Dorința mea arzătoare a fost să construim un sistem de montaj capabil să ruleze fără nici un fel de intervenție orice proiect posibil, în orice format posibil. Da, ne gândim deja la 8K, deși știm că și lucrul în 4K ne mănâncă timp extrem de mult. Mai ales la copierea fișierelor pe computer, și transferul lor în rețea de pe un PC pe altul. Am cochetat o vreme și cu ideea unui computer de pe care să lucrăm cu toții, într-un fel remote, dar ne-am lecuit când am încercat cu doi utilizatori. Așadar, am întors privirea din nou către AMD, de data aceasta către cele mai noi, mai puternice și mai mari procesoare.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Mai mari la propriu! E cât palma mea și consumă cât două computere la un loc. Doar procesorul. Mai exact, un Threadriper 2, 2970WX, cel cu 24 de nuclee fizice și 48 de fire de execuție. Sau nuclee cum le spunem cu toții. Vreo 1700 de euro la momentul lansării, acum aproape de 7000 de lei.

Alături de acesta, a ajuns și o placă grafică Radeon Pro WX8200, un fel de Nvidia Quadro P5000 la un sfert de preț. Și asta pentru că promite o decodare mult mai rapidă, inclusiv a fișierelor video, decât orice altă placă de la Nvidia pe care au testat-o cei de la Puget Systems. La 1000 de euro, desigur.

Mai aveam nevoie și de memorie RAM. 32GB DDR4 de la Kingston cu LED-uri RGB. Frumoase, dar ascunse adânc în inima carcasei în care ne-a încăput placa de bază de la ASUS, un X399 Zenith Extreme, cam 2500 de lei la momentul actual. Dar are de toate, inclusiv rețea Wireless AC, și chiar și 10 GBe pe rețeaua cablată. Și o vom folosi.

La stocare momentan avem un SSD Kingston A1000 de 960 GB pe nVME, dar urmează încă trei de cel puțin aceeași capacitate. Și un HDD de 4 TB, în caz că nu e suficient și nu terminăm unele proiecte până se umplu SSD-urile.

Sursa este un Seasonic de 1000W, 80PLUS Platinum. Pentru că doar procesorul și placa grafică împreună ajung la un consum de 500W. Sistemul acesta va trebui să îl mai oprim din când în când ca să nu ne dublăm factura la energie. Cel puțin până instalăm panouri solare pe studio :) E doar o idee, dar sunt sigur că George nu va spune nu. Oricum folosim curentul electric doar în timpul zilei, iar suprafață suficientă pe acoperiș este.

La capitolul graba strică treaba, carcasa InWin 904 Plus s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Cu vreo un centimetru. Nu am putut tăia din placa de bază și ne-am consolat cu gândul că următorul computer va avea cel puțin la fel de multe LED-uri RGB.

Acestea fiind spuse, aici găsiți doar montajul sistemului, și zâmbetul meu de final când am realizat că totul funcționează corect. Urmează testele și comparația cu sistemul de montaj al lui Daniel, pe care probabil o să îl luăm pe sus, la fel ca data trecută, atunci când vrem să filmăm clipul.

You Might Also Like

12 Comments

 1. 1

  Salut

  O să fie compatibil cu Adobe? Ai mai montat anul trecut un ryzen și după cum știu nu a colaborat bine cu adobe suite cel puțin pe editare video. Și eu am pățit la fel și mă chinui și azi cu Ryzen 7 care folosește jumate din puterea procesorului. Dacă ai idei… ar fi de mare ajutor.
  Ms și țineți-o tot așa… !

  • 2

   Depinde de modul de lucru și de fișierele pe care le folosești. Am de gând să testez lucrul și exportul cu mai multe tipuri de codec-uri. AppleProRes și QuickTime folosesc 100% CPU și am de gând să îl pun la treabă. Din păcate fișierele finale sunt mai mari ca brut-urile. Ca sfat, dacă folsești codec-ul H.264 la înregistrare în cameră și export, adică .mp4, un Intel i7 7700K sau 8700K sunt excelente. Codec-ul respectiv e dependent de Intel QuickSync și de GPU-ul de pe procesor. Nici măcar nu ai nevoie de grafică dedicată. Revin cu impresii după ce îl pun să găfăie.

 2. 3

  Frumos ce faceti.dar de unde bani😂! Acum daca ma puteti ajuta.am un pc dell 24 5475 cu amd 10 9700e si as vrea sa schimb procesorul cu unul rizen 5 2400ge: credeti ca as putea?? Am bios update.

  • 4

   Din păcate nu, sunt socket-uri diferite iar Ryzen 5 nu are nici grafică integrată. Văd că ai un All In One, din nefericire acestea nu prea pot fi upgradate, decât la RAM și eventual HDD

   • 5

    Procesorul Ryzen 5 2400GE are grafica integrata,vega11. si tdp 35 w.pe soclu am4. De ce crezi ca nu aR MERGE? CINEVA DIN STATE A INLOCUIT CU UN PROCESOR RYZEN 1400 FARA GRAFICA,DAR AVEA PLACA VIDEO ALL IN …

 3. 7
  • 8

   Din păcate nici una… Mergi, și aici chiar este o rugăminte, pe Michelin sau Continental. Nu lua gume ieftine, chinezești, orice mașină ai avea. Fizica este simplă, acele anvelope de buget nu au aderență, conțin prea mult siliciu și nu se adaptează deloc la drum. Vor fi în primul rând foarte periculoase pentru că nu vei mai avea frâne și chia și zgomotoase. Anvelopele ieftine nu se adaptează la diferențele de temperatură și nu vei putea frâna în caz de pericol, nici cu cele mai bune frâne din lume.

 4. 9
  • 10

   salut.chiar nu poti spune ? la anvelope esti bun,la procesoare oare cum esti!? si daca veni vorba de anvelope, am anvelope ,made in china,dunlop. perfecte in varianta all season de 3 ani,4 veri. pe un ford focus .crezi ca china face numai bazaconii? ce spui de o masina opel care nu e facuta in germania cu anvelope din china? asta e oferta pe toate posturile tv…inFormeazate….

 5. 12

  puteai sa spui asa ceva, Inspiron 24-5475 AIO, CPU upgrade
  The Inspiron 24-5475 AIO was never tested/validated with AMD Ryzen CPU.

  According to the Inspiron 24-5475 parts page, the only CPU tested/validated were =
  0VCW8 AMD A10-9700E
  5NVCW AMD A12-9800E,dar …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.