VIDEO – Cum ții minte toate parolele!

Probabil una dintre cele mai populare întrebări din clipul anterior în care vă explicam cum am fost ”hăckuit” este, care e numele acelui generator de parole? Este mai mult de atât, este un manager de parole, o aplicație, care îmi ține minte toate parolele de pe toate site-urile pe care intru. Și știu la ce te gândești acum, oare e sănătos să îți ții toate ouăle într-un singur coș? Ei bine, în acest caz, da. Este mult mai sigur decât să folosești aceași parolă pentru toate site-urile pe care te loghezi. Adică ”gigi2016” pentru că nu ai mai schimbat-o de trei ani.

Motivul este simplu, managerele de parole nu salvează decât date criptate pe serverele lor, și nu îți oferă decât o singură cale de a-ți recupera parola de la contul tău. Un sistem de logare cu telefonul mobil pe baza unui cod unic, care odată generat poate fi folosit pentru recuperare. Dacă ai uitat și acel cod atunci… nu prea ai cum să dai de nimeni la telefon să te ajute să o resetezi. Adică dacă ești în situația mea, și ai mai și încercat de nenumărate ori să te loghezi cu o parolă greșită, contul este blocat și adio parole. Va trebui să iei la mână toate site-urile introduse în acel manager de parole și să îți schimbi, din nou, toate parolele. Da, asta va trebui să fac și eu în zilele ce urmează. Trebuia să îmi notez parola pe un șervețel cum spunea ”indianul” de la telefon a cărui voce răsună puternic din redacție.

Acum, eu detaliez cum lucrez cu LastPass Password Manager pentru că este singura aplicație pe care am folosit-o intens până acum. Mai sunt și altele și primesc cu drag recomandări pentru ele. Eu l-am folosit pe acesta în principal pentru compatibilitatea cu toate platformele, indiferent de sistemul  de operare. Pe scurt, merge pe Windows, în browser, pe Android, pe MacOS, pe iOS și chiar și pe Linux. Așadar, oriunde am nevoie de o parolă, mă pot loga cu el pe acel sistem și am acces la toate site-urile. Site-uri care au cam toate parole de 64 de caractere, cifre, litere și semne ciudate, toate aleatorii. Îți este imposibil să ții minte o astfel de parolă, și la cât de complexă și fără sens este, nu va putea fi hăckuită.

Un alt element de compatibilitate care mi-a plăcut este cea cu senzorul de amprentă. Merge atât pe telefon cât și pe laptop dacă instalezi aplicația. Și în loc de confirmări cu mouse-ul poți să completezi userul și parola de pe aproape orice site doar cu ajutorul parolei de pe laptop sau de pe telefon. Și cam toate telefoanele au acum un senzor de amprentă, chiar și cele ultra ieftine de pe piață.

Repet încă o dată, nu îți uita parola de la contul principal al managerului de parole, ai o singură metodă de recuperare, cel puțin pe Last Pass, și dacă eșuezi va trebui să îți creezi un cont nou. Și te rog, te rog mult, nu mai folosi parole prea simple, care includ numele tău, data de naștere sau anul în care ești. Mai ales dacă faci asta pentru orice site pe care te loghezi. Cine îți ghicește parola pentru un singur site, și nu are de făcut decât câteva încercări dacă este una foarte slabă, va avea access la toate conturile tale online. Poate și la cel de Facebook, Instagram, bancă și mai trece tu în comentarii ce conturi mai ai.