VIDEO – Lupta Megapixelilor, direct de la Photokina 2016

sdr

E bătaie serioasă aici, vă spun. Unii se mândresc cu 30 alții cu 40, unii cu 120… Doar pentru că pot! Poți să te gândești și tu la ce vrei, eu vorbesc de megapixeli nu de hectare de pământ.

Photokina este pentru cunoscători, și am fost și eu un amator declarat ca să asist la discuții mai tehnice decât am auzit vreodată. Târgul de aparatură foto și video de la Koln (Cologne pe românește) are loc odată la doi ani, și, chiar dacă anul acesta știam cam ce se va lansa, am fost să fiu surprins. Și am fost. În continuare, cu o mică introducere găsiți hands-on-urile tuturor aparatelor interesante și importante de aici. În ordinea în care mi-au venit în minte.

Canon 5D Mark IV – Probabil urmașul celui mai popular DSLR din toate timpurile

Serios, chiar și la 4 ani de la lansare, încă se vând și experiența îmi spune că vor deveni brusc și mai ieftine. 5D Mark IV vine cu multe lucruri noi, cum ar fi un senzor de 30 de Megapixeli, focalizare tip Dual-Pixel (cel mai rapid sistem de focalizare cunoscut până acum) și desigur, filmare 4K. Chiar și slow-motion.

Este un monstru gândit să reziste la drum lung și profesioniștii știu asta. Din acest motiv nu vor fi deranjați de prețul de 4000 de euro estimat pentru momentul când se va regăsi în magazine.

Canon EOS M – Un nou mirrorless?

Sunt puțin încântat însă și îngrijorat în același timp. Mirrorless-urile de la Canon nu sunt cele mai bine vândute dacă e să vorbim frumos. EOS M nu este nici cel mai ieftin sau cel mai performant însă știm că producătorul nu renunță. Știu ei ceva, și până la urmă cred că vor reuși să vină cu ceva valoros pe piață.

EOS M stă excelent la capitolul focalizare, și chiar dacă s-au încruntat vreo doi la mine când le-am spus că am nevoie de 5 minute cu camera, și pe la spate mi-au umplut frigiderul, tot am reușit să mă joc puțin cu ea.

Panasonic Lumix GH5 – Cea mai performantă cameră pro-sumer

Poate te întrebi ce înseamnă pro-sumer, nu? E un fel de profesionist dar nu prea. Pe scurt, GH5 și-a făcut apariția doar așa timid, din spatele unei cutii de sticlă bine păzite. Au făcut niște ochi băieții de la stand când le-am cerut să pun mâna pe cameră încât am întrebat din nou. Pe scurt, GH5 are un senzor ceva mai mare, cel puțin în teorie, știe să filmeze 4K la 60 de cadre pe secundă și poți extrage imagini de 18 Megapixeli direct din filmare.

Drăguț, parcă văd unde se îndreaptă fotografia: un editor bun de video, care extrage fotografii din filmare. Preț? Alte specificații? Nu știm, peste vreo 6 luni așa. PS: Pe acesta îl vrea cameramanul nostru, nu știu de ce, eu zic că ne descurcăm foarte bine și cu GH4. Mai vedem.

Panasonic G80 – Filmare 4K la 700 de Euro

Încep să mâ gândesc deja la un upgrade. Nu de alta, dar cu banii de pe un singur DLSR ai putea lua două camere G80, cu obiective interschimbabile și ele, și deja devine mai dinamică filmarea. Dacă lucrezi pentru online, probabil că și la fel de bună. Știai că majoritatea dispozitivelor de pe care se uită lumea la clipuri nu depășesc rezoluția de 1366×768 pixeli? George îl vrea pentru filmările în mașină, sunt de acord cu el.

Fujifilm GFX 50S – 41 de Megapixeli la 10.000 de Euro

Scump, foarte scump ai putea spune. Probabil, însă e mai ieftin ca un Hasselblad. Există însă un motiv pentru care îl compar cu o cameră de tip medium format, senzorul este imens. De 1.7 ori mai mare decât al unui DSLR. Concluzia? Pixeli mai mari, mai multă lumină, fotografii mult mai bune. În plus, vine cu un ecran care se poate roti aproape la 360 de grade. La fel și vizorul electronic care este detașabil. Va veni în pachet din câte am înțeles cu obiectivul de 63 mm și cu vizorul electronic.

Păcat că și acesta a stat după sticlă, doar ca să ne clătim ochii. Încăpățânat de felul meu am întrebat dacă nu pot ține în mână acest GFX 50S. Răspunsul managerului cu zâmbetul pe buze a fost: ”Care GFX 50S”? Când m-am întors, vitrina era goală… Le-au pus sub cheie, nici măcar peste noapte nu le lasă la vedere. ”Este un secret bine păstrat” a continuat, cu același zâmbet încrezător pe buze. Da, recunosc, îl vreau. Poate e prea scump pentru mine însă tot îl vreau.

Sony A99 Mark II – 12 Fotografii pe secundă, toate în focus

Atunci când un fotograf de sport face poze în rafală are două motive. Ca să poată extrage un cadru cât mai bun. De multe ori să îl ia pe cel în focus. prezentarea de la Sony A99 Mark II m-a impresionat. Face 12 Fotografii pe secundă, toate focalizate cum trebuie. Toate de 42 de Megapixeli. V-am spus că e bătaie mare pe aici.

Nu va fi ieftină, deloc. 3600 de euro este prețul ei, și după cum pare, un concurent direct pentru Canon 5D Mark IV. Abia aștept să le pun la treabă atunci când vor fi disponibile pentru testare.

GoPro Karma – Drona cu stabilizare electronică

Asta așteptam. Fără să știu că vor lansa așa ceva, chiar asta așteptam. Karma este un kit format dintr-o dronă specială pentru noile camere de acțiune de la GoPro, Hero 5, care vine cu un controller dedicat cu tot cu monitor și cu un stabilizator electronic de imagine ce poate fi ținut și în mână.

Acel GoPro Hero 5 de care vă spuneam este o senzație. Au renunțat la carcasa transparentă și acum este rezistentă la apă și fără ea. Automat este mai ușoară. Filmează 4K și vine cu o mulțime de noi funcții pe care abia aștept să le descopăr. Serios, acesta este planul meu în viitorul apropiat, un kit complet Karma și un Hero 5 Black. Sigur, doar după ce le testez înainte și vă spun și vouă dacă merită.

La final, ca un fel de încheiere, mai am două clipuri. Primul este o plimbare virtuală prin expoziția Leica cu niște fotografii superbe, iar al doilea, o plimbare prin cel mai mare obiectiv din lume. Glumesc, desigur, e din carton și gips. :)