artistului. De multe ori funcționează.

Revenind totuși la ideea principală, nici unul dintre ei nu s-a născut cu o cameră de 10.000 de euro în mână și a pornit pe frumosul drum al fotografiei sau videografiei. Începuturile lor sunt precare, și sunt printre cei care au învățat meseria în televiziune sau chiar din fața camerei, ca model. Au realizat totuși, că la finalul unei sesiuni de foto, sau a unei zile de filmare nu te întreabă nimeni cu ce ai făcut fotografia. Ci cum ai făcut-o, cum ți-a venit ideea, cum ai făcut retușurile, etc. Aparatul nu mai contează, este un mijloc de a obține rezultatele.

Povestea mea

Eu am plecat de la construit PC-uri și apoi testarea lor. Apoi am ajuns lsă scriu despre ele. Dau vina într-un fel pe formarea profesională. Am acceptat cu greu că nu știu să spun o poveste și că mai am mult de învățat în acest scop.

De fiecare dată când voiam să filmez ceva, să fac o fotografie, un timelapse, mă poticneam de cele trei obiective, stative, filtre, și munceam zece minute să pregătesc camera pentru ca apoi să realizez că nu mai am timp să fac ce mi-am propus. A intrat deja soarele în nori sau grupul cu care sunt se pregătește să plece… Frumos, nu? Puteam la fel de bine să scot telefonul și să fac o poză, sau un video. Așa cum face toată lumea.

Lângă mine se afla de multe ori un fotograf mai bun, cu mai multă experiență să spunem. Când începeam să scot arsenalul din rucsac el avea deja în minte cadrul pe care dorea să îl surprindă, scotea aparatul, focaliza, și gata fotografia.

Concluzia

Aceasta este concluzia mea după Photokina 2016. Este atât de simplu. Indiferent dacă ai un buget de 100 de milioane de dolari sau doar vreo 600 de lei ca să faci un film, povestea este cea care contează. Pentru restul există cardul.

Ah, da, vrei să pui în valoare cât mai mult povestea respectivă? Ok, atunci ai nevoie de echipamente cât mai performante. Zeci, poate chiar sute și milioane de euro investiți pentru a obține cea mai bună imagine. Sper că ai luat în calcul că ai nevoie și de oameni foarte buni care să cunoască toate aceste echipamente, asta ca să nu irosești banii degeaba. Atenție însă, și pe aceștia trebuie să îi plătești.