VIDEO – Este vremea laptop-urilor hibride – IFA 2018 [HANDS-ON]

Vine un moment în viață când încerci să te regăsești. Vrei neapărat să schimbi ceva în viață, sau poate mai multe lucruri deodată. Tot ce nu ți-a plăcut niciodată la tine. Vrei să te îmbunătățești, să înveți să faci lucruri noi, să devii mai popular poate și asta începe cu aspectul fizic. Acela este probabil unul dintre cele mai importante și cel care îți va oferi cea mai multă încredere. E mult de muncă, însă pe parcurs înveți lucruri noi. Cum ar fi faptul că îți place Yoga. :)

Laptop-urile sunt niște mașinării din ce în ce mai complicate, care au ajuns în brațele multora dintre noi înlăturând complet PC-ul din viața noastră. Nu vorbesc de mine, eu scri de pe un ditamai serverul care tronează sub monitor.

Lenovo și-a făcut apariția la IFA 2018 cu trei noi laptop-uri care împărtășesc o caracteristică însă sunt puțin diferite. Fiecare în felul lui, așa, ca frații.

Lenovo IdeaPad 730S

Este unul dintre cele mai subțiri laptopuri. Cu un ecran FullHD de 13 inci și o grosime de doar 11.9 mm este un ultrabook ce rivalizează la acest capitol cu frățiorul său mai mare, ThinkPad X1 Frumusețea aia de la George de pe birou. Și se mai mândrește și cu o baterie de până la 10 ore autonomie care se încarcă și rapid. Probabil puțin peste o oră. Apreciez, pentru că în acest domeniu este o funcție pe care o găsești doar la laptopurile business sau cele foarte scumpe.

La nivel de configurație stă din nou foarte bine, stocare rapidă pe SSD, și procesoare până la intel Core i7 din generația a 8-a. Iar prețul, prețul, aici devine interesant. 999 euro pentru cea mai slabă configurație. Estimez un Core i5 sau i3 cu 256 GB stocare și 8 GB RAM. Suficient pentru task-urile de zi cu zi, navigare web, excel, și filme. Nice!

Lenovo Yoga C930

Promite și mai mult. În primul rând că știe să facă Yoga, iar ecranul se rotește la 180 de grade. Este așadar un convertibil ce se consideră vârful de gamă la acest capitol, de la Lenovo. Aș merge și mai departe comparând-ul și cu ceilalți producători, pentru că ce am avut până acum la noi la teste ne-a impresionat în mod plăcut.

Mai ales pentru performanță, pentru stocarea rapidă și pentru procesoarele până la i7 de generație nouă. Yoga C930 vine și cu un creion inteligent care acum este mai subțire și se încarcă direct din laptop acolo unde îl și poți introduce ca să nu îl mai pierzi. În plus, toată zona de la baza ecranului este de fapt un soundbar care acum se rotește odată cu ecranul și oferă o experiență și mai bună când îl ții în modul cort. Adică pentru filme sau muzică. Sunt curios să îl văd și să îl aud, pare destul de potent, și cred că se aude de două ori mai bine ca difuzoarele din laptop-ul meu de două ori mai greu.

Cică mă poate auzi și el destul de bine, de la 4 metri distanță și vorbește două limbi similare, Cortana și Alexa. O să îl rog să îmi facă o cafea.

Lenovo Yoga Book C930

Stai că nu vreau să creez confuzie. Yoga C930 și Yoga Book C930 sunt două lucruri diferite. Cel din urmă nu are tastatură. Sau are când vrei tu, și apare pe ecranul cu E-Ink. Atunci când vrei tu. În rest poți să desenezi pe al doilea ecran, să îți iei notițe cât timp te uiți la un clip sau să mâzgălești dacă e un documentar plictisitor.

La performanță e puțin mai slăbuț, fiind dotat cu procesoare din seria 7m sau 7Y, și asta pentru că este încă un dispozitiv de 10 inci. Dar au rezolvat o parte din problemele generației anterioare. Are acum două porturi USB-C 3.1 un ecran QHD cu touchscreen iar acum are un al doilea display care având în vedere tehnologia am înțeles că răspunde totuși foarte repede la comenzi. Asta ca să poți scrie un mail suficient de rapid.

Eu l-aș folosi pentru citit. E mare, nu aruncă lumină în ochii tăi și se comportă la fel ca hârtia unei cărți. Bine, doar vizual, nu se va îngălbeni în timp. Din păcate are doar 4 GB RAM. Sper să fie totuși ok.

A, și nu este ieftin, pleacă de la 999 de euro. Dar am admis deja că nu este pentru toată lumea.