VIDEO – Haide să schimbăm legea pentru drone

drone

Salutare și bine te-am regăsit! Hai să discutăm despre drone, era și timpul, nu?

Mulți dintre voi m-au rugat să fac un material despre legislația dronelor la noi în țară și am tot evitat acest lucru. Motivul principal este că nu există încă o legislație pentru aceste ”jucării” inteligente. Este doar un set de reguli care te limitează atât de mult încât aproape că nu poți zbura decât în câmp, în vârful muntelui, și desigur, nu poți filma nimic cu ea.

Indiferent de câte mii de euro ai dat pe jucăria ta nu poți face aproape nimic cu ea, decât dacă plătești niște sume exorbitante pe înregistrare și autorizații, și apoi aștepți zile sau chiar săptămâni pentru o permisiune de zbor. Care poate să fie refuzată. Nu știi niciodată.

Acum, lucrurile sunt diferite! Autoritatea Aeronautică Română și Ministerul transporturilor au deschis un dialog, o dezbatere publică până la finalul lunii martie. Acasta este șansa mea, a ta, și a oricărui pasionat, amator sau profesionist de drone să își spună părerea despre viitoarea legislație în domeniul dronelor.

Prietenii noștri de la clubulfoto.com, împreună cu alți pasionați s-au asociat și ei acestor demersuri printr-o scrisoare deschisă în care se specifică exact lucrurile pe care ni le dorim cu toții.

Adică:

  • Legea în ceea ce privește dronele să fie simplă, ușor de înțeles și deschisă pentru toată lumea
  • Să putem zbura în condiții de siguranță, fără să perturbăm liniștea publică și spațiul privat cu orice dronă, mai ales cu cele mici gen DJI Spark, Mavic și altele de dimensiuni reduse
  • De asemenea, să nu fie nevoie să le înregistrăm, dublând probabil costurile pentru cele de jucărie de exemplu. Să fim serioși, chiar trebuie să numărăm fiecare chestie din asta care nu depășește greutatea și mărimea unui porumbel spre exemplu?
  • O înregistrare rapidă și simplă a oricărei drone ce necesită un certificat de identificare
  • Să nu mai fie obligatoriu avizul de filmare cu o dronă de dimensiuni mici, și da, aici intră liniștit și Phantom 4 sau orice dronă sub 5 kilograme
  • Să putem zbura cu dronele și intravilan, la o altitudine de maximum 150 de metri, cu mult sub limita inferioară a plafonului de zbor al unui elicopter sau oricărui avion. Apropo, nici elicopterele și nici avioanele nu au voie să coboare sub 300 de metri altitudine decât la aterizare și decolare.
  • Eliminarea autorizării de la Autoritatea Aeronautică a magazinelor care vând astfel de drone. Nu le plângem lor de milă ci tot nouă. Să fim serioși, dacă magazinele vor fi taxate ca să vândă drone, de unde credeți că vor lua banii? 

Astfel de limitări nu sunt benefice pentru nimeni, mai ales pentru creatorii de conținut. Nici pentru noi, nici pentru voi, și cu siguranță nici pentru țara noastră. Ați văzut și voi ce diferență fac câteva cadre de dronă într-un clip. Fie că e vorba de un vlog ori de o reclamă.

În concluzie, nu suntem cu toții profesioniști. Nici măcar 10% dintre cei care dețin o dronă nu sunt experți sau videografi comerciali. Pur și simplu ne dorim să le zburăm cu bun simț și responsabilitate acolo unde este voie și să putem folosi filmările preluate cu acestea.

Ce trebuie să faci? Intră pe link-ul de aici:

Petiție Drone: https://www.clubulfoto.com/scrisoare-deschisa-legislatie-drone-romania/

și semnează și tu petiția până pe 28 martie ora 12:00. Inițiatorii vor avea nevoie de timp să le scoată la imprimantă pentru că trăim în România iar la noi internetul încă e opțional în administrație, se știe.

Apoi, spune și unui prieten sau mai multora că vrem să schimbăm în bine aceste reguli. Legi. Uite, eu de exemplu eu i-am spus lui George!