Salutare și bine te-am regăsit! Hai să discutăm despre drone, era și timpul, nu?

Mulți dintre voi m-au rugat să fac un material despre legislația dronelor la noi în țară și am tot evitat acest lucru. Motivul principal este că nu există încă o legislație pentru aceste ”jucării” inteligente. Este doar un set de reguli care te limitează atât de mult încât aproape că nu poți zbura decât în câmp, în vârful muntelui, și desigur, nu poți filma nimic cu ea.

Indiferent de câte mii de euro ai dat pe jucăria ta nu poți face aproape nimic cu ea, decât dacă plătești niște sume exorbitante pe înregistrare și autorizații, și apoi aștepți zile sau chiar săptămâni pentru o permisiune de zbor. Care poate să fie refuzată. Nu știi niciodată.

Acum, lucrurile sunt diferite! Autoritatea Aeronautică Română și Ministerul transporturilor au deschis un dialog, o dezbatere publică până la finalul lunii martie. Acasta este șansa mea, a ta, și a oricărui pasionat, amator sau profesionist de drone să își spună părerea despre viitoarea legislație în domeniul dronelor.

Prietenii noștri de la clubulfoto.com, împreună cu alți pasionați s-au asociat și ei acestor demersuri printr-o scrisoare deschisă în care se specifică exact lucrurile pe care ni le dorim cu toții.

Adică:

 • Legea în ceea ce privește dronele să fie simplă, ușor de înțeles și deschisă pentru toată lumea
 • Să putem zbura în condiții de siguranță, fără să perturbăm liniștea publică și spațiul privat cu orice dronă, mai ales cu cele mici gen DJI Spark, Mavic și altele de dimensiuni reduse
 • De asemenea, să nu fie nevoie să le înregistrăm, dublând probabil costurile pentru cele de jucărie de exemplu. Să fim serioși, chiar trebuie să numărăm fiecare chestie din asta care nu depășește greutatea și mărimea unui porumbel spre exemplu?
 • O înregistrare rapidă și simplă a oricărei drone ce necesită un certificat de identificare
 • Să nu mai fie obligatoriu avizul de filmare cu o dronă de dimensiuni mici, și da, aici intră liniștit și Phantom 4 sau orice dronă sub 5 kilograme
 • Să putem zbura cu dronele și intravilan, la o altitudine de maximum 150 de metri, cu mult sub limita inferioară a plafonului de zbor al unui elicopter sau oricărui avion. Apropo, nici elicopterele și nici avioanele nu au voie să coboare sub 300 de metri altitudine decât la aterizare și decolare.
 • Eliminarea autorizării de la Autoritatea Aeronautică a magazinelor care vând astfel de drone. Nu le plângem lor de milă ci tot nouă. Să fim serioși, dacă magazinele vor fi taxate ca să vândă drone, de unde credeți că vor lua banii? 

Astfel de limitări nu sunt benefice pentru nimeni, mai ales pentru creatorii de conținut. Nici pentru noi, nici pentru voi, și cu siguranță nici pentru țara noastră. Ați văzut și voi ce diferență fac câteva cadre de dronă într-un clip. Fie că e vorba de un vlog ori de o reclamă.

În concluzie, nu suntem cu toții profesioniști. Nici măcar 10% dintre cei care dețin o dronă nu sunt experți sau videografi comerciali. Pur și simplu ne dorim să le zburăm cu bun simț și responsabilitate acolo unde este voie și să putem folosi filmările preluate cu acestea.

Ce trebuie să faci? Intră pe link-ul de aici:

Petiție Drone: https://www.clubulfoto.com/scrisoare-deschisa-legislatie-drone-romania/

și semnează și tu petiția până pe 28 martie ora 12:00. Inițiatorii vor avea nevoie de timp să le scoată la imprimantă pentru că trăim în România iar la noi internetul încă e opțional în administrație, se știe.

Apoi, spune și unui prieten sau mai multora că vrem să schimbăm în bine aceste reguli. Legi. Uite, eu de exemplu eu i-am spus lui George!

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

10 Comments

 1. 1

  Elicopterele zboara constant si mai jos de 300 de metri. Avioanele care stropesc campurile zboara mai jos de 300 de metri. Avioanele militare de scoala zboara de multe ori mai jos de 300 de metri…

 2. 3

  Drone de 5kg? 90% din posesori nu sunt profesionisti? Sa-ti cada o prostie de 5kg in cap de la 200m si te ingroapa direct. Ce cereti voi e aberant,lafel de aberant cum e in Austria sau UK unde dronele nu trebuie sa depaseasca 250g daca vrei sa zbori cu ea fara licenta, pe de o parte au si ei dreptate ca cele ce depasesc 250g numai jucarii nu mai sunt. Dar de ce nu cereti sa fie obligatorie asigurarea de raspundere civila? A… nu vreti sa va asumati riscurile atunci cand ranesti pe cineva cu o drona si preferi sa te faci nevazut decat sa recuperezi drona la pachet cu consecintele?

  • 4

   O dronă de 5Kg este mult mai sigură și mai stabilă ca una de 250 grame, fie ea și de la un producător serios. Mergi la extrem cu toate afirmațiile tale, lucru pe care noi nu l-am făcut. iar legat de asumarea riscurilor, nu înțeleg de unde ai tras tu concluzia că vrem să ne eschivăm.

 3. 5
 4. 7
 5. 8

  Eu nu mă gândesc atât la siguranță, pentru că știu că atunci când se va întâmpla să cadă vreuna (când, nu dacă), se vor lua măsurile adecvate. Ce m-ar deranja pe mine e să aub bâzâind toată ziua prin locurile unde ar trebui să fie mai liniște chestii de genul ăsta. Am avut „parte” de bâzâietori și la manifestări culturale în aer liber (teatru). Mulțumesc, dar nu mulțumesc. Pot trăi și fără bâzâietori.

 6. 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *