VIDEO – PC NOU! Monstrul cu 48 de nuclee!

Dorința mea arzătoare a fost să construim un sistem de montaj capabil să ruleze fără nici un fel de intervenție orice proiect posibil, în orice format posibil. Da, ne gândim deja la 8K, deși știm că și lucrul în 4K ne mănâncă timp extrem de mult. Mai ales la copierea fișierelor pe computer, și transferul lor în rețea de pe un PC pe altul. Am cochetat o vreme și cu ideea unui computer de pe care să lucrăm cu toții, într-un fel remote, dar ne-am lecuit când am încercat cu doi utilizatori. Așadar, am întors privirea din nou către AMD, de data aceasta către cele mai noi, mai puternice și mai mari procesoare.

Mai mari la propriu! E cât palma mea și consumă cât două computere la un loc. Doar procesorul. Mai exact, un Threadriper 2, 2970WX, cel cu 24 de nuclee fizice și 48 de fire de execuție. Sau nuclee cum le spunem cu toții. Vreo 1700 de euro la momentul lansării, acum aproape de 7000 de lei.

Alături de acesta, a ajuns și o placă grafică Radeon Pro WX8200, un fel de Nvidia Quadro P5000 la un sfert de preț. Și asta pentru că promite o decodare mult mai rapidă, inclusiv a fișierelor video, decât orice altă placă de la Nvidia pe care au testat-o cei de la Puget Systems. La 1000 de euro, desigur.

Mai aveam nevoie și de memorie RAM. 32GB DDR4 de la Kingston cu LED-uri RGB. Frumoase, dar ascunse adânc în inima carcasei în care ne-a încăput placa de bază de la ASUS, un X399 Zenith Extreme, cam 2500 de lei la momentul actual. Dar are de toate, inclusiv rețea Wireless AC, și chiar și 10 GBe pe rețeaua cablată. Și o vom folosi.

La stocare momentan avem un SSD Kingston A1000 de 960 GB pe nVME, dar urmează încă trei de cel puțin aceeași capacitate. Și un HDD de 4 TB, în caz că nu e suficient și nu terminăm unele proiecte până se umplu SSD-urile.

Sursa este un Seasonic de 1000W, 80PLUS Platinum. Pentru că doar procesorul și placa grafică împreună ajung la un consum de 500W. Sistemul acesta va trebui să îl mai oprim din când în când ca să nu ne dublăm factura la energie. Cel puțin până instalăm panouri solare pe studio :) E doar o idee, dar sunt sigur că George nu va spune nu. Oricum folosim curentul electric doar în timpul zilei, iar suprafață suficientă pe acoperiș este.

La capitolul graba strică treaba, carcasa InWin 904 Plus s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Cu vreo un centimetru. Nu am putut tăia din placa de bază și ne-am consolat cu gândul că următorul computer va avea cel puțin la fel de multe LED-uri RGB.

Acestea fiind spuse, aici găsiți doar montajul sistemului, și zâmbetul meu de final când am realizat că totul funcționează corect. Urmează testele și comparația cu sistemul de montaj al lui Daniel, pe care probabil o să îl luăm pe sus, la fel ca data trecută, atunci când vrem să filmăm clipul.