VIDEO – Gadget-uri și tehnologii noi în 2017

CeBIT este tot despre tehnologie. Este un târg care are loc în luna martie a fiecărui an în Germania și care acum mai bine de opt ani era plin de componente de PC. Raiul pentru mine, la vremea aceea. Între timp s-au orientat către business și tehnologii industriale, de aceea nu am mai vorbit despre ei. Săptămâna aceasta am fost la un demo organizat de ei, unde am văzut câteva gadget-uri și soluții interesante ce merită prezentate. Să începem!

Tesla Model X P100D – Mai e ceva de spus? SUV-ul sau Family Van-ul de la Tesla este impresionant. Complet automatizat, cu foarte puține controale pe lângă volan, totul se face de pe touchscreen-ul gigant din bord.

Fotokite este un concept foarte interesant de dronă care funcționează ca un zmeu. Are un fir de 30 de metri atașat de ea și poți pune un GoPro pentru înregistrare și fotografii. Partea frumoasă este ușurința în utilizare. O pornești, o agiți puțin și o arunci în aer. Să nu uiți să îți legi de mână controller-ul cu mosorul de cablu. E destul de puternică să plece singură la plimbare. Autonomia este de vreo 30 de minute și costă 230 de euro. Din păcate, momentan nu mai e pe stoc. De înțeles.

Mai au un model profesional, cu un cablu în loc de fir, ce îi permite să primească și curent. Astfel, poate sta în aer nelimitat dacă o legi la o sursă de curent. Sigur, acolo discutăm de câteva mii de euro și ceva mai multă electronică.

Fraunhofer instant3Dhub este un software de vizualizare în realitate virtuală care funcționează aproape pe orice computer și smartphone, fără a avea nevoie de un server dedicat și foarte puternic. Funcționează ca înregistrarea de ecran, prin algoritmi care randează doar un cadru care este în mișcare, mai exact doar elementele în mișcare. Dacă acel cadru este static e nevoie de un singur frame randat și înregistrat. Astfel economisesc enorm de multă putere de calcul.

eGO Life este un automobil electric construit de la zero de o echipă destul de mică, și care va fi disponibil din 2018 la prețul de 15.900 euro. Sigur, cu ceva subvenții de la stat, cel puțin în Germania și alte câteva țări nordice. Nu este cea mai frumoasă dintre toate însă e gândită pentru oraș și va avea o autonomie de minimum 80 Km, patru locuri și o încărcare foarte rapidă. Totuși, există deja variante de mașini electrice mici, de la producători cu vechime în industrie. Hmmm… vedem în 2018.

Yuneek și-a adus toate dronele profesionale în stand. Eu personal m-am pierdut când am pus mâna pe controller-ul dedicat, care este cel mai complex din câte am văzut până acum. Nu știu dacă e un lucru neapărat bun, mai ales că ai nevoie de timp să înveți toate funcțiile, dar pe profesioniști sunt sigur că îi va ajuta.

PEAT este un sistem de recunoaștere și de monitorizare automată…pentru plante. Este un program care împreună cu câteva drone monitorizează în permanență culturile și identifică plantele care sunt atacate de dăunători și de boli, ca să știi exact unde trebuie să acționezi pe câmp. Mi se pare o implementare excelentă a dronelor pentru că în felul acesta se poate preveni distrugerea unei recolte.

PuttView este realitate augmentată pentru pasionații de golf. Dacă nu ai timp să ajungi pe teren sau poate plouă ori ninge afară, te poți antrena și acasă. Cam atât am avut de spus. Trăiască realitatea virtuală.

KIT vine de la Karlsruher Institut fur Technologie. În memoria mea KITT cu doi de T era mașina aceea deșteaptă dintr-un serial din copilărie. Ei fac sisteme de automatizare pentru automobile autonome, în principiu software dar și hardware pentru echiparea mașinilor existente deja pe piață. În câțiva ani te duci la service să îți instaleze un kit de conducere autonomă și îți trimiți mașina singură după cumpărături.