VIDEO – Cum vor arăta ochelarii peste 50 de ani

Cum ar fi să nu mai ai nevoie să mergi la oftalmolog, să faci testele necesare, apoi să aștepți lentilele ochelarilor sau pe cele de contact. Iar apoi în fiecare an să faci același control ca să vezi dacă e nevoie de o investiție nouă doar ca să poți vedea corect?

Cum ar fi să nu porți ochelari deloc, ci mai degrabă un ochi bionic care să poată fi reglat și optimizat prin software. Eventual cu un update să primești și vedere în infraroșu sau un laser cu care poți să ghidezi avioanele.

Cum ar fi ca atunci când deschizi ochii să primești informații despre vreme, trafic și eventual și lista cu lucrurile pe care le ai de făcut în ziua respectivă? Stai, aberez! Până la un punct. Nu m-ar deranja deloc să văd pe întuneric.

Sincer, nu am nici cea mai mică idee despre cum vor arăta ochelarii peste 50 de ani, sau dacă pur și simplu vor mai exista ochelari. Pare logică și ideea cu ochiul bionic, având în vedere că la nivel genetic, mai bine de 50% din populația lumii are probleme de vedere. Statistic vorbind, 1 din 2 oameni au sau vor avea probleme de vedere până la vârsta de 30 de ani. Mari sau mici, nu mai contează, cu toții ajungem la ochelari după 50-55 de ani.

Există probabil două soluții. Prima ar fi să combatem la nivel biologic cauzele genetice. A doua este să folosim desigur tehnologia și mai important optica.

Chiar îmi spunea George mai devreme despre o cameră 8K ce folosește nu 4 senzori echivalenți 4K ci doar doi. Cum? Cei doi sunt așezați la 45 de grade și între ei se află o lentilă și o oglindă. Costul ar ajunge așadar la doar 5000 de euro față de o cameră 8K care acum costă nu mai puțin de 50.000 de euro.

În cazul nostru de exemplu, obiectivul ajunge aproape la valoarea camerei de filmat. Ba ne gândim să investim în niște ”monștri” de obiective, mai scumpe decât camerele, tocmai pentru a îmbunătăți dramatic modul cum filmăm. Întreabă un fotograf cât de importante sunt sculele sale. O să îți vorbească despre obiective și nu despre camera foto.

În cazul telefoanelor mobile de exemplu, acele notații precum Zeiss, Leica, Hasselblad sunt importante, mai mult sau mai puțin. Ei sunt specialiștii în sticlă, responsabili de cât de bine este reprodusă imaginea pe senzor și apoi rezultatul care se vede în fotografie.

În cazul ochelarilor de vedere tehnologia a evoluat mai mult decât credem. Lentila pe care o știam de acum 50 de ani, nu mai este aceeași cu cea de acum. George a realizat de asemenea niște materiale în care explica importanța lentilelor varifocale. Adică o pereche de ochelari ușori, eleganți, atât pentru problemele de vedere la apropiere cât și pentru cele la distanță.

Cred că totuși cei mai în măsură să realizeze ceva în acest domeniu sunt cei care au deja o experiență majoră în producția de lentile. ESSILOR, producătorul lentilelor varifocale Varilux, a împlinit recent nu mai puțin de 60 de ani în acest domeniu. În ei îmi pun încrederea că vor lansa ceva revoluționar în următorii 50 de ani. De aceea l-am chemat alături de mine pe Adrian Lungu de la ESSILOR România.

Așadar, tu ce părere ai? Cum ai vrea să arate lentilele viitorului? Sau, pardon, cum vor arăta ochii tăi peste 50 de ani? Presupun că ai un stil de viață sănătos, nu? Ne mai auzim și ne mai vedem noi până atunci. Să mănânci mulți morcovi, apropo, și dacă vrei să îți păstrezi vederea cât mai bine, folosește un monitor la birou, mai ales dacă ai cel mai mic și mai sexy laptop de pe planetă, folosește ochelari de soare atunci când e soare și trece telefonul și laptop-ul pe ale Night Mode sau activează Blue Light filter atunci când se face seara.

Cam atât pentru astăzi, dacă ți-a plăcut acest material, onorează-l cu like-ul tău, dă un share pe la prieteni și turtește clopoțelul de notificări după ce ai dat desigur subscribe.