Gândește-te la primul clip care îți vine în minte. Acum!

Sigur e vreo compilație de filmări cu camera auto din Rusia, sau ceva cu pisici și căței. Le-ai văzut pe Facebook, nu? Nu mă supăr dacă îmi lași un link în comentarii, oricum nu o să mă uit pentru că mi-am propus astăzi să te convertesc la YouTube. Da, este un fel de religie pentru mine, și deși recunosc că mai calc și eu strâmb și mai intru pe Facebook să îmi omor neuronii, distracția durează maximum câteva minute. Revin la setea de învățare, care sper că nu a murit nici la tine.

Astăzi îți dau temă de casă, intră pe canalele de YouTube de mai jos și sigur te vei abona la cel puțin unul dintre ele. Sunt o enciclopedie de cunoștințe și îți pot oferi rapid răspunsuri la multe dintre întrebările pe care le aveai despre tehnologie, chimie, biologie sau viață în general. Serios, doar uită-te.

Kurzgesagt

Oamenii ăștia, pentru că sunt vreo șase, muncesc la un clip de 7-8 minute timp de o săptămână. Bine, ei au spus un clip pe lună însă interesul e foarte mare și dedicația lor la fel. Și fac o treabă excelentă în a-ți explica niște teorii care pot fi subiectul unei discuții intelectuale între prieteni la bere. Ori la prosecco. Știu că bârfa e sănătoasă în cantități limitate, dar după ce ai trecut de al doilea pahar poți discuta liniștit de subiectul suprapopulării. Dar asta nu se va întâmpla prea curând pentru că nu prea mai facem copii.

Smarter Every Day

Destin este un om ca oricare altul. Are o curiozitate puțin ieșită din comun și o cameră de filmat cu care documentează răspunsurile la întrebările care îl macină noaptea. De exemplu, cum funcționează o mașină de făcut tatuaje. Ia camera, se duce la un salon de tatuaje și filmează tot procesul iar apoi petrece foarte mult timp să înțeleagă și să ne explice nouă, muritorilor de rând, cum îți intră sub piele cele 5 sau 15 ace ale unei mașini de tatuat. De ținut minte atunci când te duci să îți desenezi pisicuțe pe glezne și nume de iubite.

Asap SCIENCE

Nu, nu e vorba despre chimie sau fizică. Nu numai. Clipurile se bazează pe statistici pe care uneori le și contrazice. Mici ponturi și idei despre cum să trăiești până la o sută de ani sau niște statistici și întrebări ca să vezi dacă ești un om ”normal”. Cine vrea să fie normal? Eu, nu. Parcă sună mai bine când ți se spune că nu ai toate țiglele pe casă. A, au și un clip în care îți vor spune dacă fanteziile tale sexuale sunt normale sau nu. Din nou, normale, sunt fanteziile tale, normal că sunt mai mult decât ieșite din comun.

CrashCourse

Mitologie, sociologie, psihologie sau chiar film și muzică. Poți să o iei de la zero pentru că sunt clipuri de introducere în mai multe domenii, cu explicații bine gândite și asta ca să îți trezească interesul pentru ceva. Nu mai lenevi pe canapea la seriale, nu înveți nimic, serios. Pune mai bine un clip de aici și vezi ce te atrage. Nu ai cum să nu găsești ceva, mai ales că se postează zilnic câte un clip nou. De când am scris eu acest articol au mai apărut cel puțin zece.

Vsauce

Unii nu îl suferă pe băiatul acesta. Probabil pentru că e pe YouTube de la începuturile lui. Și ale lui și ale YouTube-ului. Asta este, uneori te mai saturi de mutra lui și de barba aia de Steve Jobs. Chiar și așa, clipurile lui te pun pe gânduri mai mult decât crezi… Dacă îți plac întrebările și teoriile fără un răspuns clar sau cu mai mult de o soluție s-ar putea să dai Subscribe și aici. Merită, e băiat de treabă. Nu îl cunosc personal dar așa pare.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

26 Comments

 1. 1

  Foarte tare ideea videoclipului, mulțumesc pentru recomandări! Deja urmăream 3 din canalele pe care le ai recomandat. Eu recomand ColdFusion, GoldSilver(Mike Maloney) și It’s Okay To Be Smart. Bafta la învățat!

 2. 3
 3. 5
 4. 7
 5. 9
 6. 11

  Salut, Radu!

  Care laptop merită a fi achiziționat?

  Laptop HP 15.6” Probook 450 G4, Full HD,
  Procesor Intel® Core™ i7-7500U, 2,70 GHz (4M Cache, up to 3.50 GHz),
  8GB DDR4,
  256GB SSD,
  Intel GMA HD 620,
  FingerPrint Reader,
  FreeDos

  sau

  Laptop HP 14″ EliteBook 840 G3 Full HD,
  Procesor Intel® Core™ i5-6200U, 2.30 GHz (3M Cache, up to 2.80 GHz)
  8GB DDR4,
  256GB SSD,
  Intel HD Graphics 520,
  FingerPrint Reader
  Microsoft Windows 10 Pro

 7. 13
 8. 15
 9. 17

  Salut, Radu. Imi poti da o parere despre urmatoarea configuratie: Laptop HP 15.6″ 250 G6, FHD, Procesor Intel® Core™ i5-7200U (3M Cache, up to 3.10 GHz), 8GB DDR4, 256GB SSD, GMA HD 620, FreeDos, Dark Ash Silver? (Pret 2400)

 10. 19

  Salut
  Poti sa mi spui cum functioneaza aceste comentarii? Daca nu ma abonez nu imi raspunzi si nici nu apare comentariul?
  Scrie ca e in asteptare pt moderatie si dupa nimic…

 11. 21

  Salut Radu
  Cum se poate copia (ex. Un articol de la Cavaleria cu poze) în word în forma integrală, cu text și poze? Aș vrea să-mi salvez pe laptop une articole ca să le pot accesa ușor și fără conexiune la internet.
  PS: foarte tare Giveaway-ul de ieri, a fost extrem de amuzant cum fără să ziceți nimic oameni intrau pe site-uri și acestea picau :D

  • 22

   alut, eu folosesc un plug-in de Chrome, Full Page Screen Capture se numește. Le poți salva apoi în format PDF și să le citești pe drum. Da, a fost nebunie cu live-ul.

 12. 23
 13. 25

  Salut Radu,
  Nu stiam ca ma pot abona si la site. Ma abpnasem doar la canalul de Youtub.
  O intrebare sau poate o idee de a face un curs de calculatoare, Eu m-am focusat pe aceste clipuri. Ce zici ? Eu zic ca merita si sigur sunt doritori. Eu voi fi primul din cei inscrisi.

  Imi place si site-ul buhnici.ro insa Cavaleria.ro este mai tare. (sa nu-i spui lui George : )) ). Asa ca recomanda sa o tineti baieti. Doamne Ajuta

  Claudiu

  • 26

   Salut, mulțumim pentru apreciere! (Nu îi vom spune lui George că suntem mai tari :)
   Bună ideea, însă îmi mai trebuie ceva timp ca să îmi dau seama ce ar fi cu adevărat de interes pentru mai mulți oameni. Domeniul este foarte vast, iar nivelul de informație și el depășește orice limită posibilă. Probabil că aș începe cu un curs despre documentare în cazul achiziționării unui produs. Dacă ai o astfel de idee nu sta pe gânduri, fă-o :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.