Poate ți se pare un titlu ciudat, însă este cel mai onest pe care ți-l pot da iar asta pentru că vreau să îți atrag atenția asupra pericolelor la care te expui atunci când folosești un Windows fără licență. Lasă, nu te gândi la filme, jocuri sau orice alt tip de software ci la fundamentul pe care rulează computerul tău. Hai să ne gândim logic, dacă pământul în care plantezi flori este plin de ”viermi”, la propriu, te aștepți ca florile să crească înalte și frumoase? O comparație exagerată dar corectă. Dacă sistemul de operare pe care îl folosești este plin de ”viermi” și de găuri, vrei ca aplicațiile să funcționeze corect și să îți poți face treaba?

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Acesta este unul din motivele pentru care Windows este considerat a fi mai slab ca OSX-ul de pe computerele Apple. Windows-ul poate fi folosit și piratat, într-o oarecare măsură, pe computere asamblate de la zero sau achiziționate mai ieftin fără licență pe când un MacPro nu îl poți construi de la zero și apoi instala OSX-ul. Bine, poți, se numește Hackintosh însă cu greu și doar dacă ai cunoștințe vaste îl vei face să funcționeze corect.

Sunt extrem de multe motive pentru care un PC cu Windows piratat poate fi vulnerabil. Îți spun pe larg în clipul de mai jos însă trebuie să ții minte următoarele:

 • O licență de Windows este valabilă doar achiziționată de la un distribuitor autorizat, cel mai bine de la magazinul online Microsoft.
 • Este valabilă și va funcționa corect doar dacă este activată online și nu cu un crack sau orice alt ”progrămel”. Aceea este o iluzie, pur și simplu îți dispare notificarea că nu este validă dar nu își face update-urile.
 • Dacă cumperi licența de pe un site obscur la un preț de cinci sau de zece ori mai mic decât cel normal e la fel. Nu e valabilă, nu este activă și nu primește update-uri. Da, merge, dar are multe găuri.
 • Nu poți cumpăra decât o licență Retail. Licențele OEM sunt pentru distribuitori și producătorii de PC-uri și vin doar preinstalate pe computerul sau laptop-ul pe care îl cumperi.
 • Dacă ești firmă, oricât de mică, folosește Windows-ul cu licență. Da, mai ales ANAF-ul face verificări la firme, și destul de des. Trebuie să ai codul de licență, acel abțibild pe computer și factura de achiziție a licenței Retail sau a PC-ului cu tot cu licență.

Mai sunt multe lucruri de discutat însă consider că am tras un semnal de alarmă asupra acestui aspect. Dacă ai întrebări, te rog, lasă-le mai jos în comentarii.

 

You Might Also Like

19 Comments

 1. 1
 2. 2

  Imi puteti spune,mai exact,ce pret au Galaxy Budsurile,si cand vor ajunge in toate magazinele din Romania?

 3. 4

  Salut Radu. Am primit update la Android Pie pe S8. Totul bine si frumos numai ca am impresia (deocamdata) ca bateria se duce mai repede ca de obicei. O sa mai urmaresc situatia dar ai mai auzit pe cineva sa se planga de asta pana acum ? Tu ai dat drumul la update pe Note 8 ? Vreo schimbare pana acum ?
  Multumesc.

  • 5

   Se întâmplă să fie probleme cu bateria după un update dar în mare parte e din cauza aplicațiilor. Telefonul are nevoie de un reset la setările din fabrică, să arunci balastul strâns în urmă de aplicații. Pe Note 8 merge bine, chiar mai bine ca înainte.

 4. 6

  Există o decizie privind vânzarea licențelor utilizate, ce a fost dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în 2012:
  “Niciun producător de software nu se poate opune revânzării licențelor sale “folosite”, permițând utilizarea programelor sale descărcate de pe internet. Dreptul exclusiv de a distribui o copie a unui program de calculator care face obiectul unei astfel de licențe este epuizat la prima vânzare.”
  De asemenea, hotărârea prevede că:
  #Licențele de software fără termen de expirare pot fi tranzacționate în mod liber. Dacă achiziționați o licență software independentă, o puteți vinde în aceleași condiții.
  #Drepturile de distribuție ale producătorului sunt epuizate la prima vânzare a software-ului. Clienții care au cumpărat un program de calculator pe o piață liberă au dreptul să utilizeze software-ul achiziționat
  #Chiar dacă revânzarea de software este interzisă în mod expres conform contractului de licență, deținătorul drepturilor nu se mai poate opune revânzării acelei copii. Contractul de licență este supus legii europene, iar punctele care sunt în conflict cu legea europeană sunt anulate (acest lucru se aplică în principal “software-ului OEM”).

  Pentru detalii: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp120094ro.pdf

 5. 7

  Bravo! Laudabila initiativa voastra! Atentie insa, firmele pot folosi perfect legal o licenta de Windows 10 Home !! Diferenta se face la Office, unde firmele au dreptul sa foloseasca doar versiunile Business (Office 2019 Home&Business, respectiv Office 365 Business Premium) A propos…cum de nu v-ati orientat spre varianta de subscriptie anuala pentru Office? Office 365 Business Premium vine cu mult mai multe avantaje decat varianta perpetua, printre care si 1TB spatiu de stocare in OneDrive for Business!

 6. 9
 7. 11
  • 12

   Pentru că provin din surse dubioase, mă voi documenta și voi cumpăra o astfel de licență, poate aflu de unde vine.

 8. 13

  Am folosit muti ani Windows piratat si nu am avut nici o problema cu primirea actualizarilor de la micro$$oft. Daca dati un search pe Google, o sa vedeti ca aproape toate actualizarile din ultimul timp ale windows-ului au venit cu probleme. Cand actualizarile iti sterg fisiere sau iti dezactiveaza licenta legala de windows, te gandesti de doua ori daca sa cumperi SO cu licenta sau sa-l piratezi.

 9. 15

  Salut Radu !
  Te rog da-mi un sfat .
  Care din telefoanele de mai jos e cel mai bun raport pret-calitate si mai tine 2 ani ?
  S8 – 2200 lei
  Note 8- 2500 lei
  S9 – 2800 lei
  S9 plus – 3200 lei

 10. 17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.