[VIDEO] – Ce baterie externă/portabilă să îmi cumpăr

Ai plecat de acasă cu telefonul încărcat complet, pregătit de o zi plină de apeluri, navigat prin oraș sau în afara lui cu Waze și poate și vreo jumătate de oră de Facebook. Am fost finuț, știu că mulți dintre noi stau mai bine de o oră căutând prin viețile altora în loc să ne vedem de ale noastre. Eu, de exemplu, am reușit să nu deschid deloc Facebook-ul ieri. Doar ieri, astăzi am recuperat.

Problema apare atunci când îți e lumea mai dragă. Mai exact când te pregătești să pleci de la birou și urmează să te vezi cu prietenii în oraș. Să fim realiști, momentan nu există o tehnologie sigură și fiabilă care să ducă bateria telefonului la mai mult de două sau trei zile de utilizare. Ne mulțumim cu ce avem și cumpărăm o baterie externă.

Dar de care? Care este cea mai bună? Răspunsul nu este nici aici simplu. Aș putea să îți spun că ține mai mult de cât vrei să cari cu tine, pentru că există un raport direct între capacitatea bateriei și de câte ori îți poți încărca telefonul cu ea. Am să vă dau însă alte indicii după care să vă ghidați atunci când alegeți o baterie externă.

Verifică review-urile

Pe internet, de pe pagina magazinului online de unde o cumperi dar și din sfaturile de la prietenii mai pricepuți. Regula e simplă, dacă nu poți pronunța numele ei, nu e chiar cea mai de calitate. Știu că 99% din electronice sunt fabricate în China, însă bateriile bune sunt făcute în Corea sau Japonia.

Capacitatea bateriei

Este exprimată în miliamperi/oră sau mAh și reprezintă încărcarea pe care o poate susține acea baterie.Te poți gândi la telefonul tău ca la un pahar iar bateria externă, în funcție de capacitatea ei, ca la o carafă cu apă. O baterie mare îți poate încărca telefonul, în teorie, de mai multe ori. Complet.

Bateriile portabile pe care le găsești în magazine pornesc de la 1000 mAh și pot ajunge și la 20.000 mAh. Ba chiar mai mult de atât. Cele mari, de exemplu, îți pot încărca telefonul de aproape zece ori. Dar, și aici intervine o problemă, nu toate bateriile se descarcă (și implicit încarcă telefonul tău la fel de eficient). Adică, dacă bateria are 10.000 mAh și telefonul 2000 mAh, nu îți va ajunge să îl încarci exact de cinci ori, mai ales dacă telefonul tău se încarcă la un voltaj și un amperaj mai mare. Primul e de obicei același, 5V în aproape toate bateriile externe.

Amperajul

Aici intervin diferențele. iPhone-ul, de exemplu, se încarcă în general la 1 Ah. Multe din bateriile noi au și cel puțin o ieșire de 2 Ah. Cu cât acest amperaj e mai mare cu atât se reduce timpul de încărcare al telefonului. Aici depinde și de telefon, majoritatea celor noi însă suportă 2 Ah. Acest lucru îl poți afla uitându-te pe încărcătorul original al acestuia.

Timpul de încărcare îl poți afla foarte ușor. Te uiți pe baterie sau pe încărcător, vezi la câți amperi se încarcă și verifici apoi bateria telefonului. Dacă telefonul are 2000 mAh și încărcătorul îi oferă doar 1A atunci se încarcă în două ore. Dacă primește 2A, atunci aproximativ două ore.

La încărcarea rapidă lucrurile stau puțin diferit, se schimbă și Voltajul și Amperajul, în funcție de nivelul bateriei. De obicei, se folosește 9V și 1.67 A până la 70-80% și apoi 5V și 1-2 A până la 90%, apoi câte 0.5 A pânâ la 100%. Mai nou, există și baterii cu încărcare rapidă dar mare atenție la tehnologia folosită. Sunt mai multe, în funcție de procesorul telefonului.

Ține minte că bateriile sau încărcătoarele cu două sau mai multe USB-uri, care promit 2 A de exemplu, se referă la capacitatea totală a porturilor de pe ea. Are două porturi? Probabil că încarcă cu 1A pe fiecare.

Fiabilitatea

Aici e mult de discutat, și nu o pot face decât practic. Prima regulă rămâne în picioare, dacă nu îi poți prronunța numele corect, atunci poate nu e cea mai de încredere. În ultima perioadă am luat la mână toate bateriile externe pe carele-am găsit. Am avut grijă să fie noi, și încărcate complet. Am testat cu un singur telefon, de câte ori se încarcă din acea baterie.

Unele încarcă mai repede, altele mai încet dar sigur. Diferențele apar la celulele din care sunt construite. Bateriile interne, care, în funcție de calitatea lor, pot susține mai mult timp o încărcare continuă sau aproape deloc. Adică se descarcă foarte repede iar tu ajungi să cari în buzunar 200 grame de metal când ar fi mai eficient să cari doar 100 grame. Înțelegi ce vreau să spun.

Voi reveni luna viitoare și cu rezultatele, după ce ne înfruptăm cu noutățile de la MWC. Nu e deloc ușor să testezi zeci de baterii, unele mai mofturoase ca altele.