[Video] Fotografia HDR – mai multă culoare

Cel mai probabil ai văzut poze HDR până acum, sau ai auzit de ele, dar nu prea ai înțeles ce sunt sau cum se fac. Sper ca acest material să te lumineze din acest punct de vedere și să trezească în tine curiozitatea de a încerca la rândul tău fotografia HDR. Este mai puțin complicată decât pare.

Trebuie să recunosc că sunt un mare fan al fotografiilor HDR. Găsesc cu adevărat impresionante culorile, modul în care sunt reprezentate luminile și texturile din acestea. HDR vine de la High Dynamic Range, și oricât de complicat ar suna, se referă la diferența mare de iluminare dintre un obiect luminat puternic și unul întunecat.

Spre deosebire de ochiul uman, aparatul foto nu poate capta în același timp un cadru, ca acesta, în care avem un cer luminat și restul peisajului umbrit. Trebuie astfel să schimbăm timpul de expunere al aparatului foto pentru a vedea clar fiecare porțiune. Așa că, atunci când facem fotografii HDR, facem de fapt trei, cinci sau șapte poze succesive la expuneri diferite, iar apoi le suprapunem într-un program de editare foto.

37374d7045dfcdfecffa49e1d5291f41

Aparatul foto poate fi setat să facă aceste poze succesive automat. Vezi în manualul aparatului tău procedeul, pentru că setările diferă de la un producător la altul. Sunt multe opțiuni și când vine vorba de procesarea fotografiilor HDR, iar majoritatea programelor care te pot ajuta trebuie cumpărate… dar sunt și câteva opțiuni gratuite, cum ar fi Fusion HDR sau Luminance HDR.

Pentru că este foarte important ca pozele făcute în succesiune să fie nemișcate, îți recomand un trepied și o telecomandă pentru cele mai bune rezultate.