[VIDEO] – Ce înseamnă un telefon românesc

Se dă următorul scenariu: Vrei să îți cumperi un smartphone după ce, cel pe care l-ai folosit mai bine de trei ani s-a hotărât să își dea și ultima suflare. Te uiți în magazine și îți pui mâinile în cap pentru că nu știi ce să alegi. Sunt pur și simplu prea multe. În plus, ai o grămadă de brand-uri se agită pentru atenția ta și  nu mai știi în cine să ai încredere.

În mod normal ai putea opta pentru Samsung, Apple, HTC, LG și încă doi sau trei. Lista conține însă alte 100 de nume precum Allview, E-Boda, Evolio, iHunt, Utoq sau… LeTV, Ulephone, Elephone, Meizu, Xiaomi, Gionee, UMI, Cubot, HomTom (nu TomTom), Vernee, Leagoo, Oukitel, Bluboo, Doogee, Gionee, iNew, TLC, Blackview, VkWorld, Uhans. Pfiu! Acum pot vorbi fluent și chineza.

Hai să lăsăm deoparte telefoanele chinezești și ne concentrăm asupra brand-urilor românești. Cele mai cunoscute sunt Allview, Evolio și e-Boda. Urmează apoi Utok, iHunt și oricine altcineva și-a dat seama că sunt bani frumoși în industria asta. E simplu să vinzi ceva pentru care există cerere și pentru care nu trebuie să construiești de la zero o piață.

Ce înseamnă un brand românesc?

Exact ce pare, este un nume pe care companiile românești care importă telefoane îl dau liniei de produse. Situația e diferită pentru mulți dintre producători, fiecare având un aport mai mult sau mai puțin limitat în crearea produsului final. NU există producător românesc de telefoane mobile sau chiar de alte gadget-uri și accesorii. Da, făceam pe vremuri tractoare, camioane și multe alte utilaje însă acele vremuri au trecut.

De la fabrică pe rafturi

În China există sute de fabrici de electronice. Unele produc exclusiv pentru brand-uri mari precum Samsung și Apple, altele se ocupă de telefoanele pentru piața internă și produc și pentru export. Liniile se blurează aici, pentru că unele telefoane chinezești sunt produse chiar în fabricile mari cu renume.  Practic fabrica nu e deținută de un brand anume ci produce pentru mai mulți.

Se procedează în felul următor: compania românească merge în China, stabilește relații cu una sau două fabrici, spune ce telefoane vrea să cumpere și primește o ofertă de zeci sau sute de modele. Ei se gândesc atunci ce produse ar putea vinde mai bine la noi și aleg câteva pe care le inscripționează cu numele brand-ului. Plasează comanda de câteva mii de bucăți și apoi așteaptă livrarea.

Odată ajunse în țară, în funcție de contractele cu magazinele mari le livrează către acestea și apoi așteaptă profitul. Pare simplu, și chiar este. Ai nevoie de un contact de la o fabrică, un bilet de avion și vreo 100.000 de euro pentru început.

Pentru ca treaba să meargă bine, contează și ce oameni de vânzări ai pe lângă tine și partea tehnică de suport și service. Nu poți pretinde că le știi pe toate însă cu 3-4 oameni în care ai încredere poți începe o afacere.

Ce sunt de fapt telefoanele brand-uite?

Aceste modele se vând în continuare în alte țări sub alte nume. Pe forum-uri și pe alte site-uri vei găsi deseori că nu știu ce model de la Allview este o copie după un alt model de la Gionee. Este adevărat, probabil e identic. Însă acel Gionee nu vine cu softul în limba română și nu ai garanție doi ani la el așa cum prevede legea la noi. În plus, dacă îl comanzi din China s-ar putea să pățești o nepățită. Uite aici un clip cu câteva motive pentru care nu recomand.

Modificările pe care brand-urile românești le fac telefoanelor sunt de cele mai multe ori la nivel de software. Se asigură, sper, că vor funcționa la noi în țară pe benzile de frecvență corecte, apoi instalează ori ei, ori direct fabrica pachetul de limbă română și fac mici optimizări.

Dacă sunt foarte bine conectați la ce se întâmplă în piață și foarte activi au șanse să reușească. Allview de exemplu, au lucrat destul de mult la software și telefoanele lor funcționează destul de bine. În plus s-au orientat către segmentul de vârf și au venit pe piață cu produse premium chiar și de 2000 de lei. Alți producători vând volume mai mari în supermarket-uri și magazine mari de electronice dar au produse mai ieftine și mai slabe.

Flagship Killer

Probabil ați auzit acest termen. E doar o găselniță de marketing prin care brand-urile românești atacă produsele de vârf ale producătorilor mari. Telefoanele respective se apropie ca specificații însă acel Quad-Core sau Octa-Core de pe telefoanele lor sunt destul de departe ca performanțe de un Galaxy S6 de exemplu. Camera are poate 21 de Megapixeli însă e mai puțin luminoasă și mai lentă la focalizare decât una de 12 Megapixeli. Și lista poate continua.

Specificațiile pe hârtie nu reprezintă performanța în utilizarea reală. În plus, nici una din companiile românești nu are o strategie clară de lansare a produselor. Multe din produsele lor se încalecă unele pe altele ca specificații, și poți găsi un model mai ieftin dar mai bun. Aș vrea să spun că se întâmplă și la case mai mari însă nu prea e cazul. Trend-ul este în general ascendent. Galaxy S6 e mai bun decât S5, A5 e mai bun decât A3 și tot așa. La noi găsești un produs cu terminația Plus, Max, Lite, Style, Style Plus și tot așa.

Brand-urile românești sunt de încredere?

Da și nu. Depinde de brand. Ele trebuie să înțeleagă că un brand se construiește în timp, iar afinitatea clienților de asemenea. Fiabilitatea apoi service-ul și garanția sunt niște elemente foarte importante. Dacă îți respecți clienții te vor respecta și ei pe tine. E bine că există și că importă produse pentru care îți oferă garanție și suport, dar mai au de lucru la partea de suport și service.

Să îmi iau sau nu un smartphone ”românesc”?

Depinde de ce model vorbim. Le recomand pe acestea tocmai pentru că ai pe cine să tragi de mânecă atunci când se strică însă trebuie să fii atent la specificații. Vezi toată oferta lor dacă te decizi asupra unui brand și compară specificațiile cu atenție. Citește un review, două, trei, cinci, zece, tocmai ca să iei o decizie informată. E simplu să te păcălești mai ales cu ”e la ofertă”. Poate nu a fost niciodată iar prețul acela tăiat e doar o găselniță ca să îți atragă atenția, din păcate tot mai des folosită de magazinele online.