Ați cerut programare? Livrăm. O luăm cu pași mici, cu un îndemn și cu câteva realități despre industria de producție de jocuri din România.

Am încă un pitic pe creier, dacă îi putem spune așa. Eu am crescut cu Cartoon Network fără subtitrare și fără dublaj în limba română. Așa am învățat limba engleză. Mă surprinde încă, faptul că mulți dintre tinerii din ziua de astăzi nu știu deloc limba engleză. Iar la tineri mă refer la media de vârstă de 20 de ani. Cei care acum au 10 ani nu prea au o problemă cu asta, o înțeleg bine și mai au nevoie doar de un excercițiu.

De ce insist pe tema asta? Am făcut o plimbare până la Amber Studio, care are sediul la doar doi kilometri de noi, și unul dintre cele mai importante elemente pentru a face practică sau pentru a intra într-un internship este să știi limba engleză. Apoi intră în discuție vârsta, minimum 16 ani, și pasiunea. Sigur, ultima este cea mai importantă.

Am vorbit cu Mihai, unul dintre băieții prezenți la workshop-ul organizat cu ocazia Bucharest Gaming Week, și nu știa cum să îmi spună mai repede câteva lucruri despre el, pentru că abia aștepta să se întoarcă la prezentare. Acesta este factorul de WOW. Să nu te intereseze nimic altceva decât pasiunea ta, să îți rezolvi cât mai repede temele și înatoririle pentru ca să te poți juca și programa până după miezul nopții. În fiecare zi.

Creatorii de jocuri nu au un job ușor, chiar deloc. Atâta vreme cât există pasiune parcurg foarte repede etapele de învățare și îi depășesc pe ”sensei”. Și nu sunt puțini deloc. Cel puțin 10.000 de oameni lucrează în acest moment în România în acest domeniu, și vorbim doar despre cei care au un job, și nu doar o pasiune pe care o fructifică în timpul liber.

Mai ai nevoie de cifre? Jocurile pe mobil au o durată a gameplay-ului de 3-5 minute, în mai multe sesiuni zilnice. Industria poate fi comparată cu cea a filmelor. Ba chiar o depășește. Sunt jocuri care au fost create de echipe de 20-25 de oameni care au adus venituri mai mari decât filme de Hollywood, și asta s-a întâmplat chiar anul acesta.

Așadar, te invit să urmărești materialul de mai jos, cu răbdare, și să îmi spui dacă te interesează acest domeniu. Aruncă-le o întrebare pe facebook celor de la Amber dacă ai nevoie de lămuriri și îți vor spune când au loc workshop-urile și dacă au locuri libere în echipă.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

5 Comments

 1. 1

  Salut Radu,mă poți ajuta și pe mine cu un sfat?
  Vreau să-mi cumpăr telefon și pot să dau maxim 1200 de lei pe el și nu știu ce telefon să cumpăr. Eu mă gândeam la honor 7x(1120 lei)
  Tu ce părere ai ?
  Mulțumesc !!

 2. 2

  Salut Radu! Am achizitionat in luna decembrie un laptop Acer Predator Helios 300. De atunci se tot amplifica un scartait la balamaua din dreapta când deschid/inchid capacul . Cum sa procedez?

  • 3

   Cred că soluția este să verifici dacă nu s-au desfăcut niște șuruburi acolo și să le strângi.

 3. 4

  Salut Radu! Frumos reportaj. Poate reusiti sa vorbiti si cu cei de la OviLex Software din Cluj. Fac niste simulatoare pe mobil foarte interesante.

  Keep up the good work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.