VIDEO – Gadget-urile mici care vor schimba lumea

Salutare și bine v-am regăsit! Am văzut multe lucruri anul acesta la CES, însă puține mi-au atras cu adevărat atenția. Și nu vorbesc aici despre telefoane, computere sau alte gadget-uri inutile pe care le schimbăm mult prea des. Le avem deja în buzunare, prin casă ori prin sertare, de unde nu le-am mai scos de luni de zile. Sunt cam aceleași de 3-4 ani și nu aduc în plus decât puțină performanță ori liniște sufletească că nu mai ai nici un ban în cont. Vreau să vă arăt câteva gadget-uri care au o importanță majoră mai ales în securitatea și protecția noastră, deși nu realizăm acest lucru decât atunci când este poate prea târziu.

Primul pe lista aleatorie este numărul de înmatriculare digital. Compania se numește Reviver Auto iar scopul lor este să digitalizeze și acest ultim element de identificare al unui automobil. Numerele de înmatriculare digitale pot afișa aproape orice informație sub orice formă. Îl poți personaliza pe loc, atât cât îți este permis de lege, poți afișa de exemplu mesaje de avertizare când mașina ta este oprită pe marginea drumului, numele și numărul de telefon sau ce îți trece prin cap dacă ești un hacker mai priceput. Sunt de două feluri momentan, simple, controlate de computerul din interiorul mașinii sau direct conectate la internet cu GPS pentru localizare și control automat. Pe cele conectate poți afișa de exemplu informații despre oameni dispăruți, avertizări de vreme sau despre accidentele din fața mașinii pe care o conduci. Toate în timp real. Prețul lor variază de la câteva sute de dolari la aproape o mie și sunt deja folosite în California și se discută pentru a fi introduse în alte 8 state.

Îți dai seama cât de simplu ar fi acum pentru hoții de bănci sau cei urmăriți de poliție să își schimbe numerele de înmatriculare? Glumesc, cred, sper că nu au toți cunoștințe de hacking.

Al doilea care mi-a atras atenția sunt căștile de protecție inteligente pentru motocicliști și pasionații de ”jucării pe două, trei sau patru roți”. CrossHelmet nu este doar o cască ce respectă standardele de protecție ci ține loc și de handsfree, oglinzi și chiar sistemul de semnalizare. Sub vizor se află un ecran de proiecție pe care sunt afișate diverse informații despre trafic, dar și imaginea de pe camera cu un unghi foarte larg de pe spatele căștii. Astfel, motociclistul poate vedea în permanență ce se întâmplă în spatele său, mult mai bine decât ar putea să o facă cu oglinzile motocicletei. Și acesta este un start-up și nu, nu sunt ieftine. Tehnologia costă mai ales atunci când funcționează. Prețul pentru una este de 1600 de dolari și deși au vândut stocul vechi, poți face încă precomandă cu livrare în câteva luni.

Tot pentru siguranța personală, dar pentru bicicliști Smart Airbag este o vestă cu o serie de senzori printre care giroscop și accelerometru care monitorizează în permanență poziția biciclistului. Atunci când se înclină prea brusc și la un unghi prea mare vesta se umflă automat în câteva fracțiuni de secundă și protejează partea superioară a corpului și chiar și gâtul. Vesta este ajutată de asemenea de un senzor montat sub șa, care analizează și el în permanență comportamentul biciclistului. Îl montezi acolo și uiți de el vreo 10 ani, atât de mult ține bateria. Inventatorii sunt din Franța și au luat chiar un premiu pentru inovație la CES 2019.

Bravo lor, îl merită, pe mine m-au convins și deja mă gândesc la precomandă, țin la capul și la coloana mea, poate mai mult decât credeam acum că înțeleg mai bine ce înseamnă să mergi cu bicicleta la birou.

În altă ordine de idei, Bucureștiul nu este un oraș atât de poluat. Cel puțin nu la fel de mult ca metropolele din Asia. Totuși, după câteva săptămâni de mers cu bicicleta prin oraș aveam un gust amar în gură, atât seara cât și dimineața. Nu venea de la efortul depus pentru că m-am dat cu o electrică aproape tot drumul, ci de la gazele de eșapament ale miilor de mașini pe lângă care stăteam zilnic mai mult de o oră. Pentru situații de genul există o mască de gaze mult mai deșteaptă și mai eficientă decât cea pe care o cumperi de la farmacie. Se numește R-Pur și vine tot de la francezi. Masca propriu-zisă este construită dintr-un material similar cu neoprenul care nu transpiră iar pe ea se montează niște filtre care în funcție de orașul în are te afli și cât de mult circuli le vei schimba la un interval între 5 și 12 săptămâni. Partea spectaculoasă este că filtrează chiar și particule de 50 de nanometri, mai mici decât un micron, adică PM0.05. Cu ajutorul aplicației îți poți calcula timpul de folosire al filtrului iar pe viitor posibil să vedem și o versiune cu senzori, ceva mai deșteaptă. Masca o poți personaliza și ilumina în mai multe moduri și o poți spăla direct la mașină pentru a o refolosi timp de mai mulți ani.

Acum, dacă ce ți-am prezentat mai sus sunt pentru un nivel de viață mai ridicat, pentru cei care locuiesc în oraș, mergem la polul opus și vorbim despre SolarCow, un proiect pentru cei care nici măcar nu au curent electric.

Acesta este un încărcător solar pentru baterii modulare cu conector propriu care se regăsește lângă școlile din Africa momentan, acolo unde nivelul de trai este mult mai scăzut și nu există curent electric. Scopul celor de la Yolk, creatorii produsului, este să motiveze părinții să își trimită copii la școală, cu acea baterie ce conține și un cod de identificare unic, aceștia să încarce bateria în timp ce învață și apoi să o aducă acasă pentru a încărca telefonul mobil sau a face lumină. În caz contrar, copii sunt forțați să muncească pentru acea electricitate sau să parcurgă drumuri de 3-4 ore pentru a încărca telefoanele mobile.

Da, au așa ceva, tehnologia a ajuns și acolo și este singurul mod de comunicare între oameni. Problema e că nu au unde să le încarce. Ideea este poate cea mai bună de până acum și implică costuri extrem de reduse pentru implementare. De aceea a fost și premiată la CES.

Ultima pe listă rezolvă o problemă mai puțin gravă, cel puțin pentru noi, cei care trăim în oraș. E mai mult o comoditate pe care știu că o va aprecia multă lume. Mașina de pâine automată este invenția unui american care ajuns la pensie și-a pus visul în aplicare, acela de a găsi pâine proaspătă la orice oră din zi sau din noapte. Pur și simplu te duci la aparat, faci comanda de pâine, acesta o prepară și te avertizează pe telefon când este gata de ridicat. Încă nu are toate brevetele la zi, însă odată finalizată va ține cont și de umiditatea aerului și de ceilalți factori necesari pentru ca pâinea să iasă pe tavă, de fiecare dată cu același gust.

Așadar, acestea sunt doar o parte din gadget-urile care se produc deja și pe care cred că le vom vedea din ce în ce mai des în viitor. Acestea sunt invențiile care ne vor ajuta cu adevărat să fim mai siguri și mai sănătoși pe stradă, să avem curent electric tot timpul și să reducem din problemele țărilor din categoria a treia. Sau pur și simplu pofta pentru o pâine proaspăt scoasă din cuptor la 3 dimineața.

Atât pentru astăzi, eu sunt Radu Neagu și ne revedem data viitoare pe cavaleria.ro. Dacă ți-a plăcut acest clip, dă un like ca să știu și eu, dacă nu ți-a plăcut, există și buton pentru asta. Dă-i un share și pentru prietenii curioși și nu uita să turtești clopoțelul de notificări presupunând că te-ai abonat deja la canalul nostru :) Pe data viitoare!